TV-klonene angriper

Hvordan klarer sci-fi-kultserien Orphan Black å overraske godt inn i tredje sesong? Ambisjonene er faktisk fortsatt enorme.

Ordene «dette endrer alt» kastes rundt temmelig ofte når det gjelder overraskende vendinger i TV-serier disse dager, men Orphan Blacks serieskapere Graeme Manson og John Fawcett har faktisk fortjent dem etter siste episode i sesong to. For etter at vi fikk avsløringene om at Sarah Manning (Tatiana Maslany) og hennes tidligere ukjente klonesøstre var født gjennom et hemmelig eugenikkprogram kalt Project Leda, avslørte de plutselig at det også var et tilsvarende mannlig program kalt Project Castor. Publikum ble blåst av banen da de oppdaget at Mark Rollins (Ari Millen), en figur de hadde møtt i løpet av sesong to, egentlig var en klone selv, noe som betydde at Sarah og søstrenes verden var i ferd med å eksplodere.

Det var litt av en vending og den endrer fullstendig på spillereglene til kultserien som er i ferd med å bli et globalt fenomen på grunn av det høykonseptuelle premisset og Tatiana Maslanys maktdemonstrasjon som (foreløpig) sju distinkte klonesøstre. Idet tredje sesong begynner, må Sarah og hennes søstre nå finne ut hva Castor-guttene kommer til å avsløre om opphavet deres, i tillegg til at de må finne kuren for det som er i ferd med å drepe Cosima. På telefon fra et innspillingssted i Canada humrer Maslany når hun konfronteres med komplikasjonene som ble introdusert denne sesongen, og sier: «Jeg tror det vi pleier å gjøre i serien, er at så snart vi begynner å bli komfortable med hvordan vi gjør noe, så prøver vi å kødde det litt til for oss selv.»

«Det er en enorm sesong», fortsetter skuespillerinnen. «Det er en enorm sesong, og vi fortsetter å nøste opp i mysteriet. Og som i tidligere sesonger drar vi teppet bort under beina dine akkurat idet du tror du begynner å forstå hva det er som skjer. Plutselig har du tusen flere spørsmål. Så det kommer til å fortsette å være et mysterium.»

Ulike klubber

For å utdype om det temaet forteller serieskaper Graeme Manson i et separat intervju at det å utforske konsekvensene av de to kloneklubbene og deres motstridige mål vil være et stort siktemål denne sesongen. «Project Castor skiller seg fra Project Leda fordi Leda-jentene ble oppdratt fra hverandre og ikke visste om hverandre», forklarer Manson for å gi litt kontekst. «De ble oppdratt i forskjellige miljøer for å se hvordan det påvirket dem. Guttene ble oppdratt sammen som brødre og var klar over at de var kloner, så det er mindre vill differensiering og hard individualitet hos guttene enn hos jentene.»

Så selv om publikum har lært å forvente at nye Leda-kloner vil ha distinkte personligheter, vil det være veldig forskjellig å lære å kjenne guttene som Ari Millen har fått i oppdrag å portrettere. «Det er en utfordring for Ari», utdyper Manson, «siden de ble oppdratt sammen, så de er likere og forskjellene mer subtile.»

Tidligere var Maslany den eneste skuespilleren i serien som spilte flere roller, og hun innrømmer at det har vært morsomt å ha noen på settet som vet hva det er hun gjennomgår.

«Ari er en fantastisk skuespiller», sier hun begeistret, «og han hadde definitivt sin egen tolkning og sin egen prosess når det gjaldt hvordan han skulle løse oppgaven. Men det er alltid fint å ha en alliert, og vi har definitivt en åpen diskusjon hver gang det er noe som dukker opp.»

Maslany fortsetter: «Det var utrolig å se hans første klonescene. Hans forståelse av den tekniske siden, samtidig som han klarer å være til stede og avslappet og ikke gjøre det utelukkende teknisk, blåste meg av banen. Og det har vært veldig kult å se noen andre gå gjennom den samme prosessen som meg.»

Den lavmælte og beskjedne Millen er tydelig litt rørt av Maslanys hyllest, og innrømmer at han først ble fortalt at han ville være ansiktet til Project Castor like før siste episode i sesong to. Det var ikke før begynnelsen av tredje sesong at han fikk lese i manus hvor like rollefigurene hans ville være, slik Manson forklarte, og deretter var jobben hans stort sett å utnytte subtilitet på ulike måter.

