Prozac Nation

Før det hadde vært på markedet i USA i ett år, hadde dette antidepressive medikamentet blitt utskrevet 2,5 millioner ganger.

Prozac er også kjent under det generiske navnet fluoksetin. Det ble oppdaget på 1970-tallet og var et resultat av en lang jakt etter medikamenter som kunne øke mengden av nevrotransmitteren serotonin i hjernen. Mangel på serotonin er knyttet til depresjon.

Fluoksetin var den første av de selektive serotoninreopptakshemmerne (SSRI) som øker mengden tilgjengelig serotonin i hjernen. Det var dette elementet, i tillegg til det faktum at det hadde færre bivirkninger enn andre antidepressiver, som bidro til at Prozac ble så berømt. I 1988, et år etter at Prozac ble godkjent av Food and Drug Administration i USA, hadde legene i USA allerede skrevet ut 2 469 000 resepter. I Norge ble den første SRI-medisinen godkjent i 1990 og ble markedsført som Fontex og Fluoxetin.

Men Prozac har også mange bivirkninger. Mange brukere sliter med blant annet søvnvansker og svekket sexlyst. Det har også vært noe uenighet om hvordan Prozac virker i behandlingen av tyngre depresjoner, og om den i det hele tatt hjelper mot mild og moderat depresjon. Prozac er dessuten blitt knyttet til en økning av selvmordstanker hos ungdom og unge Voksne.

 

Det finnes en variant av Prozac for hunder, kalt Reconcile, som lindrer separasjonsangst.

Du kan lese mer i bokasinet 100 medisinske gjennombrudd fra BBC.