Kaptein Blighs tilbakekomst

Mytteriet på «Bounty» er en sagnomsust forbrytelse. Men den mest spennende delen av historien er den som forteller om hva Bligh fikk til etterpå.

Den 28. april 1789, akkurat idet sola skulle til å gå opp, ble kapteinen på «HMS Bounty», William Bligh, vekket av at Fletcher Christian, som var en av mannskapet om bord, holdt huggerten sin mot halsen hans. Slik tvang en gjeng mytterister ham til å gi fra seg makten og gå om bord i en sju meter lang robåt.

Atten lojale medlemmer av besetningen ble tvunget til å følge ham over i et fartøy som var laget for maksimalt femten personer, og som kun var beregnet på korte distanser. Mennene fikk ta med seg fire huggerter, en kvadrant, et kompass, 130 liter vann, 68 kg brød, 14 kg salt svinekjøtt, 5,5 liter rom og 6 flasker vin. Deretter ble de forlatt, drivende rundt på Stillehavet.

To og et kvart århundre senere er mytteriet på «Bounty» en del av marin historie. Takket være Hollywoods produksjoner er Christian regnet som en livlig rebell (spilt av store skuespillere som Errol Flynn, Clark Gable, Marlon Brando og Mel Gibson), mens Bligh fortsatt huskes som en ondskapsfull tyrann.

Sannheten er nok noe mer sammensatt. Det som skjedde umiddelbart etter mytteriet, styrker Blighs rolle i den maritime historien, selv om hans rolle i populærkulturen ikke er særlig stor.

«Idet livbåtens tau ble skåret løs fra Bounty, møtte Bligh sin gamle venns blikk»

Du kan lese mer i bokasinet Historiens største eventyr.