Beliggenhet, beliggenhet

New York er bakteppet for flere av Hollywoods største filmer. Slentrende langs fortauene her går du i fotsporene til filmverdenens største monstre, kjeltringer og superhelter.

Selv om du kanskje aldri har vært i New York, føler du antageligvis at du kjenner byen. Ingen andre steder på Jorda er preget inn i bevisstheten til så mange mennesker. Sannsynligvis har du sett stedet i et utall filmer, det være seg Audrey Hepburns ankomst til Fifth Avenue eller de utenomjordiske vesenenes invasjon av Manhattan. Enkelte steder er kjent for millioner, andre går du kanskje rett forbi uten å ane at du har sett dem før.

GANGSTERE

Dra på gangsterfilmtur i Brooklyn – særlig  Dumbo (ikke den flyvende elefanten, altså, det er faktisk en forkortelse for «Down under the Manhattan Bridge Overpass»).

Nå for tiden er Brooklyn et velstående nabolag hvor de økologiske matbutikkene ligger vegg i vegg med små gallerier, men på 1920-tallet var dette et snuskete fabrikkområde. Sergio Leone valgte området som bakgrunn for krimserien sin, «Ondt blod i Amerika» fra 1984. Ta deg en tur bort på hjørnet mellom Washington og Water Street for å se den berømte utsikten fra filmplakaten: Lagerhus som rammer inn Manhattan Bridge, og Empire State Building så vidt synlig under broens buer.
l Etterpå tar du F-toget fra York stasjon til Broadway-Lafayette stasjon.

St. Patrick’s Old Cathedral (som du ikke må blande med den mye større og mer berømte St. Patrick’s Cathedral) ble bygget på 1800-tallet og gir deg et kjærkomment pusterom fra de travle gatene i  Little Italy. Katedralen har ikke mange besøkende, selv om det enkle, kjølige interiøret tok imot en helt spesiell forsamling i 1972, da «Gudfaren» ble spilt inn. Det er nemlig her Connie Corleones baby blir døpt (babyen ble spilt av Sofia Coppola, datteren til regissør Francis Ford Coppola).

Fortsett i Corleonefamilens fotspor og gå de 20 minuttene gjennom Alphabet City til Vazacs Horseshoe Bar (108 Avenue B). På 1930-tallet var dette kantinen til de polske arbeiderne (du kan fortsatt se det falmede skiltet utenfor), men det er lenge siden lokalet ble forvandlet til en bråkete, lokal bule med mørkt interiør, opplyst av neonlyset fra blinkende neonskilt og spille-automater. Mick Dundee (Paul Hogan) drakk halvlitere her i  «Crocodile Dundee» fra 1986, og Vazacs var også med i de litt mer voldelige scenene fra «Gudfaren II» fra 1974, der Rosato-brødrene forsøker å kvele Frank Pentangeli. «Skuespillerne liker ofte stedet når de filmer her, og det har skjedd mer enn en gang at de kommer igjen i forkledning for å ta seg en drink», forklarer bartender Erin Lynn O’Connor der hun står bak den massive bardisken i tre. «Forrige uke måtte jeg late som om jeg ikke kjente igjen Scarlett Johansson. Det største problemet er når filmcrewet flytter rundt på alle flaskene – det kan gjøre livet mitt vanskelig.»

l Ta tog 6 nordover fra Astor Place til Grand Central Station. Det er det samme toget som ble kapret i thrilleren  «Metro 123 kapret» fra 1974.

Togstasjonen Grand Central må ha vært katedral i et tidligere liv. Herfra har mange av turistene på Manhatten forsøkt å orientere seg videre. Carlito Brigante (Al Pacino) var imidlertid blant dem som gikk seg bort i de siste, tragiske scenene av «Carlito’s Way» fra 1993, da han løp for å rekke et tog til Miami, men døde av skuddskader på perrongen. Ingen hadde fortalt ham at togene til Miami gikk fra Penn Station, ikke langt unna. Vis din sympati ved å ta en tur i rulletrappen der han forsøkte å skyte forfølgerne sine
– den ligger rett ved utgangen mot 45th Street.

l Ta S-toget videre til Times Square

Selv om gaten i dag er preget av enorme skjermer og familievennlige attraksjoner, var 1970-tallets  Times Square et umoralsk rottereir av sexbutikker og strippeklubber. Det var antageligvis derfor stedet var så godt likt av den søvnløse gangstermorderen Travis Bickle (Robert De Niro) i «Taxi Driver» fra 1976. Du kan fortsatt besøke det berømte hjørnet mellom 8th Avenue og 47th Street, der Bickle rusler nonsjalant ut fra en kino hvor de viser porno. Kikkermentaliteten er fortsatt på plass, for nå har den gamle kinoen blitt billettkontor og selger billetter til sightseeingturer med åpen buss.

l Dra videre med N- eller Q-toget til Astoria Boulevard stasjon.

