Zlatan Ibrahimovic – verdensklasse

Etter en pause fra landslaget var Zlatan tilbake til EM 2008. En skade til tross, Zlatan syntes å være i fantastisk form, og hele Sverige stolte på ham.

Under Lars Lagerbäcks ledelse hadde Sverige gjennomført en god kvalifisering opp mot EM 2008. De hadde måttet klare seg uten veteranen og legenden Henrik Larsson som hadde lagt opp, og Årets spiller i Sverige, nemlig Zlatan, hadde heller ikke bidratt i særlig grad. Han hadde vært opptatt med å vinne sin tredje strake ligatittel med Inter og hadde kommet på kant med Lagerbäck etter VM 2006.

Sverige hadde nå kvalifisert seg til fem mesterskap på rad, men uten å imponere i noen av dem. Likevel våget de å drømme. Larsson ble overtalt til å gjøre comeback og Zlatan avsluttet sitt selvvalgte landslagsavbrekk, og med ny giv returnerte han, innstilt på å vise hva de hadde gått glipp av. Og i åpningskampen mot regjerende mester Hellas gjorde han akkurat det ved å konstant plage det greske forsvaret. Hellas’ kompakte defensiv holdt stand i 67 minutter. Da spilte Zlatan vegg med Larsson og fikk ballen tilbake rett utenfor den greske boksen. Zlatan hadde fått frigjort seg og fikk en meter å boltre seg på. Det utnyttet han til fulle ved å kikke opp på keeperen og blåse ballen opp i det venstre krysset. Dette var det første målet hans på 14 landskamper, men hvilket mål det var.

Hans gnistrende form vedvarte til Sveriges andre kamp mot Spania. Et velspillende spansk lag tok tidlig ledelsen, men de slet med å håndtere Zlatans farlige flikker, pasninger og driblesekvenser. Det var altså ingen overraskelse at det var han som utliknet etter en halvtime. Det var en Zlatan-manøver supporterne hadde sett mange ganger før. Han fikk lynkjapt kontroll over ballen etter et langt overlegg mot bakerste stolpe. Selv med to forsvarsspillere rundt seg var han sterk nok til å holde på ballen og beholdt roen til å finne det rette avslutningsøyeblikket.

Du kan lese mer i bokasinet Zlatan – en fanbok.