Utvikle et øye for arkitektur, og få ordinære bygg til å se ekstraordinære ut!
Arkitektur er et bredt fagfelt som strekker seg fra slott og herskapelige eiendommer, til kontorblokker og kirker. De er så tilgjengelige at de ikke overraskende er blant de mest populære motivene å fotografere. Men som med alle andre motiver finnes det noen nyttige teknikker knyttet til bygningstype og som får dem til å virke mer imponerende.
At motivet står stille er en stor fordel, men stadige endringer i lys- og værforhold kan gjøre ting litt komplisert. Prøv å komme deg ut med kameraet tidlig på morgenen når det er minst folk på stedet, og når lyset er på sitt vakreste. Fotografering av arkitektur handler ikke bare om detaljer i overflaten, så våg deg innenfor og øv deg på å fotografere innendørs. Det innebærer gjerne å skru av blitsen hvis du er inne i en katedral eller kirke, og at du må ha med et stativ.
Belysning er nøkkelen til all god fotografering; det setter stemningen og gir liv til til livløse motiver. Det finnes ikke noen timeplan for når du skal ta bilder av arkitektur, fordi du vil se at bygninger kommer til live etter mørkets frambrudd med neonlys og gatelys. Vi vil nå hjelpe deg til å forstå denne givende sjangeren som er tilgjengelig for alle, uansett hvor man befinner seg.
1. Inspirasjon
Overalt finnes fantastisk arkitektur – lær deg å se den. Ta en nærmere titt på bygningene rundt deg for å kunne ta bilder med personlighet.
Neste gang du opplever at en bygning tar oppmerksomheten din, prøver du å kartlegge hva som gjør den så spesiell. Er det måten lyset faller på den, får fram fargene i mursteinene og tilfører strukturer til hver krik og krok? Skaper vinduene mønstre, eller er det merkelige detaljer som fabeldyr som stiger ut fra bygningsfasaden?
Finn ut hva du liker ved strukturen, og komponér bildet slik at dette blir sentralt. Det kan innebære at du må zoome inn på spesielle detaljer, eller at du må ta et steg tilbake for å få med omgivelsene. Husk at fotografering av arkitektur ikke bare omfatter bygninger. Nærliggende vann kan skape vakre refleksjoner, og en buktende småvei kan lede øynene mot det sentrale i bildet, spesielt ved solnedganger når skyggene blir lange, og kunstig lys påvirker hvordan arkitekturen framstår.
2. Komposisjon
Lær hvordan du effektivt komponerer bildene. Tilfør dramatikk i bildene ved å leke med vinkler og avstander.
Finn en interessant bygning, og prøv å ta bilder fra minst fem forskjellige vinkler. Dette vil hjelpe deg til å se hvilke effekter du kan skape, og hvordan de vil påvirke sluttresultatet.
Når du speider oppover en høy bygning, vil du se at de vertikale veggene nærmer seg hverandre. Dette er en naturlig forvrengning som du ikke trenger å frykte. Tårn ser for eksempel imponerende og mektige ut når de fotografes slik, og det tilfører dramatikk i bildet. Hvis du vil unngå dette, kan du prøve å ta bildet fra avstand. Du kan bruke kameraets zoom for å bringe bygningen nærmere, eller du kan beskjære bildet i etterkant.
3. Innstillinger
Optimale innstillinger for arkitektur. Ta perfekte bilder av arkitektur ved å bruke disse enkle tipsene vedrørende eksponering, hvitbalanse og brennvidde.
Vri modushjulet til Blenderprioritet, og velg et høyt f-tall (liten blenderåpning). Dette gjør at detaljer i forgrunnen, midt i og i bakgrunnen er skarpe. Deretter velger du automatisk hvitbalanse, slik at du slipper å tenke på den. Sett ISO til lavere enn 400 for å holde støyen på et minimum, og for håndholdt fotografering må du sørge for at lukkerhastigheten er høyere enn 1/250 sek. Zoom helt ut til største vidvinkel (eksempelvis 18 mm), slik at du får med mest mulig av bygningen, eller zoom inn på detaljer. Illustrasjonen under viser hvor mye vi får med av bygningen ved forskjellige brennvidder.
4. I byen
Vær kreativ i sentrum av byen. La deg inspirere av miksen av gammelt og nytt, og ta noen enestående bybilder.
I byen er det ofte en spennende miks av storslåtte, gamle konstruksjoner og moderne elementer. Mulighetene for å ta fine bilder er derfor mange. Du kan tillate deg å eksperimentere med nyere kreasjoner, ved å velge tette utsnitt som viser uvanlig design. Bruk naturlige rammer som grener og jernporter for å framheve motivene dine, og bruk trapper og veier som ledelinjer til hovedmotivet .
Belysningen i bysentra er ofte spennende om kvelden. Bygninger framheves gjerne med dirrende fargelys som kaster interessante skygger. For fotografering i lavlys bør du bruke stativ og velge en høyere ISO, for eksempel 400 og over.
5. Redigering
Legg til en «tilt-shift»-effekt. Skap en lekeby-effekt ved å følge disse trinnene.
Perspektivkontroll-objektiver er kostbart ekstrautstyr i kamerabagen din, men du kan skape denne effekten enkelt og billig ved hjelp av bilderedigeringsprogram. Effekten kalles gjerne miniatyrmodus, lekeby-effekt eller diorama-modus. På noen kameraer kalles det Kreativ scenemodus. Effekten er også enkel å skape i Photoshop ved å bruke verktøyet «Lens blur filter». Den får motivet i bildet til å se lite ut ved hjelp av uskarpheten rundt kantene. Disse trinnene viser hvordan du kan skape denne morsomme og kreative effekten selv.
01 Åpne bildet
Start Photoshop og åpne bildet ditt. Noen bilder fungerer bedre enn andre med denne effekten, aller best blir resultatet på bilder tatt fra 45 grader over motivet. Det øker følelsen av å se ned på en miniatyrmodell. Vårt bilde ble tatt fra avstand, noe som også fungerer bra.
02 Quickmask-modus
Trykk Q på tastaturet for Quickmask, og G for å aktivere Gradient-verktøyet. Fra verktøylinjen i toppen velger du Reflected Gradient og drar en linje fra området du ønsker skal være i fokus, til området du ønsker skal gjøres uskarpt. Dette området vil framstå som rødt, og dette vil være den skarpe delen av bildet.
03 Avslutt Quickmask
Trykk på Q på tastaturet for å avslutte Quickmask-modus, og gjøre masken om til en seleksjon. Velg Filters > Blur > Lens Blur og lek med innstillingene i boksen til du er fornøyd. Ved å øke radius vil du øke uskarp-effekten, men pass på at det ikke er huket av for «invert».
04 Se seleksjonen
Du kan bli kvitt det valgte området, som ser ut som marsjerende maur, ved å trykke Ctrl + D på tastaturet. Hvis du ikke er helt fornøyd med resultatet, velger du ganske enkel Edit > Undo og går tilbake til trinn 2 av denne guiden. Plasser linjen et annet sted på bildet denne gangen.
05 Fargesmell
Forsterk fargene for å friske opp motivet og øke lekeby-følelsen ved å trykke på Image > Adjustments > Curves, og lag en S-liknende form på grafen. Dette vil gi en smell i fargene. Huk av Preview, og eksperimenter til du er fornøyd. Avslutt med «OK».