Det er ikke mange turister som prioriterer en tur til Astoria Boulevard i Queens – men det er her du finner Jackson Hole Burgers, en burgersjappe i 50-tallsstil med et imponerende blankt interiør i rustfritt stål. Det var her publikum først møtte den voksne Henry Hill (Ray Liotta) i «Goodfellas» fra 1990,  og det er her han lærer å stjele biler. I stedet for å øve deg på å tjuvkoble andres biler ute på parkeringsplassen, kan du jo heller tenke litt over Henrys største barndomsdrøm men du sitter inne og gomler på en burger: «Så lenge jeg kan huske, har jeg alltid villet bli en gangster. Jeg ville mye heller bli gangster enn Amerikas neste president.»

HELTER

Er det en fugl? Er det et fly? Nei, det er Daily News Building, som gjorde nytten som kontorer for Daily Planet i filmen «Superman» fra 1978. Dette er fortsatt en kontorbygning (de ansatte har som regel trusen under buksen i stedet for utenpå), men hvem som helst kan gå inn i den praktfulle lobbyen i art deco-stil der Klark Kent (Christopher Reeve) jobber. Midt i lobbyen står det en enorm, roterende globus – den samme globusen som står på taket av bygningen i så mange av filmene og tegneseriene om Superman.

l Ta 6-toget fra Grand Central til 23rd St.

Når vi først snakker om heltenes arbeidsplasser, er Flatiron Building, som ble bygget i 1902, en av New Yorks eldste skyskrapere. Bygningen har fått navnet sitt fordi den er trekantet og likner på et  strykejern. Dette er også kontor-bygningen til den oppdiktede avisen Daily Bugle, som har  Peter Parker, aka Spider-Man på lønningslisten i filmen med samme navn fra 2002. Desverre er ikke bygget åpent for andre enn dem som jobber der (men du kan jo alltids trene på å klatre opp veggen fra utsiden).

l Gå ti kvartaler nordover på 5th Avenue.

Toppen av Empire State Building var møtested for Tom Hanks og  Meg Ryan i «Søvnløs i Seattle» fra 1993. Det var også her det ikke fullt så romantiske møtet mellom en kjempegorilla og en skvadron jagerfly fant sted i filmen «King Kong» fra 1933. Noen av scenene fra klassikeren ble filmet på selve skyskraperen, som akkurat sto ferdig da filmen ble laget, mens de fleste av scenene til denne filmen ble laget med en modell av bygningen og en 60 cm høy gorilla laget av gummi og kaninpels.
l Ta B-, D-, F- eller M-toget sørover fra 34th St Herald Square til W 4th St.

På de løvrike sandsteinsgatene i Greenwich Village finner du Caffè Reggio (kaffe fra 22 kr, caffereggio.com), en av New Yorks eldste og mest forseggjorte kaffebarer. Stedet åpnet dørene for første gang i 1927, og det terrakottafargede interiøret med den digre, sølvfargede kaffemaskinen som skal ha brygget Amerikas første kopp capuccino, er nesten akkurat slik det var den gangen. Kaffebaren var med i  Coen-brødrenes film «Inside Llewyn Davis» fra 2013, og den var dessuten stamstedet til detektiven og  tittelrollen i blaxploitation-klassikeren «Bandekrig i Harlem» fra 1971.

l Ta en 10 minutters spasertur nordvestover til Christopher St.

Greenwich Village er hjemstedet til en av  New Yorks største, bortgjemte landemerker.  Hitchcockthrilleren «Vinduet mot bakgården» fra1954 ble kanskje filmet på en scene i Hollywood, men den foregikk i Manhattan, og filmhistorikerne sier at regissøren etterliknet leilighetene i 125 Christopher Street da han laget L.B. Jeffries (Spilt av James Stewart) hjem. Det er ikke mulig å gå inn i bygningen, så du må nøye deg med å beundre den fra utsiden.

l Ta 1-toget sørover fra Christopher St til Sheridan Square.

