Yoga: kontroller pusten

Ro ned nervesystemet, stilne tankene og vitaliser hele kroppen med disse kraftige pranayama pusteøvelsene.

I gjennomsnitt trekker du pusten rundt 23 000 ganger om dagen. Fra det øyeblikket du blir født til det øyeblikket du dør, er pusten din følgesvenn som gir deg livgivende oksygen, fjerner giftstoffer og speiler tilstanden i kropp og sinn. I yogafilosofi er åndedragene knyttet til prana – den altoverskyggende energien som nærer og opprettholder alle levende ting. Prana viser også til energier som beveger seg oppover ved innpust.

Du kan oppleve dette selv ved å ta et dypt åndedrag og legge merke til hvordan det liver opp og forfrisker systemet. Det motsatte, Apana, fjerner giftstoffer og avfall, og er forbundet med utpust og den nedadgående bevegelsen av energi. Etter innånding, gå inn i en langsom utpust og observer dens beroligende, jordende effekt. Det er å motta og overgi seg denne dansen – innånde og utånde – som nærer yogaøvelsene. Det vil hjelpe deg å finne din naturlige rytme og gir en følelse av forankring og ro mens du arbeider deg gjennom stillinger.

Målet er å puste like lenge på inn- som utpust, gjennom neseborene hvis du kan, da dette gir en renere, varmere pust og gir deg mer kontroll. La pusten lede deg. Hvis det blir anstrengt, slitsomt eller du holder pusten, er det sannsynlig at du jobber for hardt.

Løs opp litt og lytt til hva kroppen din trenger. Føler du deg treg eller uengasjert i løpet av en posisjon, pust på en mer bevisst måte, kanskje ved bruk av Ocean breath (s. 28) som straks gir deg ny energi og tilstedeværelse. La pusten sette i gang bevegelsen, pust inn og åpne opp kroppen din, strekk ryggraden, åpne brystet eller hev armene. Merk deg utpusten i en foroverbøy eller innpusten i en vridning mens du føler deg stødig plantet på jorden.

«Følelser kommer og går som skyer på himmelen. Bevisst pust er mitt anker.»
Thich Nhat Hanh