En perfekt helg i Sevilla

Sevilla kalles ofte Sør-Spanias hovedstad, og var en gang hjertet i det mauriske riket. I tillegg til en rik kulturarv og en imponerende arkitektur, er det også en by som følger med i tiden. Her kan du rusle i brolagte gater kantet med appelsintrær, besøke stemningsfulle tapasbarer og kanskje til og med snuble over spontan flamencodans. 

Monumentet

«La oss bygge en kirke så stor at framtidige generasjoner vil tro at vi var gale», sa arkitektene i Sevilla i 1402, da de begynte på et av middelalderens mest ambisiøse bygge­prosjektener. Og slik ble det.Katedralen i Sevilla er Europas største gotiske bygg, med gulvflate stor nok til å romme et fotballstadion. Den er tuftet på ruinene av en moské fra 1100-tallet, og den opprinnelige minareten står fortsatt ved siden av og gjør nytten som klokketårn. Giralda, tårnet med det vakre gitterverket i murstein, har blitt selve symbolet på Sevilla og den maurisk-kristne arven som preger byen. Veien opp i tårnet begynner med en slak trapp, konstruert for at muezzinen skulle kunne ri på esel til toppen for å kalle til bønn. På vei opp kan du skimte byen gjennom de smale, slottsaktige vinduene, før den fantastiske panoramautsikten åpenbarer seg på toppen. Når du har sett deg mett, går du ned og vandrer under hvelvingene som blant annet rommer kunstverk av Goya, før du til slutt kan besøke graven til verdens mest berømte oppdager, Christofer Columbus, som ligger her.

• Inngang til katedralen & Giralda 85 kr.
catedraldesevilla.es

Bakverket

Det har kanskje ikke funnet veien til reisebøkene, men Convento de Santa Inés er godt kjent for  lokalbefolkningen, som gjør ukentlige pilegrimsreiser til dette 1300-talls klosteret i sentrum. Årsaken er bakverkene som St. Klara-søstrene lager, slik de har gjort i hundrevis av år. Hovedinngangen til klosteret er en enorm naglebeslått dør, men stamkundene bruker en mindre dør skåret ut i den store. Innenfor døren er det en bakgård med falmede fresker og blåhvite azulejo-fliser. I den ene veggen er det en stor dreieluke i tre, og det er her handelen foregår. Siden det er et lukket kloster, kan du ikke se nonnene. Når du ringer med klokken hører du imidlertid et vennlig «buenos días» fra en søster på den andre siden, klar til å betjene deg. Velg hva du vil ha fra en meny på veggen (prøv spesialiteten bollitos de Santa Inés, som er myke, små boller strødd med sesamfrø) og legg pengene i luken. Nonnen snur «hjulet»  rundt, og du får bakervarene dine i retur, som regel rykende ferske.

• Bakervarer fra 20 kr. for 6 stk, åpent 9-13 og 16-18.30. Calle Doña María Coronel

Utsikten

For å få et unikt overblikk over Sevilla, skal du dra til Plaza de la Encarnación, der du finner det mest bisarre landemerket, Metropol Parasol. Det heter Las Setas (Soppene) og kan minne om en vaffel. Bygget er lagd av tre, og rommer matmarked, restaurant og konserthall. Arkitektfirmaet Jürgen Mayer H har utvilsomt skapt et moderne og oppsiktsvekkende bygg i hjertet av byen, men lokalbefolkningen er ikke udelt begeistret. Utsikten er imidlertid fantastisk! Følg de bølgeformede stiene og se ut mot den gotiske katedralen i sør og Santiago Calatravas særegne bjelkebro i nord. Har du lyst på en utfordring, kan du forsøke å telle kirkespirene – Sevilla har flest kirker av alle byer i verden, nest etter Roma. Billetten inkluderer også en gratis drink på en av kafeene på torvet – husk bare å beholde kvitteringen for billetten.

