Latvias hovedstad har like mye historisk sjarm som de andre mer hektiske østeuropeiske byene, og den er langt mer ungdommelig og fresh enn de knudrete brosteinsgatene skulle tilsi. Restaurantene og designbutikkene puster København i nakken – fordelen er at alt er mye billigere.
Rusleturen
Arkitekturen i Blackheads House i Rigas gamleby er noe helt særegent med de helgendekorerte røde mursteinsfasadene, den knallblå astronomiske klokken og værhanen i gull. Bygningen er imidlertid slett ikke gammel – den er fra 2001, og er en ekstremt god kopi basert på tegninger fra 1334, som ble funnet i ruinene av bygningen etter et bombeangrep under annen verdenskrig. Bygningen var tidligere et vertshus for tyske, ugifte handelsmenn, og var kjent for sine voldsomme fester. Det er lett å se for seg 1300-tallets pelskledte partygutter sjangle ned det snødekte torvet og innover de brosteinsbelagte gatene i byens gotiske kjerne. Følg fotsporene deres forbi Rozengrãls, en eldgammel vinkjeller som nå er en middelalderrestaurant. I nærheten finner du også 1221 Restorans, også kjent som «Det blå huset med kuer». Rigas eldste hus er malt i liknende pastellfarger, med kallenavnet «De tre brødre». Fasadene minner mest om pepperkake med glasur.
Drinken
Øl, sier Reinis P?avi?š, grunnleggeren av bryggeripuben Labietis, er den mest besungede drikken i Latvia. De gamle, hedenske drikkevisene er en tradisjon Reinis, og de fleste Latviere, er veldig stolt av. Labietis var navnet på en gammel lege og brygger, og Reinis’ mål er å gjeninnføre øl som et legemiddel, slik det var i gamle dager. De 12 øltypene i tappekranene smaker alt annet enn medisin. Et rødlig øl kalt Kam?ns, som betyr kamin, har en juleaktig karamell- og kamillesmak, mens Ausma («morgengry») er en sterk ingefærøl med forfriskende ettersmak av peppermynte. «Mens kundene nyter et glass eller to, kan de følge bryggeprosessen gjennom en glassvegg – det er kun få meter fra kornsekkene til tappekranen.» Under det varme lyset fra ølflaskelampene stiger stemningen blant gjestene, som gjerne diskuterer ølvalgene sine rundt de sosiale langbordene i tre. Kanskje får du noen nye venner?
• Øl fra 14 kr. labietis.lv
Museet
En busstur utenfor Rigas sentrum finner du Det latviske etnografiske friluftsmuseum – et stykke bygdehistorie gjenskapt i utkanten av byen. Her kan du gå langs flotte alleer og studere gamle trehus fra 1600-tallet og opp til 1930-årene, som er hentet fra distriktene og godt bevart. Ved bredden av innsjøen Jugla har man rekonstruert en fiskerlandsby. En skarp vind blåser over det islagte vannet, og de fortøyde båtene er spøkelsesaktig tomme. Et halvt båtskrog er satt opp ned og brukes som røykeri, og istappene henger fra de mosegrodde halmtakene. En røyksky leder oss til en koselig hus, hvor sengene er redd opp med vevde tepper i tradisjonelt rødt og hvitt mønster. Videre langs veien er det gamle trekirker, og på en bakketopp troner en vindmølle, hvis vinger har stoppet for lenge siden.
• Ta Buss 1 fra krysset ved Mer?e?a-gaten og T?rbatas-gaten i Riga sentrum til holdeplassen «Br?vdabas muzejs» (35 minutter, 20 kr. tur/retur, latvia.travel). Inngang til Det latviske etnografiske friluftsmuseum 40 kr.(brivdabasmuzejs.lv).
Rundturen
Jugendperioden varte ikke lenge, men ingen europeisk by har flere bygninger i jugendstil enn Riga. Den var populær mellom 1895 og 1910.Trenden sammenfalt med et økonomisk oppsving i Latvia, og etterlot seg dermed en rekke blomstermotiver, ansikter i fortvilelse eller ekstase og en og annen egyptisk sfinks. Eat Rigas jugendguide, Arturs Adamsons, leder en liten gruppe nedover Alberta-gaten, der de mest berømte eksemplene befinner seg. De går langs bygårder, butikker og restauranter, og peker ut Mikhail Eisensteins fascinerende arkitektur: skrikende griffer, briskende haner og løver som vokter fra hustakene. Fasaden på Elizabetes gate 10 B er dekorert med fliser blå som andeegg. De har overdådige utskjæringer, blant annet et par svære ansikter med det dystre uttrykket som kjennetegner denne kortvarige stilperioden.
• Eat Riga tilbyr to-tre timers byvandring med jugendstil som tema (fra 100 kr. eatriga.lv).
