En slankere hverdag

I årevis har vi hørt at kosthold er viktigere enn trening om du vil ned i vekt. Men ny forskning antyder at viktigheten av trening er blitt undervurdert. Trening virker!

Du har sannsynligvis møtt ham, og kanskje får han deg til å miste motet der du kjemper mot fettet rundt magen. Enten han er kollegaen din, kameraten din eller en tilfeldig fyr på kafeen, vil han garantert gå deg på nervene. For det første har han ikke et gram fett for mye på kroppen. For det andre stapper han innpå speilegg som om de ville forsvinne om han hadde trukket pusten og tygget litt innimellom. Men ikke hat spilleren; bli heller med i kampen. Vi har plukket ut forskning som viser deg akkurat hvordan du skal klare det.

Det logiske er jo at tynne mennesker er slanke nettopp fordi de spiser mindre enn andre. Kan det være enklere?

Det var det professor Bernard Gutin trodde fram til år 2000. Da startet han på en undersøkelse med 800 tenåringer ved Medical College of Georgia. Målet var å se på kosthold og fysisk aktivitet i sammenheng med risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer. «Vi trodde at ungdommer som var i aktivitet og spiste sunt, ville ha en lavere risiko for å bli overvektige og på sikt utvikle disse voksensykdommene», sier han.

«Vi antok at de som spiste mest, ville være tykkest.» Men det var de ikke. I stedet oppdaget Gutin og teamet hans at det snarere var de som spiste mest, som typisk var slankere enn de som spiste mindre. I enkelte tilfeller kunne de slå fast at de mest overvektige faktisk spiste mindre enn sine slanke motstykker. Forskerne trodde naturlig nok at fysisk aktivitet ville forklare motsetningen. «Vi trodde vi ville se at de slankeste barna trente mer. Det ville forklare at de også kunne spise mer uten å legge på seg», forklarer Gutin.

Antakelsen stemte imidlertid ikke helt. Den totale tiden ungdommene var i noen form for aktivitet, viste seg ikke å være en sterk indikator på hvilke barn som ville være slankere. Det som spilte en rolle, var hvor mye tid de brukte på trening, altså hvor mye de løp, hoppet og drev med idrett. Dette virket først usannsynlig, men forskerne fant ut at selv noen få minutter med trening med høy intensitet hver dag var nok til å skille de slankeste ungdommene fra de tykkeste. Hvordan kunne det ha seg?