De viktigste tilskuddene

Kosttilskudd er kraftige våpen i kampen mot fettet. De er ikke magiske piller – du må fortsatt trene og ha et balansert kosthold – men de kan hjelpe deg på veien til en flottere og slankere kropp. I denne artikkelen finner du alt du trenger å vite for å velge de riktige produktene som hjelper deg til å gå ned i vekt.

Om du noen gang har drukket en sportsdrikk etter en kamp, tatt en proteinshake etter trening eller vitaminer sammen med frokosten, har du tatt et kosttilskudd.

Det finnes ingen magisk snarvei til six-pacen. Men du kan hjelpe kroppen på vei ved å tilføre viktige vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer den trenger for å bygge muskelmasse, forbrenne fett og fungere optimalt. De er imidlertid laget for å supplere et sunt kosthold, og skal ikke erstatte matvarer eller måltider. I de neste seks ukene må du prioritere et balansert og sunt kosthold.

Tenk på kosttilskudd som en forsikring om at du får i deg alle næringsstoffene kroppen trenger og som fyller de hullene du ikke klarer å fylle gjennom kosten. Her får du svar på de vanligste spørsmålene om tilskudd.

Trenger jeg egentlig tilskudd?

Det viktigste for deg nå, er at du spiser variert og sunt. Men det er ikke alltid enkelt å få i seg alle de viktige næringsstoffene du trenger for å se og føle deg bra og prestere ditt beste. Industrielle dyrkingsmetoder kan gjøre at råvarene inneholder mindre næringsstoffer enn tidligere, og en travel hverdag kan gjøre det vanskelig å finne tid til å lage sunne måltider fra grunnen av, slik våre foreldre og besteforeldre gjorde. Det kan være lett å falle for fristelsen og kjøpe ferdigproduserte, mindre sunne alternativer. Tilskudd kan bidra til å tette hullene i kostholdet ditt, men det er ikke de som skal utgjøre grunnlaget for det du får i deg. Det er det trening, sunne matvaner og søvn som skal.

Er kosttilskudd trygge?

Kosttilskudd som selges i Norge skal være  trygge produkter, men det er viktig å gjøre litt research før du bestemmer deg for produkter dersom du er usikker. For selv om bransjen er verdt mange hundre milliarder kroner og det finnes titusenvis av ulike produkter, er den lite regulert. Mens medisiner må gjennom en streng godkjenningsprosess før de kan slippes på markedet, gjelder det motsatte for kosttilskudd: Først når et produkt beviselig er skadelig, blir det fjernet fra butikkhyllene.

Produsentene er ikke forpliktet til å bevise at tilskuddene har den angitte effekten, og de må heller ikke dokumentere følgene av kortvarig eller langvarig bruk av produktene eller gi noen form for kvalitetsgaranti eller standardisert produktmerking.

Hvordan vet jeg hvilke jeg skal velge?

I dag finnes det flere produsenter på markedet enn noen gang tidligere, og alle forsøker å tjene penger på et marked i kraftig vekst. Som følge av den manglende reguleringen vil det alltid finnes produsenter som vil tjene raske penger på produkter som i beste fall ikke har noen effekt, og i verste fall kan være direkte helseskadelige.

Det tryggeste er å undersøke kvaliteten på et produkt før du handler. En god start kan være å sjekke om det er godkjent av Informed-Sport testing-programmet (se side 65). En annen tommelfingerregel er å tenke at om et produkt virker for godt til å være sant, så er det sannsynligvis det.

Er det sant at produsenter ikke lager sine egne produkter?

Mange produsenter, spesielt når de er nyoppstartede, lager ikke sine egne produkter, men kjøper opp frie produkter og setter sine egne merkelapper på. Det er ikke noe problem dersom det egentlige produktet holder høy kvalitet. Men jo lengre kjeden er fra produksjon til magen din (spesielt dersom produksjonen ligger utenfor EU), jo større er usikkerheten på om kvaliteten er god og på hva produktet egentlig inneholder. Er du ikke sikker, kan det være risikosport dersom du driver med konkurranseidrett der utøverne testes for doping.

Kan tilskudd gi utslag på dopingtester?

Dersom du konkurrerer i en idrett og kan bli testet for doping, må du være hundre prosent sikker på at produktene du bruker, er godkjent og ikke inneholder noen forbudte stoffer. I januar 2015 ble de walisiske sprinterne Gareth Warburton og Rhys Williams suspendert i henholdsvis seks og fire måneder av det britiske antidopingbyrået UKAD etter å ha testet positivt på forbudte stoffer utenfor konkurranse i juni året før. Begge forsvarte seg med at de uaktsomt hadde fått i seg stoffene som står på World Anti-Doping Agencys (WADA) dopingliste, gjennom kosttilskudd.

Sjekk at produktet er merket med Informed-Sport-logoen (en strektegnet sprinter på en oransje sirkel). Da vet du at det er testet for alle forbudte stoffer på WADAs liste, og at det derfor er trygt å bruke.

Har tilskudd bivirkninger?

Som alle typer mat, medisiner eller tilskudd, er det alltid en risiko for å oppleve bivirkninger. Sjekk pakningsvedlegget for å være sikker på at produktet ikke inneholder stoffer du kan reagere på, og få gjerne mer utfyllende informasjon på produsentens nettside. Enkelte tilskudd, for eksempel tilskudd som er beregnet å ta før trening, kan inneholde høye doser stimulerende stoffer. Ta derfor en liten testdose først og se hvordan du reagerer. Først da bør du øke dosen til produsentens anbefalte mengde.

Kan jeg ta tilskudd om jeg er på en spesiell diett?

koEr du vegetarianer, veganer eller følger en streng diett, må du sjekke om produktet passer deg. Det samme gjelder hvis du er allergisk mot enkelte stoffer. De fleste seriøse aktører gir fullverdige ingredienslister på produktene sine og på nettsidene sine. Trenger du mer informasjon, kan du ringe produsenten og spørre. Dersom produsenten ikke kan gi deg gode svar på hva produktet inneholder, bør du kanskje undersøke litt mer, eller velge en annen produsent.

Hvorfor er enkelte tilskudd så dyre?

Det er ikke billig å produsere effektive kosttilskudd av høy kvalitet. Men som med så mye annet, får du det du betaler for. Finner du et produkt som virker billig sammenlignet med tilsvarende produkter, kan det være lurt å undersøke hvorfor det er billigere. Du finner mye informasjon på nettet. Det kan være at det er en grunn til at prisen er lav.

Skal jeg ta tilskudd hver dag?

Det kommer an på hva slags produkter du velger. Enkelte tilskudd er beregnet på daglig bruk, som multivitaminer og tran, fordi de beviselig gir helsegevinst uavhengig av aktivitet. Andre tilskudd, som for eksempel proteintilskudd, kan også være en del av ditt daglige kosthold for å sikre at du får i deg tilstrekkelig mengde proteiner. Tilskudd som er beregnet på å innta før trening, skal du imidlertid bare ta i forbindelse med trening. Er du i tvil, bør du lese etiketten på produktet eller sjekke produsentens hjemmeside.

Kan tilskudd erstatte måltider?

Enkelte tilskudd, spesielt de som er beregnet for deg som vil ned i vekt, blir presentert som måltidserstattere. Men uansett om målet ditt er å gå ned i vekt, få en strammere kropp eller generelt å forbedre helsen din, bør du prioritere ferske, naturlige råvarer fremfor piller og pulver. Slike produkter kan være nyttige i situasjoner der det eneste alternativet er å gå sulten, men husk at det heter tilskudd for en grunn. Ekte mat kommer først, og tilskuddene etterpå.