En perfekt helg i København

Med et kanalsystem som kan måle seg med Amsterdams og et antall Michelinstjerner som puster Paris i nakken, er vår nordiske nabohovedstad i sør vel verdt et besøk. Her finner du det beste av skandinavisk design, spennende cocktailbarer og hyggelige kafeer – og verdens beste «smørrebrød», selvsagt! 

Utsikten

Sola går ned over Nyhavn, Københavns mest kjente kanal, og gir de fargerike husene et gyllent skjær. Brosteinsfortauene er fylt av mennesker som nyter en drink i det fri under de skjeve parasollene. En gruppe studenter sitter på bryggekanten og lar beina dingle mens de snakker om det de akkurat så på Danmarks Designmuseum, som ligger en kort gåtur unna. Kanalen ble bygd på 1600-tallet som en forbindelse mellom havnen og sentrum, og her var det livlig aktivitet, både i form av handel og prostitusjon. Nå har barer og restauranter tatt over bygningene, med livlige uteserveringer langs bryggekanten.  H.C. Andersen har bebodd ikke mindre enn tre hus i Nyhavn – nummer 18, 20 og 67.  Den beste måten å ære på den folkekjære eventyrforfatteren på, er å nyte en Mikkeller – et håndverksbrygget øl – mens du kikker ut mot seilbåtene som duver fredelig i kanalen.

• En øl i Nyhavn koster ca. 65 kr, inngang til Designmuseet 75 kr, designmuseum.dk

Kaffen

Danskene er seriøse kaffedrikkere. De nøyer seg ikke med morgenkaffen, men drikker den helst også til lunsj, sammen med venner etter jobben og, tilsynelatende upåvirket av dens stimulerende effekt, etter en kveld på byen. Knøttlille Central Hotel og Café på Vesterbro er favoritten blant byens mange kaffeelskere. De rustrøde veggene er fulle av sort/hvitt-fotografier og antikviteter, og i taket henger solide lamper i industriell stil. Ved disken står det noen få stoler, for om sommeren setter kundene seg ute, ved de fargeglade utebordene. Kaffen serveres i 60-talls-kopper med en kjeks ved siden av. Vi anbefaler å prøve en cortado – en sterk espresso blandet med litt steamet melk – et perfekt påfyll for å holde ut en hel dag i byen. Vil du våkne opp til duften av kaffe, er det ett hotelrom ovenpå.

• Kaffe fra 20 kr, hotell fra 1 900 kr.  centralhotelogcafe.dk.

Utflukten

Københavns kanaler våkner virkelig til liv om sommeren. Halvnakne københavnere stuper uti vannet ved Islands brygge mens en og annen GoBoat flyter forbi. Dette er soldrevne turbåter som ikke krever noen båtkunnskaper, og er en hyggelig måte å se kanalene på. Toppfarten er på litt over seks km/t, og den bråker ikke. Kaptein og matroser kan prate, slappe av, spise og drikke mens byen glir forbi. Jomfruturen bør du legge til den smale Frederiksholmskanalen, under gangbruer og forbi  Nasjonalmuseet. Deretter staker du ut kursen til Paper Island, et streetfoodmarked som holder til i omregulerte skipscontainere. Her kan de som ikke har med niste kjøpe seg tacos, pizza, pølser eller sushi. Til slutt bør du dra til Christianshavn kanal. Dette er et av Københavns mest attraktive strøk, med sine pastellfargede bygårder og ombygde og påkostede pakkhus.

• Fra 380 kr for en time, goboat.dk

Fisken

Hvem skulle tro at et beskjedent smørbrød kunne være et av Københavns kulinariske høydepunkter, når byen er helt i toppsjiktet for europeisk matkunst? På Aamanns, en moderne og minimalistisk delikatessekafé på  Østerbro, har grunnleggeren Adam Aamanns gjort danske smørrebrød til en kunstform. Hver rugbrødskive er som et lerret, med en spiselig kunstkreasjon oppå: avokado med sitronemulsjon, syltet fennikel, vårløk og erteskudd, islandsk sild med dill, akevitt, sølvløk og rømme eller biff tartar toppet med sprøstekte poteter, kapers og sylteagurk. Tre kunstverk som utgjør en lekker lunsj, og det hele skylles ned med husets snaps. Og husk den lokale skikken: «Du må svømme før du flyr før du går.» Altså: Først spiser du fisken, deretter fuglen, og kjøttet til slutt

• Lunsj med tre smørrebrød og snaps ca. 220 kr. aamanns.dk 

Butikken

Designer Zoo er litt butikk, litt galleri og litt verksted, og har dermed noe for enhver smak. På de hvitkalkede veggene henger det unike trykk, og i kosehjørnet står dype lenestoler bestrødd med stormønstrede puter. Rundt i butikken og i de opplyste hyllene står keramikk og glassvaser utstilt. Møbeldesigner Karsten Lauritsen startet dette for 17 år siden, og nå inneholder butikken gjenstander fra over 100 danske kunstnere og designere, deriblant syv kunsthåndverkere som arbeider på stedet. Karsten har snekkerverksted i kjelleren, og her lager han signaturverket sitt, det bønneformede kaffebordet i alle slags farger og størrelser. To av verkstedene har vinduer mot butikken. Her kan kundene se kunstnerne i aksjon, og de kan prate med dem og få tilbakemeldinger. En slik relasjon mellom kunstner og kunde ender ofte med et bestillingsverk.

