Snarveien til å komme i form

Børst støv av denne eldgamle treningsmetoden som hjelper deg å komme i form på et blunk.
av Michael Easter

Antageligvis har du aldri hørt om John Patrick O’Shea. Hvis du googler ham, kan du lese om hvordan han overlevde et 18 meter høyt fall i Mount St. Helens – det står imidlertid ingenting om at han utviklet en av verdens mest effektive treningsmetoder.

I 1987 skrev O’Shea,  som på den tiden konkurrerte aktivt i vektløfting og jobbet som treningsforsker ved Oregon State, en  avisartikkel om en trenings­metode han hadde brukt nærmere 20 år på å utvikle. Metoden, som han kalte «intervalltrening med vekter», var et program med høy intensitet, som kombinerte styrke og utholdehet.

Først fikk programmet liten oppmerksomhet, men etter hvert fikk det en lojal tilhengerskare blant trenere innen styrke og utholdenhet. Det var slik grunnleggerne av Gym Jones, et treningssenter i  Salt Lake City, oppdaget den. «Vi fikk tak i et eksemplar av den avisen», forteller Rob MacDonald, daglig leder ved treningssenteret. «Så begynte vi å lære bort metoden til medlemmene på treningssenteret, og snart ble den svaret for alle som ønsket seg større styrke og utholdenhet på kortest mulig tid.»

Når du trener intervalltrening med vekter ved Gym Jones, velger du ett løft som engasjerer alle musklene i kroppen, én utholdenhetsøvelse med høyt tempo, og én vektløftningsøvelse med mange repetisjoner. Først gjør du tre runder med de tre øvelsene du har valgt deg, og deretter velger du tre nye øvelser. Metoden er enkel, men forbløffende effektiv!

Som med all annen trening, er intensiteten viktig. Med andre ord – jo hardere du jobber, desto større blir utbyttet av treningen. Ved Gym Jones må alle medlemmende derfor sette seg et mål om hvor mange repetisjoner de skal klare, og hvor langt de skal sykle/løpe/ro under kondisjonstreningen. «Da får du selv et ansvar», sier MacDonald. «Du vet selv om du har jobbet hardt nok, for tallet du bestemte deg for lyser mot deg når økten er ferdig.»

Nå, 30 år senere, er denne treningsformen fortsatt klart den mest effektive for å komme raskest mulig i form.  Forbered deg på å presse deg selv hardere enn du noensinne har gjort!

Du kan lese mer i bokasinet Men’s Health treningsguide 2018.