Oppdag sannheten ved vekttap

Det viser seg at de vanlige diett-«reglene» kan sabotere alle anstrengelsene dine. Her er fakta.
Jessica Migala

Hvis du har prøvd alle diettknep i alle slankebøker og fettet fremdeles klistrer seg til deg, er det lett å tro at det bare ikke er meningen at du skal gå med skinny jeans. Men i likhet med mye «slankemat» er ikke alle slankeråd verdt å konsumere. En studie fant at det er lite data som støtter enkelte populære slankemetoder. Dette forklarer hvorfor mange kvinner som prøver slike teknikker, ender opp med å kaste inn håndkleet i stedet for å nå målene, sier en av forskerne bak studien, Krista Casazza, ph.d.

Men du, ikke få dårlig samvittighet. Vi har brent oss på noen av disse metodene selv. Og selv om vi alltid er talsmenn for hvilke som helst – sunne –  slankemetoder som kan funke for deg, skal du se opp for strategier som faktisk kan hindre deg i å gå ned.

LØGNEN: Du bør gå sakte til verks

VIRKELIGHETEN: Ja, raske vekttap kan føre til den fryktede jojo-effekten. Men dietten din er ikke nødt til å snegle seg av gårde i det ofte anbefalte en-kvart-kilo-i-uken-tempoet – eller engang holde seg i jevnt tempo, sier Elisabetta Politi i Duke Diet and Fitness Center. Så lenge du gjør det på en trygg måte, er det greit å gå ned to kilo én uke og en halv kilo en annen. Bonusnyhet for fartsdemoner: Forskning viser at å jobbe med en strammere frist faktisk kan øke motivasjonen. Da overvektige slankere fikk oppgaven å gå ned 15 prosent av kroppsvekten sin på enten 12 eller 36 uker, lyktes 80 prosent av dem med den korteste tidsrammen, mot 50 prosent av dem på den saktere framdriftsplanen.

LØGNEN: Å drikke vann hindrer overspising

VIRKELIGHETEN: Jo mer H2O i magen, desto mindre plass til mat … ikke sant? Ikke helt, sier Barbara Rolls, professor i ernæringsvitenskap ved Penn State University. Vann påvirker ikke metthetssensorene på samme måte som mat gjør, og om det hadde gjort det, tisser du det ut ganske kjapt. Uten noe fordøyelsessaktnende fiber er det sannsynlig at du svelger akkurat like mange kalorier. I stedet for å helle det i deg rett før et måltid, ta sikte på å spise mer mat som inneholder mye fiber og vann, en kombo som vil bidra til å holde deg mett. Rolls foreslår en 150–200-kaloriers snack som et eple eller en kopp kraftbasert suppe før hovedretten. «Vår forskning viser at dette vil hjelpe deg til å spise 20 prosent færre kalorier», sier hun.

LØGNEN: Daglig veiing motarbeider deg

VIRKELIGHETEN: Det kan virke overdrevent, men det er effektivt. En studie fant at de som gikk på vekten en gang daglig, gikk ned nesten fire ganger så mye av kroppsvekten sin som dem som veide seg sjeldnere. En separat studie publisert i American Journal of Preventive Medicine avslørte at å veie seg selv daglig var forbundet med økt viljestyrke og forbedret tilfredshet over kroppen. Å se tallene springe mot en kan være en nødvendig virkelighetssjekk. Hvis de går oppover, kan du bruke det som et intensiv til å komme på rett spor.

LØGNEN: Frukt og grønnsaker er vidundermedisin

VIRKELIGHETEN: Jordbruksprodukter har kanskje en «helseglorie» (dvs. de kan ikke skade), men American Journal of Clinical Nutrition fant at selv om næringsstoffene i kostholdet kan økes ved å spise mer av det, hadde det praktisk talt ingen innvirkning på vekten. Nå er ikke dette fritt fram til å fjerne grapefrukt og brokkoli fra tallerkenen. Nøkkelen er å perfeksjonere typer og porsjonsstørrelser av frukten og grønnsakene du spiser. Noen restaurantsalater, for eksempel, inneholder mer enn 1000 kalorier – mer enn en porsjon fettuccine Alfredo!

LØGNEN: Det er best å sette seg et fornuftig mål

VIRKELIGHETEN: Å overbevise deg selv om at du kan ta situps og få sixpack, kan lyde som oppskriften på skuffelse (du har jo trolig ikke en jobb som betaler deg for å trene). Likevel kan urealistiske drømmer hjelpe deg til å gå ned i vekt mer effektivt. En studie i Obesity fant at målene som ble betraktet som urealistisk høye (som å gå ned 24 til 30 prosent av total kroppsvekt), ble forbundet med mer vekttap, uten at det gikk ut over humøret, etter 18 måneder – til forskjell fra lavere mål. Annen forskning antyder at å konsentrere seg om små, gradvise endringer kan hindre at du ser et større mål, fordi du ved den første milepælen føler det som om du allerede har oppnådd det du satte deg fore. Ved å sette deg et høyt mål er det mer trolig at du utfordrer deg selv og går ned mer enn du ellers hadde gjort.

LØGNEN: Jo færre kalorier, desto bedre

SANNHETEN: Det er sant at du må droppe kalorier for å droppe kilo. Men en av hovedgrunnene til at folk når platå når de skal gå ned i vekt, er at det å spise for lite også reduserer forbrenningen. Og sultsmerter kan gripe inn i prosessen som omdanner hvitt fett (den usunne typen som øker risikoen for hjertesykdom) til brunt fett (det som er bra for deg og faktisk bidrar til å forbrenne kalorier), i henhold til forskning fra Yale School of Medicine. Sørg for å få i deg minst 1200 kalorier hver dag, og hopp aldri over måltider. Gjør du det, kan det påvirke blodsukkernivåene og sende appetitten din på en berg-og-dal-banetur som til slutt sannsynligvis får deg til å overspise.

Du kan lese mer i bokasinet Women’s Health treningsguide 2018.