• Stengt på søndager. Karsten Lauritsens kaffebord fra 980 kr. dzoo.dk

Gåturen

En kirkegård er kanskje ikke det føste stedet man tenker på for et romantisk møte eller et hyggelig treff med venner. Men på en solfylt sommerkveld er Assistens kirkegård full av kjærestepar som går arm i arm eller deler en vinflaske på gresset, vennegjenger som griller pølser på engangsgrillen mens de prater og ler, og småbarnsfamilier som leker gjemsel mellom gravsteinene.  Assistens er like mye en park og en hage som en gravlund, og kanskje er det heller slik at de som kommer hit ærer de døde gjennom å leve livet fullt ut i nærheten av dem. Ved porten i Kapelvej får du kart over området, der de viktige gravene er merket – eventyrforfatter H.C. Andersen er blant de berømte danske som ligger her – men det er morsommere å gå din egen vei. Litt utenfor allfarvei kan du oppdage hemmelige hager med fine markblomster og skjeve gravsteiner som stikker opp fra det lange gresset. Andre graver er mer ordentlige, omkranset av planteskulpturer. Dette er et fint sted å slå i hjel et par timer før du vender tilbake til den virkelige verden i Jægersborggade – en sjarmerende gate med småbutikker, kafeer, verksteder og gallerier.

• Kapelvej, Nørrebro, åpent 7-19, gratis.

Matretten

Noma satte København på matkartet med sitt nyskapende nordiske kjøkken, men nå er det 15 restauranter i byen som har Michelin­stjerner. Uformel er en av mange som ligger an til å få en stjerne. Restauranten er hakket mer trendy enn sin søsterrestaurant Formel B, og den lever opp til navnet sitt.  Her er ingen hvite duker eller stive snipper, og gjestene sitter ved bord av kobber som står tett i tett. Servitørene er kledt i røffe lærforklær over sine vanlige klær. På en fredagskveld sitter dresskledte kontorister side om side med kunststudenter, og ved siden av dem igjen sitter en gjeng med damer som skravler og ler over vinglassene. De kommer for å nyte de innovative rettene – som biff tartar pakket i grillede tomater på en seng av peprede krutonger. De kommer også for hyggens skyld, noe dette stedet har i bøtter og spann.

• Fire retter inkl. vin 760 kr. uformel.dk

Hotellet

Helt siden midten av 1900-tallet har Danmark vært ledende innen design og arkitektur, med imponerende verker som f. eks. Jørn Utzons operahus i Sydney og Arne Jacobsens Egget-stol. Den beste måten å studere det danske designets særegne funksjonalitet, form og enkelhet på, er i sitt naturlige miljø: et dansk hjem. Hotel Alexandra er imidlertid byens første hotell som er viet dansk møbeldesign. Åtte suiter er innredet i 50- og 60-tallsstil, og møblene er funnet på loppiser og auksjoner. Når du kommer inn i lobbyen, er det som å reise tilbake i tid. Fargetonene er avstemte, og betjeningen er kledt i elegante 50-tallsklær. Gjestene slapper av i slitte skinnstoler mens de blar gjennom design­bøkene de har funnet i det lille biblioteket. Noen henter seg en whisky fra «honesty­baren». En velkledd kvinne går og setter på en LP-plate av Miles Davis, og rommet fylles av  myke jazztoner.

• Fra 1 200 kr. hotelalexandra.dk

Baren

Lidkoeb liker å være litt hemmelig. Den annonserer verken i store bokstaver eller med piler som peker ut hvor den ligger – godt gjemt i en bakgård i en sidegate. Velinformerte københavnere vet imidlertid hvor de finner den, og det er på grunn av de gode cocktailene. På en vanlig lørdag kveld lager det lille teamet med bartendere 1 000 cocktailer fra bunnen. Menyen endres etter årstidene, men de har alltid noen få nordiske spesialiteter som man bør få med seg. Kolonihaven er en av dem – en forfriskende blanding av den danske ginen Geranium, lokal honning, agurkvann og søt eplesider, pyntet med hageblomster. Kundene kan beundre veggflisene bak baren før de sklir ned i en av de koselige båsene med skinnsofaer. Der kan de smake seg gjennom menyen mens skumringen faller på utenfor de høye, buede vinduene.

• Cocktails fra 90 kr.  lidkoeb.dk

Tivoliet

Danmark er rangert som et av verdens lykkeligste land, og årsaken til det finner du på Tivoli. Den  82 000 kvadratmeter store fornøyelsesparken er en livlig motpol til sine omkringliggende naboer, der den ligger klemt inn mellom banker, kontorblokker og sentralstasjonen. Her finner du nostalgiske berg-og-dalbaner, karuseller og et pariserhjul med luftballonger. Det sies at skaperne av Disneyland lot seg inspirere av Tivoli. Likevel har Tivoli en autentisk sjarm som de kommersielle slektningene mangler. Selve tivoliet er bare én del av anlegget. Hvis du følger de svingete stiene gjennom blomsterparken, kommer du til en innsjø hvor du kan slå deg ned og spise medbrakt niste i vannkanten. Det er likevel først om kvelden at Tivoli blir magisk, når tusenvis av fargede lys tennes på karusellene og langs stiene. På fredagskveldene er det gratis­konsert på friluftsscenen (Sting og Lady Gaga har spilt her), og ved midnatt på lørdager er det fyrverkerishow, hvor himmelen farges rosa, blå og lilla.

• Inngang 110 kr, karuseller kommer utenom. Turpass til 220 kr kan lønne seg, tivoli.dk