Memory: minnemanipulasjon

Tenk om du kunne erstatte et vondt minne fra fortiden med et nytt, eller huske absolutt alt du har lest før en eksamen? NICOLA DAVIES ser på hvordan vitenskapen snart vil være i stand til å manipulere minnene våre.

Har du noen gang ønsket at du hadde bedre hukommelse? Tenk så fint å kunne huske alle navn, datoer og ansikter, og få bedre karakterer på eksamener? Eller hva med å fjerne alt du husker fra mislykkede forhold, slik som rollefigurene i Michel Gondrys Oscar-vinnende film Evig solskinn i et plettfritt sinn? Eller å ta en virtuell reise til solsystemet ved hjelp av konstruerte minner plantet rett inn i hjernen, som Arnold Schwarzeneggers rollefigur Douglas Quaid i sci-fi-klassikeren Total Recall?

Vel, terapiformer som dette kan bli vrkelighet fortere enn du aner. Forskere har gjort store framskritt når det gjelder muligheten til å slette, forbedre og til og med skape minner.

«Hukommelse er en veldig viktig del av kognisjon», sier dr. David Vauzour, forskningspartner ved universitetet i East Anglia. «Det handler om hva du kan huske, og kapasiteten til å huske.

Noen minner varer i bare en kort periode og blir borte, mens de viktigste blir lagret i hjernen og kan hentes fram når man ønsker. Denne prosessen, med læring av ny informasjon, lagring og framhenting, krever et komplisert samspill mellom ulike hjernefunksjoner.» Det er dette komplekse nettverket av nerver og kjemiske prosesser man må kartlegge for å finne ut hvordan menneskehjernen lagrer og henter fram minner. Først da kan vi eventuelt se på hvordan vi skal manipulere dem.