Zlatan Ibrahimovic

Zlatan. Alle kjenner ham bare ved fornavn. Et navn som maner fram bilder av dribleraid, hælflikker, volleyer, overstegsfinter og kanonskudd. Husker du det utrolige skorpionsparket som sjokkerte Italia i EM 2004? Eller venstrevolleyen som sikret Inter Milan seriemesterskapet? For ikke å snakke om brassesparket for Sverige mot England som ble kalt «det fineste målet som noen gang er scoret»?

Historien om Zlatan er som eventyret om Askeladden. En historie om innvandrersønnen som tok steget opp fra gettoen til en ekstravagant livsstil. Zlatans reise har tatt ham fra Malmö i Sverige til mange av de største klubbene i Europa. Han er blitt seriemester i alle ligaer han var innom mellom 2003 og 2011, og har tatt titler med fem lag fordelt på fire land. Kombinasjonen av naturtalent, timevis med trening og tilgang på de beste trenerne i verden gjorde at Zlatan kunne ta steget inn sammen med det ypperste av spillere i verden.

I over ti år har han vært en ekstremt etterspurt mann, og mer penger er blitt betalt i overgangssummer for Zlatan enn for noen andre spillere fra både etablerte toppklubber og klubber med ønske om å hevde seg. Det finnes ingen snarveier om man skal bygge et lag med suksess. Men får man Zlatans navnetrekk på kontrakten, øker sjansene betraktelig. Ajax, Juventus, Inter, AC Milan og Paris Saint-Germain hadde alle magre tider før svensken ble en del av laget. Med ham på plass ble de alle mestere.

Hvorvidt superstjernen strør om seg med tryllestøv slik at Manchester United gjenerobrer Premier Leaguetrofeet, er foreløpig uvisst. Men det som er sikkert, er at engelsk fotball allerede er blitt mer hendelsesrik og underholdende etter at Zlatan byttet beite fra Frankrike til Old Trafford i sommer. Svensken har alt som trengs for å bli en stor suksess i England, og med tanke på at han har lamslått fans i Nederland, Spania, italia og Frankrike, blir det neppe ett kjedelig øyeblikk i Premier League med ham på banen.

Du kan lese mer i bokasinet Zlatan – en fanbok.