Hvorfor makt korrumperer

Makt har samme effekt på hjernen som belønning. IAN ROBERTSON avslører hvorfor det å ha full autoritet kan forklare hvordan diktatorer handler som de gjør.

Under feiringen av sine fem første år som verdens yngste diktator viste kroppen til Nord-Koreas suverene hersker Kim Jong-un tegn på at han var sliten. Han hadde nylig begynt å halte, og det at han hadde blitt overvektig og led av diabetes etter å på mystisk vis ha vært borte fra offentligheten i månedsvis, viste hvor fysisk krevende det er å være diktator. Men hvordan står det til med den mentale helsen hans? Er han «despoten med det gale blikket», som The Washington Post beskriver ham som? Eller er han «farlig, uforutsigbar, voldelig og stormannsgal », som var ordene Kurt Campbell, tidligere amerikansk viseutenriksminister for Øst-Asia, brukte? Har han alltid vært slik, eller har jobben som diktator gjort ham til en Frankenstein?

Den snodige oppførselen til diktatorer gir oss inntrykk av at de er psykisk ustabile individer. Og det er nettopp den mentale ustabiliteten som ser ut til å bidra til den syke og forferdelige trangen til å dominere og undertrykke millioner av mennesker.

En topphemmelig psykologisk analyse av Adolf Hitler, som ble utført i 1943 av OSS, USAs organisasjon for strategiske tjenester, antydet for eksempel at Hitler hadde høyst uvanlige seksuelle vaner. Dette kan muligens ha bidratt til at tre av de åtte kvinnene han var i et parforhold med gjennom livet, begikk selvmord, mens to andre forsøkte å ta sitt eget liv. Hitlers frådende, nesten hysteriske taler kan ha vært et tegn på indre demoner. Det var imidlertid også en del av karismaen hans, som trollbandt millioner av tyskere. Han hadde nærmest en forheksende effekt på folket, en effekt som vedvarte i flere år etter at han begikk selvmord i 1945.