Tøff yoga for tøffe menn

Yoga gjorde Doug Kiesewetter fra den amerikanske spesialstyrken til en bedre kriger, venn og ektemann. I dette kapittelet kan du lære mer om hva yoga kan gjøre for deg.
av Doug Kiesewetter

Jeg begynte med yoga i 2011, mens jeg deltok i operasjon New Dawn i Irak. Jeg og åtte andre soldater fra spesialstyrken var de siste amerikanske soldatene nord for  Bagdad. Jobben vår besto i  å vise amerikansk støtte til en suveren irakisk stat. Området var relativt trygt ( i alle fall i forhold til mange andre krigssoner), og vi hadde en del fritid. Derfor begynte medsoldatene mine med yoga. Jeg løftet tunge ting. Yoga var for pyser, tenkte jeg.

Som sersjant i spesialstyrken hadde jeg hatt både snikskytter- og rekog­noseringsoppdrag, og jeg hadde ledet flere hundre menn i kamp. Jeg tok 234 kg i markløft, 184 kg i knebøy og 143 kg i benkpress. Likevel – etter min første yogatime var jeg fullstendig utkjørt.

Den første timen var det nesten umulig for meg å tilpasse pusten min til de omvendte posisjonene, og det føltes som om jeg hadde oppdaget noen helt nye muskler.

Da jeg dro fra Irak, begynte jeg å trene yoga 90 minutter tre ganger i uken med Virginia Gallagher. Hun er instruktør ved Hot Asana, et treningssenter i North Carolina. I tillegg trente jeg CrossFit fire-fem ganger i uken.

Jeg pumpet jern hele tiden. Nå er jeg faktisk 13 kilo lettere, men jeg løfter like tungt som før. Takket være pusteteknikkene jeg lærer på yogatreningen, er jeg mykere enn før, og jeg har oppdaget krefter jeg ikke visste jeg hadde.

Det morsomste er at de fysiske fordelene yogaen gir, hovedsakelig stammer fra den mentale treningen du gjør på matten.

Som soldat trodde jeg at jeg kunne kontrollere alt rundt meg. Men yogaens pusteøvelser, tilstedeværelse og mentale trening har lært meg å la livet utfolde seg naturlig.

Som spesialsoldat er det viktig at jeg tar fornuftige avgjørelser under press. Yogaens tenkesett gjør det lettere å beholde roen, fordi jeg vurderer situasjonen på en annen måte enn før. På min arbeidsplass kan det bety forskjellen mellom liv og død.

Da jeg kom hjem, opplevde kona mi og jeg problemer i ekteskapet, fordi jeg prøvde å tvinge forholdet til å fungere. En ettermiddag, mens jeg utførte månestillingen, gikk det opp for meg at jeg var nødt til å ta et skritt tilbake og la forholdet utvikle seg i den retningen det selv ville. Snart hadde vi det mye bedre sammen. Dessuten presterer jeg bedre på jobb. Og på trening. Bare spør kona mi – jeg er til og med bedre i senga.

Jeg ser at stadig flere av soldatbrødrene mine begynner å trene yoga. Vissheten om at andre menn i mitt regiment også jobber med forbinelsen mellom hode og kropp, gjør at det føles tryggere å gå inn i farlige situasjoner sammen med dem.

Du kan lese mer i bokasinet Men’s Health treningsguide 2018.