Med sine to etasjer ser «Hook and Ladder 8» ut som en dverg ved siden av de høyreiste naboene sine i New Yorks Financial District. Bygget huser en brannstasjon, som sammen med mange andre jobbet på spreng den 11. september.  Bygget har også vært base for andre typer redningsaksjoner, blant annet i filmen «Ghostbusters» fra1984. Stasjonen er ikke offisielt åpen for publikum, men hvis du banker på den røde døren, kan det hende personalet har tid til å gi deg en omvisning likevel.

«Det plager oss egentlig ikke», sier
Oscar Garcia, en brannmann som jobber ved  Ladder 8. «Vi liker å møte folk fra hele verden – selv de som har kledd seg ut som spøkelser og er dekket av grønt slim.»

ROMANTIKK

Katz’s Deli var med i «Across the Universe» fra 2007, «Donnie Brasco» fra 1997 og én episode av «Lov og orden». Men for de fleste av kundene vil Katz’s alltid være restauranten der Sally Albright (Meg Ryan) gjør sin orgasme-etterlikning i «Da han møtte henne» fra 1989. Det står et skilt ved bordet der de satt, til glede for fans som vil prøve å etterlikne scenen. «Det skjer omtrent én gang i uken», sier eieren, Jake Katz. «Det kan bli pinlig hvis det er en dårlig etterlikning, men de gode er faktisk ganske underholdende. Vi hadde en gruppe transvestitter her nylig, og de var ordentlig morsomme.» Stedet, som har spesialisert seg på kosher-delikatesser, ble åpnet i 1988. Atmosfæren her er helt spesiell.

l Ta F-toget fra 2nd Avenue til W 4th St.

Et av de mest besøkte settene i New York, er settet til en populær TV-serie som til slutt ble en filmserie. Turistene strømmer til Carrie Bradshaws sandsteinsbrune leilighetsbygning i  66 Perry Street – bygningen som var med i «Sex og singelliv». Beboerne har satt opp et bryskt skilt, der de ber fansen om å fjerne seg fra trappen og heller vise sin entusiasme ved å donere en sum til den lokale dyrebeskyttelsen.

l Ta M-toget fra 9th St til Lexington Av/53 St.

Kontrastene er store, for det er ikke mange som stopper i bråket på fortauet ved Lexington  Avenue, mellom East 51st og East 52nd. Men det er ikke til å komme bort fra at ventilasjons-risten utenfor restauranten Le Relais de Venise er hellig grunn for filmhistorikerne. Det var nemlig her skjørtet til Marilyn Monroe blåste seg opp i filmen  «Gresskar i nød» fra 1955. Når du står på risten, kjenner du lufttrykket hver gang undergrunnen passerer under føttene dine. Men det blåser slett ikke nok til å løfte et skjørt. Under filmingen ble det brukt en diger vifte, og Marilyn måtte ha på seg to sett med undertøy for å holde varmen.

l Gå tre kvartaler vestover, til 5th Avenue, og deretter fire kvartaler nordover til East 57th.

Det sies at produksjonsteamet måtte vente i flere timer på at trafikken skulle roe seg, da de skulle filme åpningsscenen i filmen «Breakfast at Tiffany’s» fra 1961. Jeg snakker selvølgelig om scenen der Holly Golightly (Audrey Hepburn) stirrer lengselsfullt gjennom butikkvinduet. Fortauet på 57th Street, utenfor Tiffany og Co, er fortsatt bråkete, og stadig høres et bilhorn eller en motor på tomgang. Hvis du har tenkt å spise frokost-en din utenfor butikkvinduet, slik som Holly, bør du ta en rask tur innom bakeriet Eclair på 53rd Street. Der har de nemlig de beste croissantene i Midtown.

Woody Allen har laget en hel rekke filmer i New York – men hans største kjærlighets-
erklæring til byen er filmen «Manhattan», fra 1979. Benken der Mary Wilkie (Diane Keaton) og Isaac Davis (Woody Allen) så soloppgangen over East River, sto mellom staselige rekkehus på lille Sutton Square – og det var den samme utsikten som prydet filmplakaten. Når du kommer dit, er det bare et lite problem. Det finnes nemlig ingen benk der, for den ble satt opp spesielt til filmen. Men når du står og beundrer utsikten, er det likevel lett å sympatisere med Allens udødelige åpningsreplikk:

«Han forgudet New York City. Han satte byen på en pidestall … Han trivdes med folks knuffing og travelhet, og med trafikken … New York var hans by, og det ville den alltid være.»