Oppdag gledene ved å delta i løp, hvordan du melder deg på for første gang, veldedighetsløp og hvordan du blir løpsklar.
Når du er nybegynner, er det å gjennomføre et løp kanskje det siste du tenker på, men det er mange gode grunner til å begynne å tenke på løp helt fra starten.
Det er ikke bare gunstig for motivasjonen og gir deg noe å jobbe mot, men du kommer deg ut og løper for å feire alt du har jobbet hardt for. Den første medaljen vil bli et symbol på nettopp hva du kan klare når du bestemmer deg for det. Her vil vi ta en kikk på fordelene ved å delta i et løp.
Sett deg et mål
Som ny løper er du trolig full av motivasjon for å komme deg ut og løpe, men denne første iveren kan fort gå over. Dårlig vær frister ikke, eller du ser ikke resultater så fort som du skulle ønske.
Et løp kan virkelig hjelpe deg med å holde motivasjonen oppe. Du får et mål å jobbe mot og en tidsfrist du må nå det på. Meld deg på et løp tidlig i treningsperioden, da har du rikelig med tid til å trene ordentlig og få god framgang. Når du har planlagt hva du vil delta i, kanskje fått med deg en venn, kan du legge opp en treningsplan som økes gradvis fram til løpsdagen. Sørg for at planen er realistisk og inneholder hviledager og krysstrening. Det å ha en plan er en sikker måte å holde motivasjonen oppe på. Det forplikter, og du ikke har lyst å skuffe deg selv. Det betyr også at du kan legge løpingen inn i kalenderen på forhånd, slik at andre aktiviteter ikke sniker seg inn og kommer foran. La venner og familie få vite at du har meldt deg på et løp, og at det er viktig for deg. De må respektere at du har satt av tid til løping, og kommer til å støtte og motivere deg når du trenger en oppmuntring.
Å delta i løp gir løpingen et formål. Mens det er mange gode grunner for å løpe, spesielt god psykisk og fysisk helse, er dette av mer langsiktig art. Et løp gir deg et mer konkret mål, et mål der du lett kan måle din egen fremgang. Med helseformål kan det ta lang tid før du ser resultater, så det lønner seg å ha andre mål i tillegg. Da kan du se på ditt eget velvære som en bieffekt, slik at du ikke mister motet. Et løp kan hjelpe deg å dele opp store, langsiktige mål. Selv om du drømmer om å en dag delta i maraton i New York eller Tromsø, må du begynne med å delta i et 5 km løp og se hvordan det går. Når du har fullført ditt første løp, vil du se at du kan gjøre alt du vil, bare du går inn for det. Nå kan du begynne å tenke på et 10 km løp og deretter halvmaraton. Før du kommer så langt at du melder deg på en maraton, vil du være så godt forberedt og vant til treningsprosessen at det vil være mye lettere å se for seg.
Å delta i løp kan i tillegg hjelpe deg å bryte ut av et fast mønster. Dersom du alltid tar den samme runden rundt nabolaget, slutter du etter hvert å presse deg selv til å se hva mer du kan oppnå. Meld deg på et løp som er lenger enn noe du har løpt før, og det vil presse deg til å videreutvikle løpingen din. Det kan hende du finner ut at du foretrekker kortere distanser, og da er det lurt å delta i mange 5 km løp og jobbe mot å løpe denne distansen fort i stedet. Da blir du motivert til å legge inn mer hurtigløping i treningen, og det vil også endre rutinene dine.
Deltar du i løp kan det være en fin måte å øke troen på egne ferdigheter. Det er lett å glemme framgangen der vi tråkker i vei rundt nabolaget kveld etter kveld. Det kan til tider være en ensom idrett hvis du alltid løper alene, og uten et konkret mål for suksess kan det være enkelt å miste utgangspunktet av syne. Et løp gir deg massiv selvtillit. Du fullfører ikke bare en distanse som du en gang så på som umulig, men du oppdager at du er bedre enn mange andre i løpet. Du kommer til å innhente andre løpere – vær sikker, det er alltid noen som ikke er forberedt! Det er deilig å se hvor god man har blitt.
Et løp er også en god måte å teste deg selv på. Organiserte omgivelser med nøyaktig fullføringstid viser hvilket nivå du ligger på over den distansen, og det gir deg et offisielt mål du kan slå i framtiden. Det er derfor en perfekt måte å måle framgang på. Ikke delta i løp hver måned for å skaffe deg ny personlig rekord, men prøv å delta i løp annenhver måned for å se framgangen. Du kan delta i andre løp mellom disse, men gjør det for moro skyld, for kosen og erfaringen. Dersom du sikter mot ny beste tid hver gang du deltar i løp, kan du bli skuffet og oppdage at det er vanskelig å se vesentlig framgang.
Til slutt vil vi nevne at et løp er en fin måte å engasjere familie og venner i det du driver med. Det er vanskelig for dem å se hvordan det går med deg, dersom du forsvinner utpå ettermiddagen tre ganger i uken. Inviterer du dem med for å heie på deg i et løp, kan de se med egne øyne hvor langt du har kommet, og det er godt å få litt anerkjennelse. Du kan aldri vite, kanskje blir de også så inspirert at de blir med deg på løp i framtiden!
