Jorda slik du aldri har sett den

Studer kloden slik du aldri har sett den!

Via alt fra bilder som astronauter har knipset på frihånd, til avanserte satellittbilder som gjør det mulig å forutse naturkatastrofer. Jorda, vår egen planet, er en fruktbar, men sårbar liten prikk av liv i et enormt og livsfarlig univers. Det er den tredje planeten fra Sola, og den eneste planeten som har flytende vann og – så vidt vi vet – liv.

Du synes kanskje vi har høye fjell og dype hav, men overflaten er egentlig ganske glatt. Hvis du sammenlikner Jorda med en biljardkule, vil fjell og hav bare utgjøre 0,1 mm i høydeforskjell. Jorda er i perfekt avstand fra Sola, slik at vi får riktig temperatur til at vann holder seg flytende. Planeten vår har også akkurat passe gravitasjon til å holde på atmosfæren. Atmosfæren ligger som et beskyttende lag rundt oss.

Uten atmosfære ville det blitt fryktelig kaldt på den siden av Jorda som vender bort fra Sola, altså den delen av planeten som har natt. Tenk bare på Merkur! Der er det 170 kuldegrader om natta.

Jorda har en kjerne som er så varm at den er av smeltet stein og metall. Dette kommer noen ganger opp gjennom den tynne jordskorpa, og vi får vulkanutbrudd. Merkur, Venus og Jorda ble til omtrent på samme tid. Den tydeligste forskjellen er at det meste av Jorda er dekket av vann. Derfor kalles den for den blå planeten.

Du kan lese mer i bokasinet Universet Junior.