Opplev 1800-tallets Praha
Lær om revolusjonenes by mens du utforsker stedene og hendelsene som forteller historien om 1800-tallets Praha.
Det er umulig å overse Prahas spennende og varierte historie når du rusler langs de brosteinsbelagte gatene mellom de fargerike bygningene. Byen er nesten urørt til tross for to verdenskriger, og gatene slynger seg mellom oransje hustak og de berømte «tusen spir», og danner nettverket i byen der det ikke er mulig å legge vekk kameraet. 1800-tallet var det århundret som ikke bare ga oss overflod av tsjekkisk arkitektur, men også tsjekkisk nasjonalisme. Midt på 1800-tallet, mellom mars 1848 og november 1849, var byen preget av opprør, fordi innbyggerne var misfornøyde med hvordan Habsburg-familien styrte byen fra sin trone i Wien. Protestene ble slått tilbake, men det tsjekkiske folk ga ikke opp.
Det tysk-romerske riket holdt på å gå i oppløsning, og tsjekkerne var misfornøyde med å bli behandlet som en underordnet gruppe. Innbyggerne i Praha snakket enten tsjekkisk eller tysk, og språkforskjellene var bare ett symptom på hvor splittet landet var på denne tiden. Når du besøker de stedene som forteller Prahas historie, vil du selv se at på begynnelsen av 1800-tallet led byen under et styre som befant seg langt unna. Mot slutten av det samme århundret var landet en revolusjonær nasjon, som krevde løsrivelse og sin egen identitet gjennom en voldsom oppblomstring av kunst og kultur.
Ta en tur med trikken
De knirkende, elektriske trikkene som er så typiske for Praha, ser kanskje ikke ut som de ble laget på 1800-tallet. Sannheten er at den første trikken ble trukket av hester, og begynte å gå i september 1875. Høyeste hastighet på den tiden var 8 km/t, og den opprinnelige ruten fraktet passasjerer mellom Karlin-distriktet og nasjonalteateret (som da var under oppføring). I 1897 begynte de første elektriske trikkene å gå, og selv i dag kan disse trikkene gi deg en følelse av hvordan Prahas president reiste rundt i byen på slutten av 1800-tallet.
Sjekk dette
Industripalasset
I dag er denne oppsiktsvekkende bygningen selve sentrum av Prahas messeområde (Prague Exhibition Ground), og navnet avslører raskt hva den brukes til. Men da bygget ble oppført for å feire jubileumsutstillingen i 1891, var det med et mer staselig formål i tankene. Arkitekt Bedrich Münzberger og ingeniør Frantiskem Prasil står bak bygget i jugendstil – en imponerende konstruksjon i glass og jern. Industripalasset er en av de første bygningene i sitt slag i Tsjekkia, og på den tiden ble bygningsmaterialene ansett som svært moderne. Palasset ligger i messeområdet i Holešovice-distriktet og brukes i dag til markeder og andre tilstelninger. En av de årlige tilstelningene er St. Matthews marked om våren (‘Matejská på tsjekkisk), et marked med tivoli i området rundt industrialismens palass.
Nasjonalteateret
Nasjonalteateret i Praha ble finansiert med donasjoner fra patrioter som ønsket at den tsjekkiske kulturen skulle blomstre etter opprøret i 1848. Derfor er teateret et ypperlig eksempel på den økende nasjonale stoltheten på midten av 1800-tallet. Bygningen ligger ved bredden av elven Vltava og er bygget i neorenessansestil. Nasjonalteateret var, og er, så mye mer enn bare en bygning – det var et sted hvor den nasjonale tsjekkiske identiteten kunne vurderes, finslipes og defineres. Den første oppsetningen fant sted i 1881, til ære for prins Rudolf som var på besøk i byen. I dag kan du oppleve Shakespeare, opera og tsjekkiske produksjoner som Sekkepipespilleren fra Strakonice av Josef Kajetán Tyl.
Kafkamuseet
Franz Kafka ble født i 1833, og hans unike skrivestil bærer preg av hans historie, hans hjemsted og hans barndom. For mange er han Prahas ansikt utad. Han ble født i en by som var i ferd med finne seg selv i en dragkamp mellom det tyske og det tsjekkiske språket. Siden han selv var jødisk forfatter, var det ikke lett for ham å finne sin egen plass, og Kafka hadde derfor nok å tenke på. Man kan trygt si at bøkene hans bærer preg av den indre dragkampen mellom forskjellige identiteter.
