Dyreinvasjoner: Kaninøya (Okunoshima, Japan)

Å bli jaget av en flokk sultne kaniner kan høres ut som en bisarr drøm, men det er helt reelt for dem som besøker den lille japanske øya Okunoshima.

Det lever hundrevis av kaniner på øya, men hvordan de kom seg dit i utgangspunktet, er et mysterium. Den mest sannsynlige årsaken er at kaninenes forfedre var rømte laboratoriekaniner fra øyas giftgassfabrikk under andre verdenskrig. En annen teori er at de var kjæledyr som ble sluppet ut av skolebarn på 1970-tallet.

Uten naturlige rovdyr på øya og med kaninenes formeringshastighet, har kaninbestanden skutt til værs. Voksne hunnkaniner kan føde et nytt kull hver måned, og man anslår at på bare tre år kan én mor og hennes avkom bli en populasjon på 50 000 kaniner. Dette høres høyt ut, men kaniner står øverst på menyen for mange rovdyr, og opptil 80 prosent av kaninungene blir vanligvis drept like etter at de har forlatt redet. Okunoshima mangler denne balansen mellom rovdyr og byttedyr og er derfor invadert av store kaninflokker. Det som er uvanlig, er hvor dristige kaninene er. Ville kaniner er vanligvis sky og piler tilbake til hulen sin ved første anledning. Okunoshimas tamme kaniner flokker seg rundt de besøkende på grunn av én eneste ting: mat. En så stor bestand fører til at den naturlige vegetasjonen på øya raskt blir oppspist, og turister som har med seg godbiter, er rett og slett en matkilde for disse nydelige, små plageåndene.

Du kan lese mer i bokasinet Årets begivenheter innen vitenskap 2017.