I løpet av sitt liv bygget den mektige Mausolos en storslått ny hovedstad til seg selv og sin hustru Artemisia i Halikarnassos (på vestkysten av dagens Tyrkia) og sparte ikke på noe for å fylle den med vakre marmorstatuer og templer. Det var ikke spørsmål om han som satrap (guvernør) for Perserriket og hersker av Karia skulle nyte den samme luksusen etter at han døde i 353 f.Kr.
Artemisia (som også var Mausolos’ søster) var angivelig så tynget av sorg over mannens død at hun blandet asken hans med vann og drakk den, før hun hadde oppsikt med byggingen av hans ekstravagante grav. Det monumentale byggverket var laget av hvit marmor og lå på en ås med utsyn mot hovedstaden han hadde bygget.
Det var tegnet av de greske arkitektene Pytheos og Satyros og hadde tre nivåer – som kombinerte lykisk, gresk og egyptisk arkitektonisk stil. Det laveste var rundt 20 meter høyt og dannet en sokkel av trapper som førte til det andre nivået, omgitt av 36 søyler. Taket var pyramideformet, med en skulptur av en vogn med fire hester på toppen som brakte høyden på gravmælet til ca. 41 meter. Fire av Hellas’ mest anerkjente kunstnere skapte andre skulpturer og friser rundt graven, slik at hver av dem dekorerte en side.
Graven kan ha blitt ødelagt av jordskjelv i middelalderen, men en del av den lever videre til i dag – Mausolos’ endelige hvilested var så praktfullt at navnet hans førte til ordet «mausoleum».
Du kan lese mer i bokasinet Historiens største mysterier.