Alt om Gorillaen

Langt inni den afrikanske regnskogen lever en av våre nærmeste nålevende slektinger, den vestlige lavlandsgorillaen. Bli med på en reise inn i livet til den flotteste av de flotte apene.

Den vestlige lavlandsgorillaen er ikke studert like inngående som sin østlige slektning, fjellgorillaen. De to artene har imidlertid en rekke likheter. Vanligvis lever de i små grupper på mellom to og tjue individer. Gruppen blir som regel ledet av en hanngorilla, også kjent som sølvryggen. Det er sølvryggen som tar alle avgjørelser for gruppen, som bestemmer når gruppen skal forflytte seg til et nytt sted med mer mat, som løser konflikter og som er far til alle ungene. Resten av gruppen består av kjønnsmodne hunner og ungene deres.

Når unge gorillaer av begge kjønn blir kjønnsmodne, forlater de som regel gruppen sin. Hunngorillaene blir med i en annen gruppe, mens hanngorillaene lever som ungkarer helt til de finner seg en partner. Dersom det av og til finnes to hanner i samme gruppe, vil den svakeste fungere som en underordnet for sølvryggen.

Spedbarnsdødeligheten er veldig høy blant gorillaene og omtrent en tredjedel av ungene dør i løpet av spedbarnstiden. Normalt klarer en gjennomsnittlig hunngorilla å fostre opp én unge hvert åttende år. En av hovedtruslene mot unge gorillaer er slåssing, enten på grunn av eksterne trusler, eller slåssing med andre medlemmer av gruppen. Ofte vil sølvryggen gå imellom for å beskytte de unge medlemmene av gruppen sin.

Han tar også ansvar for gruppens sikkerhet ved å bruke truende oppførsel for å skremme bort fiender. Når sølvryggen føler seg truet, flekker han tenner, dunker seg på brystet og utsondrer en sterk lukt fra armhulene i et forsøk på å skremme bort angriperen. Denne skremselstaktikken er veldig effektiv når det gjelder å jage bort inntrengere uten å være nødt til å havne i fysiske konfrontasjoner.

Hunngorillaer nyter godt av den beskyttelsen sølvryggen gir, og holder seg i nærheten av ham når de oppfostrer barna sine. De steller pelsen hans for å knytte bånd til ham, og slik forsikrer hun seg om at han tar vare på dem ved en eventuell konflikt. Dersom sølvryggen blir drept, vil hunnene raskt knytte seg til en ny, dominant hann for å sørge for sin egen sikkerhet.

Til tross for at de har mindre hjerne enn andre store aper, er gorillaene svært intelligente, akkurat som sjimpansene. Gorillaer i fangenskap har lært å kommunisere ved hjelp av grunnleggende tegnspråk, og de har blitt observert mens de har brukt enkle verktøy. I nasjonalparken Nouabalé- Ndoki i republikken Kongo har gorillaer blitt observert mens de brukte stokker til å sjekke vanndybden ved kryssing av myrlendt terreng, og brukte trestammer som broer.

Du kan lese mer i bokasinet Dyreriket.