• Inngang 20 kr. setasdesevilla.com

Aktiviteten

På søndagsmorgenene, når store deler av Sevilla sover ut etter nattens utskeielser og kirkeklokkene gjør sitt beste for å vekke byen, er likevel liv nede ved elven. Sterke guider trekker kajakker ut fra et skur og stiller dem opp ved bredden, mens små grupper tar på seg flytevester og ser på hvordan årene skal brukes. Dette er Kayak Sevilla, som tilbyr turer på Guadalquivir. Elven var  viktig for Sevillas framgang. Med oppdagelsen av Amerika i 1492 ble byen et knutepunkt for handelen med Den nye verden. Handelsskip lastet med gull, sølv og tobakk seilte over 100 km inn i landet fra Atlanterhavskysten og la til i havnen i Sevilla. Du kan padle sørover i Columbus’ og conquistadorenes kjølvann, under broer og forbi Torre del Oro, et maurisk vakttårn fra 1200-tallet. Hvis du holder deg nær den vestlige bredden, får du kanskje øye på skilpaddene som ligger og soler seg.

• Kajakkturer fra 220 kr. kayaksevilla.com

Hotellet

Når du trer innenfor døren til Hospes Las Casas del Rey de Baeza, blir du møtt av en rolig og stilfull atmosfære. Hotellet ligger i et flott 1700-talls hus i utkanten av barrio de Santa Cruz. Byens larm ligger kun 10 minutters gange unna, men her kan du virkelig senke pulsen. 41 romslige rom over tre etasjer omgir en brolagt bakgård med en fontene og to mindre terrasser fylt med bregner, slyngplanter og palmer i terracotta-potter. Trapper leder deg opp til stier belagt med stein i fiskebensmønster, der du kan forsyne deg med appelsiner fra de fristende, duftende kurvene. Vinduene er utstyrt med solide persienner for å holde Sevilla-heten ute i siestaen. Når du har sjekket inn, skal du gå opp på taket og ta en dukkert i bassenget og en drink i baren mens du skuer utover Sevilla skyline – blendende hvitt om dagen, men badet i en gyllen glød så snart solen er på vei ned.

• Fra 1 600 kr. hospes.com

Rusleturen

Like øst for katedralen ligger barrio de Santa Cruz, det tidligere jødiske kvarteret i gamlebyen. Det er en labyrint av usannsynlig trange brolagte gater der de hvitkalkede husene nærmest lener seg på hverandre. Eldre menn spiller dam i skyggen av appelsintrærne. Når resten av byen er for varm for sightseeing midt på dagen, er det hit du skal gå  – temperaturen her er 5°C lavere enn alle andre steder. Slå ihjel noen timer med å rusle i smugene, som tidvis åpner seg opp i små torg badet i sollys.  Å gå seg vill er en del av moroa. Hvis du går rundt med nesa i kartet, går du glipp av detaljene – de gjemte gårdsrommene dekket av blomstrende bougainvillea, sjasmin og geranier, de små kirkene som en gang var synagoger, og naboene som deler sladder fra balkongene mens de henger opp vasken. Området er stappfullt av historier, og du vil garantert komme over steder som er berømte for sine litterære antihelter, som Don Quijote. Plaza de Doña Elvira er et av Sevillas peneste torg, og det var her den legendariske bedåreren møtte den lokale skjønnheten Doña Inés under appelsintrærne.

• Gruppeomvisning 70 kr. per person. sevillaofficialtours.com

Baren

Klokka 23 hver lørdagskveld er stemningen på sitt høyeste på El Rinconcillo, baren på det «lille hjørnet». Den rustne latteen som sprer seg gjennom gatene er et sikkert tegn på at nyankomne turister, som tviholder på guideboka, er på vei for å finne den eldste baren i Sevilla. Til tross for at den er berømt, er ikke det 350 år gamle vannhullet noen turistfelle. De lokale kommer også hit for et glass  fino sherry eller en caña med Cruzcampo – Sevillas eget øl – og litt tapas. Her er ting som de alltid har vært. Mørke skinker henger fra taket og flasker med Tempranillo samler støv i Art Noveau-hyllene.  Gretne kelnere, som likner mer på begravelsesagenter med sine bleke ansikter og sorte vester, serverer drinker og mat med stor andakt. Når du har valgt tapas – ta to hvis du skal videre på tapasrunde, flere hvis du skal ha et måltid – bestiller du i baren, hvor bestillingen din skrives på en krittavle. En sherrytønne fungerer som bord, hvor du inntar godbitene stående mens du nyter det glade kaos rundt deg.

