Utforsk med dronen din

Droner ble skapt for utforskning. Fra de tidlige romsatellittene som fotograferte planeter under Den kalde krigen, til høyteknologisk militær bomberydning – vi har brukt droner til oppgaver som er for farlige for mennesker i mange år. Droneteknologi er nå tilgjengelig for oss alle, med et prisnivå som vi knapt kunne forestille oss for noen få år siden. Og selv om vi kanskje ikke kan komme opp i stratosfæriske høyder som spionfly, har vi nå små, ultralette droner som lar oss se våre umiddelbare omgivelser som aldri før.

De beste dronene til utforskning

De beste dronene for å utforske nye synspunkter er kanskje ikke de halv meter lange beistene med åtte rotorer. Selv om disse kan løfte et tungt kamera med høy oppløsning, er de naturligvis langt mer påtrengende enn deres mindre kolleger. Selv en DJI Phantom kan skape betydelige mengder bråk og negativ trekkraft, så det lønner seg å tenke litt over hvilken type utforskning du planlegger å gjøre. Nøyaktig hvordan du planlegger å se og ta opp opplevelsen din må også vurderes. Hvis du ganske enkelt nyter utsikten og liker å ta en virtuell spasertur rundt omkring fra et unikt perspektiv, så vil FPV-briller gi deg en engasjerende og morsom flytur. Fat Shark er den ledende produsenten av flybriller for droner. De er ikke billige, men de holder høy kvalitet og gir høy grad av forstørrelse. 

Hvis du ønsker å gjøre opptak av utforskningen din som du kan se på senere, trenger du en drone med gyrostabilisert kamera. Den vanlige DJI Phantom-modellen kommer med et helt greit innebygd kamera, mens Phantom Plus gir muligheten til å sette inn et GoPro-kamera med overlegen kvalitet. Dette gir deg muligheten til å bruke kameraet borte fra dronen til andre prosjekter, uten å måtte betale for et nytt kamera. Særlig om du allerede eier et GoPro-kamera, vil dette være det beste valget for deg.

I store, åpne områder vil et kvadrokopter av “standard” størrelse fungere helt fint. På en vindfull dag er det trolig til det beste. De har mer kraft og dermed med motstandsdyktighet mot vindkast, i tillegg til at de har lengre utholdenhet som gjør at du kan fly og utforske i lengre perioder. Men etter hvert som teknologien går fremover ser vi stadig flere nanodroner, pluss droner med en større grad av autonomi. 

Nanodronen Zano, for eksempel, er så liten at den får plass i håndflaten din. Allikevel har den et godt kamera som er i stand til å sende bilder tilbake til iOS- eller Android-enheten din via Wi-Fi, samt en grad av autonomi og stabilitet som er uhørt for en så liten drone. Evnen til å kombinere GPS og akselerasjonssensitiv navigasjon betyr at den er nesten “selvbevisst”. Den er også i stand til å “se” og unngå hindre ved hjelp av infrarøde sensorer, som gjør det til en perfekt drone for utforskning.

Til slutt, som vi har nevnt tidligere, kan det være risikabelt å utforske med droner. Selve definisjonen av perspektivet du prøver å oppnå indikerer en risiko for dronen din. Du burde kanskje vurdere å bruke en billigere drone i tilfelle den skulle falle i tjenesten og aldri bli sett igjen. Du ønsker ikke å miste en DJI Phantom 3 eller en Parrot Bebop på din første flytur. Det kan også være at du burde investere i en “crash pack” for å beskytte dronen din hvis ulykker oppstår, og en propellbeskytter kan hindre alvorlige skader.

Formaliteter ved droneutforskning

Å sende dronen din ut for å utforske kan være utrolig informativt og gi deg et perspektiv på miljøet ditt som du aldri har opplevd før. Men ikke glem viktige tekniske og juridiske elementer i all entusiasmen din. Det kan være lett å glemme sunn fornuft når du er begeistret av å ha nådd fram til det første unike utsiktspunktet.
 
La oss først se på alt det tekniske og det juridiske. Alle land har sine egne regler for droneflyvning, og mange av disse gjelder selv om du flyr privat og ikke som en del av et selskap. Sørg for å følge reglene når det gjelder hvor nærme dronen din har lov til å være andre mennesker. I mange land er det for eksempel en regel at du skal være i kontroll over dronen din, og at dronen selv skal være en viss avstand borte fra andre mennesker og innenfor din synsrekkevidde. Hvis du vil utforske med dronen din mens du er på ferie i et bestemt land, må du sjekke reglene for det landet.

 Ikke glem at alle droner er avhengige av GPS for posisjonell bevissthet og navigasjonsevner dersom du sender den inn i et lukket rom. “Returner til basen”-funksjonen vil ikke fungere hvis dronen din ikke klarer å registrere hvor den er. Den vil få panikk hvis batteriene begynner å bli tomme og den trenger å finne et trygt sted å lande. Og ikke glem at de fleste droner ikke er “selvbevisste” enda. De kan ikke se hindre og avhenger av at du veileder dem. Vi snakket med en dronepilot som fløy fra en brygge på kysten, og utforsket de gamle tømrene han stod på. Dronen fikk panikk grunnet lavt batteri, og begynte å returnere til basen. Alt gikk bra mens den fløy direkte mot enden av den solfylte bryggen, fram til den plutselig traff rekkverket og falt ned i det salte havet. Så før du sender dronen din på et oppdrag, bør du vurdere hva rømningsplanen kommer til å være hvis og når ting går skeis.

