Klaus Fuchs var en av de viktigste spionene i atomalderen. MICHAEL GOODMAN forteller om hvordan den tyskfødte vitenskapsmannen klarte å lekke hemmelig informasjon om Sovjetunionens nye, fryktede våpen.
Det var en tåkete kveld da jeg kom opp fra Green Wood [Wood Green] T-banestasjon. The Nags Head [en lokal pub] lå rett over gaten, og jeg åpnet en avis for å late som om jeg ventet på bussen. Alt virket stille og rolig. Klokken ti på åtte kom en mann rundt hjørnet og gikk inn i puben. Han var høy og tynn og holdt hodet høyt når han gikk. Jeg visste at det var Fuchs før han engang gikk inn på Nags Head. Jeg ventet noen minutter for å forsikre meg om at ingen fulgte etter ham, og så gikk jeg inn på puben selv …»
Gjennom store deler av et tiår skaffet dr. Klaus Emil Julius Fuchs en jevn strøm av informasjon til Sovjetunionen. Møtet på puben Nags Head i Nord-London i 1947 var det første med Aleksandr Feklisov, den nye KGB-kontakten, etter at han kom tilbake fra krigsdagenes «Manhattan Project», det hemmelige, amerikanske forsøket på å lage en atombombe. Man sier ofte at spioner har vært med på å endre historien. I Klaus Fuchs’ tilfelle er det helt riktig. Det hevdes at Sovjetunionen fikk konstruert sin første atombombe to år raskere, takket være informasjon fra Fuchs – og det er et forsiktig anslag.
Fuchs var på mange måter den typiske vitenskapsmannen. Markus Wolf, sjef for utenlandsetterretningen til Stasi, Øst-Tysklands hemmelige politi, ga en livaktig beskrivelse av førsteinntrykket han fikk av Fuchs: «Han var tegneserieutgaven av den briljante forskeren – høypannet og med briller uten innfatning, med et tankefullt og årvåkent blikk … Øynene glimtet når Fuchs begynte å snakke om teoretisk fysikk. Han hadde en gutteaktig entusiasme overfor emnet.»
Klaus Fuchs kom til England første gang i 1933, etter å ha flyktet fra hjemlandet Tyskland og nazistenes forfølgelse. Han var ikke jødisk, som det blir hevdet i mange historier. Fuchs var kommunist med kveker-bakgrunn. Som aktivt medlem av den underjordiske kommunistbevegelsen var han i 1933 et kjent navn for Gestapo, og ifølge en av hans biografer «en ettersøkt politisk kriminell». Fuchs’ politiske legning var kjent for britiske sikkerhetssjefer da han kom. Likevel ble det ikke satt inn tiltak, verken da eller senere.
Han fullførte doktorgraden ved universitetet i Bristol og flyttet til Edinburgh i 1937 for å arbeide som postdoktor. Med krigens utbrudd ble karrieren hans radikalt endret. Etter en kort periode i canadisk internering, kom han tilbake til England og ble britisk statsborger. Takket være Storbritannias økende behov for forskerkompetanse ble den unge tyskeren klarert for sikkerhetsadgang og satt til å arbeide med hemmelig regjeringsarbeid.
Sent på 1930-tallet ble det oppdaget at atomet kunne splittes (gjennom kjernens fisjon). Det ble raskt klart at dette hadde betydelige militære konsekvenser. Fuchs var fysiker og kunne derfor bidra stort til den britiske regjeringen. Interessen for fisjonens militære potensial vokste, og Fuchs ble ansatt til et prosjekt kalt «Tube Alloys», kodenavnet for utviklingen av den britiske atombomben. Hans første jobb var å vurdere tterretningsrapportene vedrørende den tidlige fasen av tyskernes atombombeprogram, men han ble raskt involvert i Storbritannias egen kjernefysiske våpenforskning.
Du kan lese mer i bokasinet Spioner fra BBC.