Virkelighetens Downton Abbey

Highclere Castle – du kjenner det sikkert igjen som hjemmet til familien Crawley i TV-serien «Downton Abbey». Bygningens virkelige historie er minst like dramatisk som i serien. 

Enten vi snakker om Carsons frieri til Mrs. Hughes, eller enkegrevinnens arrogante spørsmål «Hva er en helg?», skjedde det alltid noe spennende i Downton Abbey. Enkelte figurer takket tidlig for seg (som Matthew Crawley, som ble drept i en bilulykke) eller viste fram sine personlige svakheter (som butleren Barrows ondsinnede manipulering). Men det var én stjerne som alltid var bunnsolid, nemlig huset. Highclere Castle, som egentlig ligger i Hampshire, er imponerende stort, med ruvende tårn og opp mot 300 rom.

Huset er bygget på ruinene av et gammelt middelalderpalass og har vært gjenoppbygget flere ganger. I 1679 flyttet familien Carnarvon inn her, og Highclere er fortsatt deres familiesete. I 1838 bestemte den tredje jarlen seg for å gi huset en skikkelig oppgradering og ansatte sir Charles Barry (arkitekten bak Westminster Palace) til å skape det imponerende, viktorianske bygget vi ser i dag. Det tok 40 år å ferdigstille bygningen, og de praktfulle rommene er fylt med skatter: I salongen er det satt opp 1600-tallstapeter i lær fra Spania, og i røykerommet er det hollandske malerier. Mye av interiøret er velkjent for seerne, for mesteparten av scenene med «herskapet» er filmet inne i selve bygningen. Den nåværende slottsfruen, lady Carnarvon, måtte en gang be filmteamet om ikke å tenne stearinlys under det uerstattelige oljemaleriet av van Dyck som henger i spisestuen.

I årenes løp har Highclere vært vertskap for en imponerende rekke personer, fra Benjamin Disraeli til Elizabeth II – som var en god venn av den sjuende jarlen. Under første verdenskrig gjorde den daværende grevinnen, lady Almina, bygningen om til et sykehus for sårede soldater – noe som også er gjengitt i serien. Almina selv ble stemplet som ekteskapsbryter, og hun ble dessuten anklaget for hvitvasking av penger. Sønnen hennes, den sjette jarlen, skal ha kalt henne for en «manipulerende svindler».

Men det er ikke bare huset som er verdt å se. Eiendommen består også av en nydelig park på mer enn 400 mål, som ble anlagt på 1700-tallet av Lancelot Brown, også kalt «Den fingernemme». Han var kjent for sine vakre hager, med innsjøer og sedertrær. En gang flyttet han til og med en hel landsby for at utsikten skulle bli perfekt.

Den egyptiske forbannelsen

På Highclere finnes det en overdådig samling egyptiske antikviteter, samlet av den femte jarlen. Han var en ivrig egyptolog som, sammen med Howard Carter, oppdaget Tutankhamons grav i 1922. Det ble sagt at det hvilte en forbannelse over graven, og ryktene viste seg å stemme da jarlen døde i Kairo bare ett år senere. Mye av samlingen hans ble senere solgt til et museum, men både smykker, statuer, mugger, ja selv kisten til en adelsdame, ble gjemt i skapene på eiendommen og gjenoppdaget av familien i 1987.

Du kan lese mer i bokasinet Opplev historie.