• Tapas fra 17 kr. elrinconcillo.es

Sevilla, oppslag

Hammamen

En behagelig duft av kanel møter deg når du trer inn på Aire de Sevilla, et tradisjonelt baños Árabes (arabisk badehus), godt gjemt i en bakgate i Santa Cruz.  Rislende fontener og klagende musikk slår an tonen mens det serveres myntete fra sirlig dekorerte sølvkanner. Det tidligere palasset fra 1500­­-tallet,  hvor det lå en maurisk hammam, ble bygd av en indisk visekonge.  Men historien går enda lenger tilbake, for bygningen er tuftet på romerske hvelvinger. De ulike kulturene kommer tydelig til uttrykk når du vandrer i rom røkelsesfylte rom og bader i kalde og varme basseng. Det mørke tretaket blir opplyst av levende lys, som gir flakkende skygger på de rødbrune veggene. Lavmælte ansatte følger badegjestene opp vindeltrappen for en massasje med varme, aromatiske oljer. Når du er tilstrekkelig knadd og pakket inn, går du opp på taket og får et glass iskaldt sitronvann og den beste utsikten til katedralen og Giralda.

• Fra 200 kr. for 1,5 timer. airedesevilla.com

Markedet

Hvis El Rinconcillo har føttene godt plantet i Sevillas fortid, så er Mercado Lonja del Barranco et eksempel på byens moderne uttrykk. Paviljongen av glass og smijern var tidligere et fiskemarked, men er nå en stilig mathall som tilbyr regionens lekreste gourmetprodukter. De rundt 20 puestos (bodene) har hver sin spesialitet. Følg de lokale og still deg i kø for en skål salmorejo, en kraftig slektning av gazpacho, rause tortillas og pulpo a la Gallega – saftige blekksprutskiver på en seng av potetkaker. Fra kobbertønner høyt under taket tappes det Cruzcampo, og flasker med Rioja står klare for den som trenger noe sterkere. Ta med deg maten og drikken til et av de høye bordene under de særegne taklampene. Hvis sola tillater det, kan du ta med deg maten ut og ha piknik ved Guadalquivir, mens du kikker over mot Puente de Triana og nabolaget på den andre siden  av elven –  flamencoens vugge.

• Små retter fra 30 kr., glass med Cruzcampo 17 kr. mercadolonjadelbarranco.com

Restauranten

Selv om «ir de tapeo» (barhopping med tapas) er den vanligste måten å spise på i Sevilla, får man noen ganger lyst til å ta seg god tid til et mer solid måltid.  ConTenedor – som rett og slett betyr  «med gaffel»  – er perfekt for en slik anledning. Denne restauranten, i det en gang forslummede strøket Macarena, har unngått Den gamle verdens azulejo-fliser og stivede duker, som er typisk for andalusiske restau­ranter. Det moderne interiøret preges i stedet av en eklektisk miks av bord og stoler, polert betonggulv, snodige uroer og moderne veggkunst. Menyen endres daglig, alt etter hva kokkene finner på lokalmarkedet, og presenteres på en krittavle der alle farger i krittesken er brukt.  Retter som grillet blekksprut på tangnudler med hvitløkskrem, og stekt and med sprø, svart ris, trylles fram på det åpne kjøkkenet. Det er rause porsjoner – dette er ikke fingermat – så både kniv og gaffel er helt klart nødvendig.

• Hovedretter fra 110 kr. restaurantecontenedor.com