Flere tråder

«Jeg tror den største utfordringen var at vi vet at Project Castor er selvbevisste siden de vokste opp sammen, så for meg var oppgaven å finne ulikhetene blant alle likhetene», forklarer Millen. «Å finne de små nyansene som gjør Rudy til Rudy; som gjør Mark til Mark; som gjør Seth til Seth. På innspillingsdagene hvor jeg spilte flere enn én av Castor-guttene, kunne det være utfordrende å bytte mellom dem, å gå ut av én og inn i den andre – særlig hvis jeg ikke hadde fått så mye søvn natten før», ler han. «Men det var en veldig morsom prosess hvor jeg bare prøvde å portrettere disse guttene og brorskapet deres»

Leda-søstrene har hatt to sesonger på å knytte bånd og finne en felles plattform, så spørsmålet blir hvor godt Castor-guttene kommer overens. Millen tenker seg om litt før han svarer: «Vel, de er brødre, så de kjemper. Men Mark har sine egne ideer om hvem han ønsker å være og hvor hva han har lyst til å gjøre. Og brødrene og Project Castor vil sabotere for ham. Så det kommer til å bli en konflikt der. Uten å røpe for mye er det også noe med de andre guttene; de er i ferd med å nå et punkt i livet sitt hvor noe er veldig, veldig viktig.»

Allikevel forsikrer Manson at til tross for hvor interessant det blir å lære mer om Castor-guttene denne sesongen, vil serien fortsatt være konsentrert om Leda-kvinnene. For å gi sitt syn på sesongen foreslår Manson at «Sarah er den som går i front og møter alle utfordringer. Alison håndterer sin egen verden og blir med for å bidra når hun kan. Cosima håndterer vitenskapen. Vitenskapen er en trussel for dem og en trussel for henne selv også, så det er en intenst personlig historie for Cosima. Det jeg liker ved søstrene, er at de liker å gi hverandre rom til å gjøre hva hver enkelt ønsker. Så hvis vi gir Cosima rom til å gjøre hva som helst dette året, vil det være å slappe av, ha det litt gøy med Felix (Jordan Gavaris) og ta et steg tilbake fra vitenskapen. Hun får også henge mye med vitenskapsassistenten Scott (Josh Vokey). Han har fortjent litt mer tid på skjermen denne sesongen, og vi får til og med møte katten hans», ler serieskaperen.

En svært stor del av Cosimas historie vil også dreie seg om konsekvensene av at elskeren hennes, Delphine Cormier (Evelyne Brochu), tar kontroll over Dyad-prosjektet. «Når det gjelder tredje sesong, er det en enorm konflikt mellom disse figurene», sier Brochu lurt. «Akkurat som i det virkelige liv kan du ha kjempegod kjemi med noen, men dere ender ikke alltid opp sammen av ulike grunner. Det betyr ikke at kjemien er borte», sier hun mens hun løfter et ertende øyenbryn. «Så det kommer til å bli en veldig interessant sesong for ‘Cophine’-paret.»

Alle disse plottlinjene kommer til å føre til en fullspekket sesong, men Maslany vil også framheve arbeidet til resten av seriens elskverdige figurer. «Det er også mange kule gjestestjerner og biroller som vi får se spille en større rolle denne sesongen enn tidligere. Vi får se mer av Paul (Dylan Bruce). Vi får også se mer av fru S (Maria Doyle Kennedy) og [Alisons ektemann] Donnie (Kristian Bruun)», erter hun.

Orphan Black, oppslag

Vent og se!

Apropos den uvitende tidligere monitoren Donnie ble han mer framtredende mot slutten av andre sesong etter at han ved et uhell drepte dr. Leekie (Matt Fewer), og etter at han begynte å fikse et broket ekteskap. Bruun forteller: «Denne sesongen er Donnie og Alison i gang for alvor. Team Hendrix er virkelig en greie i større grad enn i noen annen sesong. Vi får se dem jobbe sammen for familien sin. Donnie er sterkere enn folk tror, og vi vet hvor sterk Alison er, så når du tar dem sammen, er det ikke noe de ikke kan håndtere. De kommer til å ha det gøy», ler han.

Dylan Bruce er enig og deler sin entusiasme for retningen Paul er i ferd med å ta. «Jeg elsker plottlinjen min denne sesongen! Han er endelig i sitt element. Jeg gjør mange kule ting, så jeg gir high-five til manusforfatterne hver gang jeg ser dem, fordi jeg blir så gira når jeg leser manusene.»

Maslany erter også med at den Leda-allierte detektiven Art Bell vil få en større bakgrunnshistorie dette året. «Han har alltid vært det moralske senteret til serien, og han har alltid kjempet for søstrene av en eller annen grunn vi aldri helt har forstått. Vi får mye mer innsikt i ham denne sesongen.»

Med så mange historier å ta hensyn til og balansere må man spørre seg hvor mye forfatterne vet, og hvor mye som blir funnet på i forbifarten. Manson forklarer: «Vi har alltid hatt en god idé om hvilken form serien skal ta. I begynnelsen av første sesong visste vi at Helena var Sarahs tvillingsøster. I andre sesong visste vi at vi hadde lyst til å avsløre mannlige kloner, men vi visste ikke hvem det kom til å være. Så vi holder ting løst nok til å styre historien i den retningen vi vil, men samtidig har vi noen store generelle ting som vi ønsker at skal skje langs veien.» Når det gjelder hva de vet om tredje sesong, sier Manson at vi alle bare blir nødt til å vente og se.

Du kan lese mer i bokasinet Topp 100 TV-serier.