Vær en god nabo når du utforsker. Ikke alle blir begeistret over å høre bråket fra dronemotorer og propeller. Mange er også bekymret over privatlivet deres. I noen land, som Frankrike, har man ganske strenge lover om folks rett til et privatliv, selv på offentlige områder. Etter hvert som tiden går kommer folk til å akseptere droner som nok en side ved hverdagslivet, men som en ansvarlig droneeier burde du komme andre folk i møte når du er ute og utforsker, og alltid sørge for at du kjenner til lovverket før du begynner å fly.


Steder å utforske

Du trenger ikke å reise langt hjemmefra for å finne noen fascinerende steder å utforske med dronen din. Steder som du har passert mange ganger før og tenker at du kjenner kan få en helt ny dimensjon når du begynner å tilnærme deg dem med en drone. Her er de miljøene vi liker best å utforske; mange av dem vil være en kort tur fra hjemmet ditt

Et perfekt sted å begynne å utforske er på stranden eller kystlinjen. Hvis du er ny til droner vil dette miljøet gi deg en rekke ting å utforske, samtidig som du får sjansen til å gå forsiktig fram og bli mer eventyrlysten etter hvert. Du kan begynne med å fly langs den falte, åpne stranden. Begynn med å fly bort til hauger av drivved for å få selvsikkerhet før du drar bort til sanddynene og det høye gresset. Strandhytter og fiskebåter som ligger til kai er fine ting å ta bilde av fra nye vinkler. Etter hvert som du blir mer selvsikker, kan du begynne å fly bort til områder som du ikke kan nå til fots. Ved lavt tidevann er det mange kystlinjer og elvemunninger som får store mudderflater. Hvis du føler deg trygg på at du har stilt in “returner til basen”-funksjonen riktig, kan du fly ut over områder hvor mennesker ville satt seg fast, og utforske dem med letthet. Når du føler at du har et godt grep om utforskning langs kysten, kan du fly ut mot havet og under gamle brygger for å utforske bølgetoppene og bryggenes struktur. Samtidig kan du jo prøve å møte noen lokale surfere for å samarbeide om å lage en surfevideo på en måte de aldri har kunnet gjøre før.

Hvis du bor langt fra kysten eller i en stor by, kan det være vanskelig å utforske urbane områder. Det hender at lokale parker har restriksjoner på droneflyvning, så tenk heller utenfor boksen. Tenk hvordan den lokale byen din ville sett ut hvis den ble utforsket og filmet på et tidspunkt hvor få folk er utendørs. Greit nok, det vil bety at du må opp av sengen tidlig, men bare se for deg hvordan du kunne utforsket lokalområdet ditt tidlig på en sommermorgen før resten av verden våkner. Hvis du flyr på et tidspunkt hvor de store folkemengdene er borte, er sjansen stor for at det vil være helt lovlig for deg å fly. Bare se for deg hvordan lokale skulpturer, monumenter og andre landemerker ser ut når du utforsker dem med dronen din. Ikke mist motet dersom du tenker at hjembyen din ikke er spesielt fotogen. Du kan lage en Blade Runner-aktig video, full av industrielle, skitne og urbane bilder. Den lokale søppelplassen kan utforskes uten at du trenger å skitne deg til eller skrape opp benet på gammelt metall.

Dersom ekte urban utforskning høres spennende ut, kan du prøve å kontakte eierne til gamle industrieiendommer. Nedlagte og falleferdige industriområder vil ofte bare stå og vente på å bli revet ned, og kan være et fascinerende område for droneutforskning. Det er essensielt at du får tillatelse til å fly her, men det kan dessverre være ganske vanskelig. Folk flest fungerer slik at de vil si nei når de bli spurt. Dette er ganske enkelt fordi de er bekymret for at noe kan gå galt, enten ved at noen blir skadet av dronen din eller ved at du skader deg selv. Ikke plag sikkerhetsvakter ved å bryte deg inn på bygningen. Prøv heller å forhandle ved å forklare hvordan de kan få en unik film av den gamle bygningen før den blir enten ødelagt eller renovert. Ofte vil du få avslag, men når du lykkes vil du få muligheten til å utforske en gammel bygning på en måte som de som bodde eller jobbet der før aldri fikk gjort.

Hvis du er heldig nok til å ha tilgang på naturlige omgivelser, vil du aldri gå lei av å utforske med droner. Å utforske dyreliv og naturen fra luften krever litt planlegging, men det er fullt mulig med de fleste droner. Igjen, tenk på alle stedene hvor mennesker ikke kan gå. Vi mener ikke langt nede i en vulkan eller over et isfjell, men det er garantert steder i nærheten som du ville elsket å se. Å kunne fly over stupet av en foss og deretter snu seg rundt og se på den fra femten meter over bakken er fantastisk, og gir deg et fascinerende perspektiv som du kan dele med andre.

Overraskende nok blir dyr ganske uforstyrret av droner. En britisk studie undersøkte fuglers responser til å ha droner i nærheten, og over 80 prosent var ganske enkelt ikke plaget så lenge man holdt seg mer enn fire meter unna. Dette er en av grunnene til at de som lager naturdokumentarer elsker å filme fra helikoptre. Fuglene viste kun tegn til stress når dronen nærmet seg fra oven, sannsynligvis fordi dronen da representerte en rovfugl, som en hauk. Hold deg på respektabel avstand uten å se ut et rovdyr, og de fleste dyr vil la deg komme inn i verdenen deres.

Det viktigste å huske når man utforsker med droner er å begynne med blanke ark og et åpent sinn. Områdene, landemerkene og lokasjonene du har gått forbi hver dag i mange år er faktisk interessante å utforske når du bruker en drone. Du trenger ikke å være dypt inne i Arktis eller en regnskog for å være en oppdager – det finnes muligheter overalt rundt deg.