Løp for en god sak
Mange løp samler inn penger til veldedighet. Noen begynner i utgangspunktet å løpe fordi det har skjedd noe med dem personlig – kanskje de har vært gjennom sykdom, eller en venn har opplevd noe vondt – og de vil støtte en sak som gjelder dette. Dette er en veldig god grunn for å begynne med løping. Du vet at du ikke kan gi opp når noen setter sin lit til at du fullfører løpet, og at du donerer pengene du har samlet inn til en god sak. I noen slike løp er det deltaker avgiften som går til en god sak, i andre løp skal du skaffe penger under selve løpet.
Det er vanskelig å balansere trening og pengeinnsamling, men du må passe på å sette av nok tid til begge deler. Hvis du ikke har en personlig sak du vil løpe for, kan du velge en lokal eller nasjonal sak som du vil støtte arbeidet til. Trenger du inspirasjon kan du se om løpet du har meldt deg på, har en sak de støtter.
Du kan løpe «Ti for Grete» under Oslo Maraton der pengene går til kreftsaken. Et verdensomspennende og unikt veldedighetsløp er «Wings for Life World Run» som samler inn penger til å finne en kur for ryggmargsskader.
Delta i det første løpet
OK, så nå vet du at det er mange fordeler med å delta i løp, men hvordan går du fram når du skal velge løp? For ditt aller første løp er det best å holde seg i nærmiljøet. Det vil alltid medføre ekstra stress å måtte ordne transport og overnatting. Å delta i et løp langt unna gir deg bare flere ting å tenke på, med mindre man er liten gjeng som tar det som en helgetur. Sannsynligvis trenger du ikke reise langt for å finne et bra løp. Det arrangeres både store og små løp i byer og tettsteder rundt omkring i hele landet.
Bestem deg for om du vil delta i et lite løp der det bare deltar et par hundre løpere, eller et stort arrangement med tusenvis av løpere. Det er fordeler med begge alternativene. Et mindre beløp innebærer at du kan løpe i ditt eget tempo, uforstyrret av andre rundt deg. Men det betyr også at du får mindre støtte underveis, og det kan bli ganske ensomt. Et større arrangement betyr at du er omgitt av mennesker og det trekker flere tilskuere. Du finner oversikt over aktuelle løp på side 111.
Når du har bestemt deg for hva du vil prøve, må du velge en distanse. Det er best å starte med 5 km, siden det vil gi deg en mulighet til å oppleve løpsatmosfæren og bli vant til å beregne tid til start, løpe i flokk og måle tempoet ditt gjennom en overkommelig distanse. Selv om du er helt fersk innen løping, er 5 km et realistisk mål å sikte mot. Gi deg selv nok tid til forberedelser, 8–12 uker er nok.
Løpesesongen går vanligvis fra mars til oktober, men det finnes løp utenom disse månedene også. De store arrangementene som Wings for Life i Stavanger og Sentrumsløpet og Holmenkollstafetten i Oslo, går om våren. Ha dette i bakhodet når du planlegger ditt første løp. Det er også mange gode terrengløp hvis du vil skåne beina dine. Hvis du velger hvilket underlag du vil løpe på, kan det være lettere å velge løp.
Du kan også finne lokale arrangementer gjennom løpeklubber i nærområdet. Gjør et søk på nettet etter løpeklubber! Gå til deres nettsider og finn lister over arrangementer. Alle løpeklubber arrangerer eller er med på organiseringen av lokale arrangementer, og det er en fin måte å involvere seg på. Du kan også bruke nettsider som www.kondis.no. Her finner du oversikt over små og store arrangementer. Løpene kan vises for hvert fylke, etter distanse og underlag. Dersom du vet at du vil delta i en serie nasjonale løp som Jentebølgen eller løpskaruseller, er det best å gå til deres nettside og se hvor det nærmeste løpet holdes.
Påmeldingen skjer stort sett via Internett. I noen små, lokale arrangementer kan det hende du må fylle ut et skjema og sende inn, men det er sjelden. Du må legge inn informasjon som navn, alder og adresse, og noen ganger også din beste tid på distansen – det er ofte tilfelle for løp som fordeler starten etter forventet sluttid. Dette er for at de raske løperne skal få starte først. Prisene varierer, men du må forvente å betale 2–300 kroner for å delta. Store nasjonale og veldedige arrangementer koster ofte mer. Avgiften dekker kostnaden med organisering, toaletter, goodie bags, chip til tidtaking osv., og det gjør at arrangementet kan holde en god standard. Startavgiften blir vanligvis ikke refundert, så selv om du trekker deg i god tid kan du ikke forvente å få pengene igjen. Noen løp lar deg utsette plassen din til neste år, men sjekk reglementet for hvert enkelt løp for å finne ut mer om dette.
Når du har meldt deg på, vil du ikke høre noe mer før et par uker før start. Da vil du motta en startpakke med startnummer, som du fester foran på t-skjorten med sikkerhetsnåler. Du får ofte en bagasjelapp også. Den festes til utstyrsbagen dersom du vil levere den inn for oppbevaring under løpet. Du får også en liste over regler, hvor vannstasjonene er, førstehjelpstips osv. Les disse nøye, siden alle løp har sine egne bestemmelser og forhold som du må sette deg inn i. Dersom løpet går på tid, vil du få en chip til tidtaking. Det følger med en veiledning om hvordan den skal festes for å sikre at løpet ditt blir registrert.
Nå har du alt du trenger for å delta i et løp. Så lenge du er forberedt og har trent riktig, vil det bli en erfaring som du kan glede deg over og aldri vil glemme. Du vil møte nye mennesker og føle deg stolt. Når du har løpt ett løp er vi sikre på at du blir bitt av basillen, og fortsetter å forbedre både tid og distanse, om og om igjen.