Utrolig geologi har dannet et paradis av fossefall i Kroatia.
De spektakulære innsjøene i Plitvice er faktisk en del av en stor elv som renner mellom Mala Kapela og Licka Plješivica-fjellene midt i Kroatia. Elven har delt seg i en rekke sammenhengende innsjøer og fossefall på grunn av et geologisk fenomen som kalles karstlandskap, der stein, vann og organismer arbeider sammen for å skape nye formasjoner.
Elvebassenget i Plitvice er laget av kalkstein og dolomitt, og når vannet renner forbi, så løser det opp disse steinene som da blir mettet med kalsiumkarbonat. Denne kjemiske forbindelsen holder seg til slimet som blir utskilt av en mikroskopisk bakterie og algene som vokser på moseplantene i vannet. Plantene blir gradvis dekket av kalsiumkarbonat som danner en hard overflate. Denne overflaten bygger seg sakte oppover, omtrent en centimeter i året, og danner barrierer av travertinstein. Noen av disse barrierene har vokst siden triastiden (250–200 millioner år siden) og er omtrent 4000 meter tykke. De fungerer som naturlige demninger og deler elven inn i innsjøer. Jo mer vann som kommer ned fra fjellene, jo mer flommer det over disse barrierene. Dette danner fossefall som kaster seg nedover elvebassenget.
Det rennende vannet sliter ned travertinsteinen, samtidig som det dannes mer av denne steinen fordi det fortsatt dannes kalsiumkarbonat i vannbassengene ved basen for fossefallene. Dette fører til at innsjøene i Plitvice forandrer både størrelse og form etter hvert som gamle fossefall renner tomme og nye kommer til.
Dette geologiske fenomenet er også med på å gi innsjøene i Plitvice den spesielle blågrønne fargen. Det hvite kasliumkarbonatet som dekker bunnen, reflekterer sollyset, samtidig som himmelen skaper livlige farger som forandrer seg avhengig av hvordan solstrålene treffer vannet og hvor mange organismer og mineraler som er representert.
Hvordan dannes et fossefall?
Vanligvis blir fossefall til når en elv renner over områder med myk og hard stein. Det flytende vannet eroderer den myke steinen raskere enn den harde steinen, og kutter den derfor fra undersiden slik at det formes et overheng. Når vannet flommer over kanten, tar det ofte med seg noen steiner som treffer elveleiet under og skaper mer erosjon. Dette former et stupebasseng. Den myke steinen bak fossefallet blir også erodert når vannet spruter opp fra bunnen og inn i steinen. Her dannes det en grotteliknende struktur i ly av vannet. Til slutt eroderer vannet overhenget av hard stein også, slik at strømmen oppover blir svekket. Denne prosessen er litt annerledes enn den som skjer i innsjøene i Plitvice, i stedet for å skjære eksisterende stein til å bli et overheng, hjelper det mineralrike vannet til å skape nye avsatser som vannet kan flomme over.