Sykling

Vi har en rik sykkelarv å ta vare på, og vi ligger fremdeles langt framme i sporten takket være ryttere som Thor Hushovd, Kurt Asle Arvesen og Alexander Kristoff og arrangementer som Tour of Norway. Enten du vil prøve deg i et løp eller bare nyte naturen fra sykkelsetet, så finner du råd om trening, utstyr og løp fra ledende trenere, slik at du kan få mest mulig ut av tiden på sykkelsetet.

Gjør landeveissykling til en del av treningsrutinen din med hjelp fra Team Sky-rytteren Ben Swift.

Hva trenger jeg?

«Utenom en sykkel er det bare nødvendig med hjelm, polstret sykkelshorts eller selebukse, en trøye med lommer og et par sykkelhansker», sier Swift. «Når du føler deg tryggere, bør du også skaffe deg gode sykkelsko og klikkpedaler.»

Kan jeg bruke sykling til å gå ned i vekst?

«Sykling er supert for å brenne fett, siden det får forbrenningen til å jobbe hardt», sier Swift. «Du kan få fart på vektnedgangen med sykling i bratte bakker og med intervalløkter der du veksler med sykling i et roligere tempo. Sykling styrker også kjernemuskulaturen, så når magefettet er borte, vil magemusklene av stål komme fram.» 

Hvilken distanse bør jeg prøve på min første heldagstur? 

«En distanse på 45–65 km er overkommelig for din første, lange sykkeltur», sier Swift. «Sørg for at ruten du planlegger ikke har for mange bakker, for da vil du slite. Unngå trafikkerte veier dersom det er mulig. Hver uke bør du prøve å sykle lenger eller prøve å sykle den faste ruten raskere.»

Hva er viktig å ta med seg?

«Ha alltid med deg en regnjakke, siden været kan skifte raskt og ingenting er verre enn å bli våt og kald på en tur», sier Swift. «Hvis du skal sykle i mer enn 90 minutter, bør du også ta med deg vann og snacks med mye karbohydrater. Du bør eksperimentere med ulike typer snacks og finne ut hva som fungerer best for deg. Det er også viktig at du har med deg reserveslange og pumpe til dekket, slik at du kan fikse et flatt dekk.»

Hvordan finner jeg andre jeg kan sykle sammen med?

«Det beste er å ta kontakt med nærmeste idrettslag eller sykkelklubb», sider Swift. «De vet når de organiserte turene i ditt område finner sted, og kan gi råd om hvordan du kan ta kontakt med en lokal gruppe. Vi ser kanskje litt skumle ut når vi er dekket fra topp til tå i ettersittende sykkelutstyr, men vi syklister er stort sett en hyggelig gjeng.»

Finnes det noen gode sykkelapper?

«Strava er en av mine favoritter. Den gir deg mulighet til å konkurrere mot andre som har syklet samme rute, og setter sammen en resultattavle på nettet. Ingenting er bedre enn litt konkurranse for å få adrenalinet til å koke og få deg til å sykle raskere. Du må bare huske å ta hensyn til biler og langsommere syklister.»

Vintertrening

Rod Ellingworth var hjernen bak Mark Cavendishs verdensmestertittel i landeveisritt i 2011, i tillegg til Bradley Wiggins’ og Chris Froomes Tour de France-seiere. Her forklarer han hvorfor han mener at god trening gjennom vinteren vil holde motivasjonen oppe.

Etter min erfaring kan hvem som helst som elsker sykling, mistrives i dårlig vær. Problemet er da at hvis du gir full gass på for eksempel isete veier, så er det fort gjort å falle og knekke noe. Du kommer bedre ut av det ved å være i litt dårligere form enn du har lyst til, men fremdeles i stand til å sykle. Hvis du gir alt hver gang, vil du ende opp med å trene under utrygge forhold og presse på til du blir skadet.

Nøkkelen her er å sette deg mål. Hvis du er rittsyklist og det ikke er ritt å delta i, bør du holde på motivasjonen ved å sette deg mål for tidlig neste sesong. La det være drivkraften for alt du gjør.

Turbodrevet

Dersom det er for vått eller kaldt til å komme seg ut og sykle når du er ferdig på jobb, er sykkelrulle et godt alternativ dersom du tar korte og intense økter – spesielt med de interaktive systemene du kan bruke mens du sykler. Da Team Sky-rytter Ben Swift hadde en skulderskade, la han ned mye rehabiliteringstid på sykkelrullen. Han så på videoer av seg selv under konkurranser og etterliknet innsatsen på rullen. Du kan se på et baneløp, velge en person og si: «Jeg skal være han der. Når han spurter, skal jeg spurte.»

Hos Team Sky sykler vi på spesielle tredemøller i dårlig vær, og vi bruker GPS-data fra reelle baner for å etter-likne den faktiske løypa. Men du må være nøye med intensiteten. Hvis du er på veien i en time, vil du bruke 60–70 % av tiden på pedalene, men med en time på sykkelrullen er du på pedalene 100 % av tiden, så du kan ikke ha så høy intensitet.

Krysstrening

Kjernen i alle syklisters treningsopplegg bør være på sykkelen, men vinteren gir deg også en mulighet til å drive krysstrening, og du kan legge løping, svømming og vekter inn i planen din. En annen viktig ting du kan gjøre om vinteren, er å bruke ulike posisjoner på sykkelen. Mange sitter oppreist hele tiden i stedet for å bytte stilling.
Det betyr at setemuskelen og nedre del av ryggen aldri blir tøyd, og det er derfor mange ikke klarer å gå etter
årets første ritt!