Markedet
Rigas sentrale matmarked ligger i en omgjort zeppelinerhangar fra 1920-tallet. Duftene avslører hva de ulike hallene selger. Melkehallen har en overveldende lukt av ost, Går du derimot inn i grønnsakhandlernes avdeling, er lufta tung av eddik som brukes til sylting. I én bod selges det hermetiserte grønnsaker i alle regnbuens farger – hjemmedyrkede, selvsagt – alt fra epler til hvitløksfedd ligger nedsyltet, i tillegg til den mer vanlige sauerkrauten. Like ved står en kvinne kledt i mørk kåpe og ullvotter og tilbyr glass med nyplukkede tranebær. Prisen regnes ut på en tretavle.Bakernes boder har høye stabler med rug- og surdeigsbrød, pluss kli??eris, den tradisjonelle latviske bursdagskaken, formet som en stor kringle. Det er kø foran et usbekisk bakeri, rikt dekorert med blå og gule fliser, og man kan se et glimt av bakerne som mater ovnene med store deiglefser på panner av støpejern.
• rct.lv
Butikken
Navnet på den latviske designbutikken Riija kan oversettes med «Treskelåve» – stedet hvor den verdifulle hveten ble skilt fra klinten. Her har ordet fått en ny betydning – kun det beste av lokalt design får hylleplass i denne høyloftede konsept-butikken, som unektelig likner på en låve. Latviere er vant til å jobbe med hendene, sier medeier Sarm?te Stabulniece. Hun føler at tingene får mer sjel og energi ved ekte håndverk. Eksempler på denne tradisjonsrike håndverkskulturen finnes i det rikt mønstrede Lielv?rde-beltet og i den svarte eller «brente» keramikken. Velkledde kunder kikker på bilderammer av latvisk tre, dominobrikker inngravert med hedenske symboler og vaskbare tatoveringer av baltiske bjørner og gauper. Samlingen hedrer den lokale arven samtidig, som den holder seg relevant og usentimental.
• Dominobrikker i leire 210 kr. riija.lv
Restauranten
En av forrettene på Restorans 3 er en liten skål med furukongler kokt i sirup, plukket om sommeren når de er små og fulle av næring. De smaker slik treet lukter, og gir deg følelsen av å gå tur i furuskogen. Den retten er typisk for restaurantens filosofi – den var ført ute med å servere viltvoksende mat, spesielt ting fra skogen. Kjøkkensjef Juris Dukalskis kommer ut fra kjøkkenet. De opprullede ermene på kokkejakken avslører store tatoveringer. Han innrømmer gjerne at han henter inspirasjon fra det såkalte «nye nordiske kjøkken», og særlig fra Noma i København. Restorans 3s interiør har også et islett av natur. Innrammede fuglebilder henger på rå mursteinsvegger og lampeskjermene likner store flettekurver. Det dempede uttrykket lar matrettene spille hovedrollen, og noen av dem har en dramatisk presentasjon. Løkbrødet ser ut som en pastinakk rett fra jordet, og røkt beverkjøtt med svart hvitløk og jerusalem-artisjokk serveres på en seng av brennende einebærkvister.
• Retter fra 120 kr. restaurant3.lv
Kafeen
Den sekstitallsinspirerte kafeen Get Smart lar kundene komme vekk fra det 21. århundret for en stakket stund. Det fargeglade tiåret hedres gjennom interiøret, med psykedelisk tapet, typiske lenestoler, gammeldagse tv-er og en haug med slitte spill, som domino, sjakk og uno. På en blå vegg henger gamle vinylplater, og på anlegget spilles Riptide av Vance Joy. Den gammeldagse serveringsdisken er dekket av gode, gamle filmplakater, og bakenfor står et hvitt amerikansk kjøleskap. Menyen er rinspirert av den amerikanske dineren. Fyldig og tykk bananmilkshake har fått en latvisk vri med kvede. Den kalles «Nordens sitron» og er en syrlig frukt som tåler vinterkulden, som ofte når ned i -30°C, godt. På slike dager er kafeen et kjærkomment tilfluktssted.
• Milkshake 30 kr, burger fra 40 kr. getsmartcafe.lv
Hotellet
Hotel Bergs’ særegne logo, en kål, er etset inn i vindusglasset og hengt opp i restaurantens tredimensjonale tak. Nå er den lyse mursteinsbygningen i jugendstil omringet av restauranter og butikker, men den ble opprinnelig bygd på en kålåker. Til å begynne med var det en leiegård, og under okkupasjonen tok sovjeterne over bygget. Hotellets stil gjenspeiler både det gamle og det moderne Latvia. På veggene henger portretter av hotellets grunn-legger, Bergs, side om side med moderne verk av den latviske kunstneren Ilmârs Blumbergs. I korridorene finner du importerte, afrikanske utskjæringer, mens hotellsengene er redd opp med lokal-produsert, håndvevd sengetøy. Hotellets fellesarealer er også sjarmerende. Frokostrestauranten er badet i sollys om morgenen, noe som får det ferske rugbrødet til å smake ekstra godt. Etter solnedgang kan du bestille en aperitiff og slå deg ned i en av lenestolene i plysj ved peisen i lobbyen.
• Fra 1 800 kr. hotelbergs.lv