Her tar vi for oss de ekte personene og de tragiske hendelsene som inspirerte Steven Spielberg til å lage denne storslåtte, men hjerteskjærende filmen.
Steven Spielberg gjorde navnet Oskar Schindler berømt i hele verden med denne utrolige filmen. Han forteller historien om en ufullkommen helt som reddet 1000 polske jøder fra nazistene. Den handler bare delvis om Schindler og er for det meste filmet i svart-hvitt og med håndholdt kamera. Filmen er en slags dokumentar om Holocaust, så hvor mye av handlingen er sann?
Selv Oskar Schindlers beundrere måtte innrømme at han, iallfall delvis, var litt av en luring. Han var en dranker, skjørtejeger og gambler. Da andre verdenskrig brøt ut i 1939, var han i tillegg medlem av nazistpartiet og så fram til de mulighetene krigen kunne tilby. Likevel ble Schindler engasjert i å hjelpe jødene da han ble konfrontert med nazistregimets brutale virkelighet.
Mot slutten av krigen hadde han jobbet utrettelig, brukt opp formuen sin, risikert sitt eget liv, og han hadde reddet minst 1000 jøder fra dødsleirene. Han ble en av de mest kjente, og kanskje den mest bemerkelsesverdige, av dem som fikk utmerkelsen Rettferdige Blant Nasjonene. Utmerkelsen ble tildelt av Israel til dem som hadde en aktiv rolle for å redde jøder fra nazistenes henrettelser.
Arbeid for nazistene
Denne usannsynlige helten ble født i 1908 i den hovedsakelig tysktalendebyen Zwittau (Svitavy) i Moravia, somble til Tsjekkoslovakia i 1918 og som nå er en del av Den tsjekkiske republikk.
Familien var katolsk og så på seg selv som etniske tyskere. Schindler utviklet seg til en vever, prangende mann som var glad i luksus. Overraskende nok giftet han seg med en stille, ung kvinne ved navn Emilie da han var bare 20 år. Ikke fullt så overraskende brukte han medgiften hennes på en sportsbil.
Tidlig i ekteskapet satt Emilie hjemme mens Oskar jaktet på kvinner. Ett av sidesprangene resulterte i to barn utenfor ekteskap. Han ble arrestert og siktet for drukkenskap og ordensforstyrrelse minst to ganger og prøvde en rekke jobber uten å finne noe som passet ham. I 1936 fikk han en godt betalt jobb i den tyske etterretningsorganisasjonen Abwehr, som var involvert i Tysklands invasjon av Polen.
Da tyske tropper invaderte Polen i september 1939, fulgte Schindler etter og slo seg ned i Krakow. Der profitterte han på de nyinnførte nazilovene som krevde at jødiske hjem og bedrifter skulle konfiskeres. I løpet av noen få måneder hadde han skaffet seg en elegant toppleilighet med utsikt over byen, og der levde han sammen med en lang rekke elskerinner, mens Emilie var igjen i Tsjekkoslovakia på den andre siden av grensen.