Dyreinvasjoner: Katteøyene (Japan)

Det er beregnet at det finnes seks ganger flere katter enn mennesker på øya Aoshima i Japan. Disse ville kattedyrene kom egentlig til øya for å holde nede bestanden av rotter og mus på fiskebåtene. Siden det ikke fantes andre rovdyr på øya, og siden bare noen få katter var sterilisert, har kattebestanden bare fortsatt å vokse.

Aoshima er én av flere «katteøyer» i Japan. En annen øy er Tashirojima, der kattene ble innført for å beskytte øyas silkeindustri. Tashirojimas silkeormer var sårbare for skadedyr som mus og liknende, og kattene holdt alle gnagere effektivt på avstand. Både fastboende og turister tror at å fôre og stelle kattene bringer hell og lykke, så de mangler sjelden mat.

Ainoshima har blitt kalt «kattehimmelen» og er enda en øy som er oversvømt av katter. Navnet er misvisende, siden livet for en vill øykatt på ingen måte er himmelsk. Forskerne som studerer adferden deres, har funnet ut at de er svært territorielle og lever bare tre til fem år – rundt ti år mindre enn sine tamme søsken.

Du kan lese mer i bokasinet Årets begivenheter innen vitenskap 2017.