Museet, som er tilegnet hans liv og forfatterskap, fanger hans personlighet på en vakker måte. De dunkle utstillingene tar oss med inn i Kafkas verden og bringer hans korte liv inn i nåtiden. Multimedieutstillinger fanger bekymringen og uroen vi finner i Kafkas bøker, mens et rom fylt med arkivskap levendegjør den grå, altfor velkjente hverdagen på kontoret. Mesteparten av sin yrkesaktive karriere jobbet Kafka for et forsikringsselskap. Bøkene hans ble ikke utgitt før etter hans død, og mot hans eget ønske.
Slottet i Praha
Slottet i Praha har huset mange bøhmiske monarker gjennom tidene. Etter lange perioder med forfall, plyndring og gjenoppbygging bestemte dronning Maria Teresia seg for å sette slottet i stand på slutten av 1700-tallet, og det ble da bygget opp i barokk stil. På 1800-tallet ble slottet hovedsakelig bebodd av Ferdinand I av Østerrike (også kjent som Ferdinand V), tidligere overhode for Habsburg-Lorraine-dynastiet. Han ble imidlertid anmodet om å abdisere, fordi han var plaget av alvorlige epileptiske anfall og andre nevrologiske problemer (sannsynligvis forårsaket av nært slektskap mellom foreldrene hans). Ferdinand I var den siste som bar tittelen konge av Böhmen ved slottet i Praha (i 1836), og han bar også titlene konge av Ungarn, konge av Østerrike, konge av Lombardia og konge av Venezia.
Ferdinand abdiserte i desember 1848 og valgte å bo på slottet i Praha resten av livet. Tidligere samme år hadde den slaviske kongressen i Praha gjort den spente situasjonen i området enda mer betent. Det var stor konflikt som følge av klasseskillet, men merkelig nok gikk ikke denne konflikten ut over Ferdinand, som på den tiden var kjent som Ferdinand den godmodige. Selv så han på Praha som sin hjemby, og han ville mye heller bo der enn å bli stilt for retten i Wien.
En av de største forandringene siden den gang er Det hellige korsets kapell, som ble bygget om fra barokk til klassisk stil for Ferdinand I. I dag inneholder kapellet, som ligger i den andre borggården, en utstilling av skatter fra slottet og katedralen.
Ta med familien
Leketøysmuseet
Leketøysmuseet i Praha blir omtalt som verdens største leketøysmuseum. Det ligger rett innenfor slottsmurene, ikke langt fra den idylliske, brolagte gaten som kalles Golden Lane. De fleste lekene i utstillingen er fra 1700–1900-tallet, og de er hentet fra hele verden. Her finner du tog fra 1800-tallet, en samling teddybjørner fra forskjellige årstall, Action Man-leker og en hel etasje med Barbie-dukker.
Nasjonalmuseet
Nasjonalmuseet i Praha var en av de første organisasjonene som ble stiftet med det formål å skape en uavhengig nasjon med sin egen kultur på 1800-tallet. Da organisasjonen ble stiftet i 1818, ble samlingen først oppbevart i private leiligheter og i St. Jakub-klosteret. I tiden som fulgte, ble samlingen flyttet fra sted til sted, helt til tanken om en egen bygning til slutt ble akseptert, og en tomt ble gjort tilgjengelig på toppen av Wenzelsplassen i 1876. I juli 1885 begynte endelig utgravingen for å gjøre plass til grunnmuren.
Hovedbygningen er for tiden stengt for ombygging og åpner ikke igjen før i 2018. Samlingen, som inneholder naturhistoriske gjenstander og gjenstander fra Tsjekkias egen historie, er tilgjengelig for besøkende, men da i andre bygninger.
Petrín utkikkstårn og Speillabyrinten
Petrín-tårnet er synlig fra store deler av byen. Likheten med Eiffeltårnet er slående (og antakeligvis langt fra tilfeldig). I likhet med Industripalasset ble tårnet bygget i 1891, i forbindelse med jubileumsutstillingen. Selv om tårnet er bare 64 meter høyt, gjør beliggenheten på toppen av Petrín-høyden det høyere enn Eiffeltårnet (hvis man snakker om meter over havet).
De 299 trappetrinnene opp til toppen er ikke så ille som de ser ut, men hvis du først har gått opp til utkikkstårnet til fots, kan det hende beina dine (og beina til barna dine) setter pris på heisen man kan ta til toppen for en billig penge. Det er også mulig å komme seg opp til tårnet med taubanen som ble bygget i 1890. Den går direkte til toppen fra holdeplassen nede i byen. Her oppe fra kan du se Slottet i Praha, Karlsbroen og Strahov stadion.
Inne i selve tårnet finnes det en speillabyrint, en morsom aktivitet der hele familien kan more seg over de forvridde speilbildene sine.
