Saltkorn kleber seg faktisk sammen fordi salt er hygroskopisk, noe som betyr at det absorberer vann. Men denne klebrigheten avhenger av kornenes fasong, noe som varierer mellom de ulike sortene salt. Vanlig bordsalt er blitt kraftig raffinert for å rense bort alt av urenheter, slik at det får en jevn smak, farge og tekstur. Kornene er kubiske, med jevne overflater som lett kleber seg sammen. For å motvirke dette tilfører produsentene et antiklumpemiddel for å absorbere fuktighet og forhindre klumping. Andre typer, som havsalt eller koshersalt, kleber ikke like lett. Dette avhenger av krystallenes form, graden av prosessering og om det er tilsatt antiklumpemiddel. Hvis bordsaltet ditt klumper seg, noe som kan skje hvis det er fuktig, kan du legge noen tørre riskorn i saltbøssen. Riskornene suger opp fuktigheten slik at saltet løser seg opp igjen.
Du kan lese mer i bokasinet Årets begivenheter innen vitenskap 2017.