Amadeus

Hvordan var forholdet mellom de to rivaliserende komponistene Wolfgang Amadeus Mozart og Antonio Salieri?

Akkurat som mange andre historiske filmer er Amadeus langt fra en sannferdig fortelling om det vi vet om perioden og menneskene vi møter. Hendelsene er overdrevet, fortettet og forenklet, og de sammensatte, virkelige menneskene er tilpasset behovet for en dramatisk kontrast mellom det gode og det onde.

Slike kunstneriske friheter blir ofte kritisert av ekspertene, men det virket som de færreste hadde innvendinger mot det i Amadeus. Det skyldes uten tvil filmens høye underholdningsverdi.

Det er en uvanlig livlig, uanstendig og morsom historisk film. Den fråtser i den gutteaktige humoren og det gode humøret til hovedpersonen, komponisten Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791), som spilles med sprudlende nytelse av Tom Hulce. Men filmens popularitet kan også tilskrives Mozarts musikk.

Komponistens vulgære finter fungerer som en kontrast til den opphøyde, vakre musikken, nydelig framført av The Academy of St. Martin in the Fields. Derfor er det mye å glede seg over i Amadeus, selv for de mest ihuga historienerdene.

Mordtilståelse

Til tross for alle frihetene er historien faktisk basert på et reelt rykte som verserte i Wien på 1820-tallet. Mens han var alvorlig syk, tilsto den rivaliserende komponisten Antonio Salieri (1750–1825) at han hadde drept Mozart med gift flere tiår tidligere. Salieri led av demens da han tilsto, og han trakk senere tilståelsen tilbake, men noen få – inkludert Mozarts enke Constanze – valgte å tro ham.

Mer enn 150 år senere brukte den britiske dramatikeren Peter Shaffer historien til å lage Amadeus. Han baserte den ikke bare på Salieris tilståelse, men også på oppfatningen av at Salieri var ødelagt av dyp og bitter sjalusi overfor Mozart i de ti årene de begge bodde og arbeidet i Wien. Salieri så ekte begavelse i den lekne Mozart, begavelse som fikk hans eget talent og prestasjoner til å framstå som middelmådige. Dette skal ha drevet ham ut i en vendetta som til slutt endte med mord.