Mat og drikke
Kommunehuset
Til tross for at den er en del av en bygning som ble bygget på 1920-tallet, har kafeen i kommunehusets første etasje tviholdt på verdiene fra den tsjekkiske nasjonale oppvåkningen. Stedet har også tviholdt på sin status som den beste kafeen å gå til hvis du vil ha god kaffe og utsøkt bakverk. Den luksuriøse kafeen i jugendstil er prydet med smakfulle lysekroner, og selv om han ikke har vært alene om arbeidet, har en av Prahas store sønner, Alfons Mucha satt sitt preg på stedet.
La Degustation Bohême Bourgeoise
Denne eksklusive restauranten er definitivt myntet på dem som ikke tenker over sluttsummen på regningen. Her får du et unikt møte med 1800-tallets spesialiteter, blant annet kan du bestille en smakfull meny hentet fra den tsjekkiske kokeboka Kucharská škola (som betyr matlagingskurs), skrevet av Marie B. Svobodová. Boka er fra 1894, men maten er i stor grad modernisert.
Kafé Slavia
Kavarna Slavia (Kavarna betyr kafé på tsjekkisk), som åpnet i 1884, er kanskje den mest historiske og best kjente av de tradisjonelle wienerkafeene i Praha. Kafékulturen blomstret i Praha på 1800-tallet, for her kunne Prahas intellektuelle samles for å jobbe, tenke og slappe av. Enkelte fikk til og med posten omadressert til sin lokale kafé!
Noen av de viktigste gjestene var komponist Bedrich Smetana, Jirí Kolár og Václav Havel (som senere ble landets president), men opprinnelig ble kafeene assosiert med nytenkende personligheter i tiden rundt Den nasjonale oppvåkningen. Det var her folk møttes for å jobbe med poesi, skuespill og musikk, eller for å diskutere politikk og kommende aksjoner. Det er slett ikke tilfeldig at kafeen ligger rett overfor Nasjonalteateret, for begge bygningene var en del av den kulturelle revolusjonen. Ideene man fikk på Kavarna Slavia, ble gjort til virkelighet på teateret rett over veien. Interiøret ble pusset opp rundt 1920, men kafeens historie gjør den til et sted du bare må besøke hvis du vil oppleve 1800-tallets Praha.
Nyttig informasjon
Hvor: Praha er hovedstaden i Tsjekkia og ligger ganske midt i landet. Nærmeste flyplass er Václav Havel lufthavn, og turen fra flyplassen og inn til byen tar omtrent en halv time med taxi. Det er også mulig å ta buss fra flyplassen og inn til sentrum. Mat, overnatting og kultur er generelt rimelig, men i denne byen finnes det tilbud for alle budsjetter.
Bykjernen er delt inn i forskjellige distrikter, men hovedsakelig deles byen inn i gamlebyen og den nyere bydelen, som ligger på hver sin side av elven Vlatav. Det finnes flere berømte og særdeles vakre broer over elven.
Når bør du reise hit? Praha er en vakker by året rundt – uansett om du vil ha en litt kjølig vinterferie (det er ofte snø her mellom desember og februar, og i denne perioden er det færrest turister), eller om du vil tilbringe sommerferien her, når temperaturen kan stige til over 20 grader Celsius.
Tidssone: Som i Norge
Myntenhet: Tsjekkisk koruna
Tips
Billetter til trikken
Hvis du har lyst på en tur med en av byens mange trikker, bør du passe på å stemple billetten når du går på trikken for å unngå bot. Trikkebilletter kjøper du i den lille butikken på hjørnet, eller i automatene som står på enkelte av stasjonene.
Røyking innendørs
I skrivende stund er det fortsatt lov å røyke på tsjekkiske puber og restauranter. Det er gode nyheter hvis du røyker selv, men ønsker du å unngå sigarettrøyk, bør du holde deg til restaurantenes røykfrie avdeling, og du bør velge å spise på restaurant framfor i en bar.
Dagsturer
Det er mange flotte dagsturer å velge i hvis du befinner deg i Praha. Du kan velge å dra til en mindre kjent by, som Olomouc (ca. 2,5 timer med tog), eller du kan ta turen til Karlstejn slott (ca. 45 minutter med tog), som ble bygget på 1100-tallet.
Lenker
En omfattende og nyttig guide til Prahas severdigheter: www.pragueexperience.com
Nettsiden til den offisielle turistforening: www.czechtourism.com/a/prague
UNESCO Historie og oppdatert informasjon om Praha: whc.unesco.org/en/list/616