Supersmart med supermat?

I denne guiden over populære urter og kosttilskudd avslører LUIS VILLAZON hvilke av dem som virker, og hvilke som er tradisjon og god markedsføring.

A STÅR FOR ARGANOLJE

Argannøttene vokser på argantrærne i Marokko – de tornete trærne som geitene klatrer i. Arganolje brukes både i kosmetikk og i matlaging. Oljen inneholder antioksidanten vitamin E og linolsyre som virker betennelsesdempende. En ny studie viser at arganolje gjør huden mer elastisk hos kvinner etter overgangsalder, slik at de får færre rynker og dermed ser yngre ut. Det ser ikke ut til å spille noen rolle om du spiser arganoljen eller påfører den som krem. Du kan derfor like gjerne spise den, siden arganolje også senker kolesterolet.

B STÅR FOR BIPOLLEN

Bipollen er bare vanlig blomsterpollen som tilfeldigvis er samlet av bier. Pollen består av sukker, protein og fett og inneholder derfor mye energi. Og det er det. Påstandene om at bipollen er en effektiv behandling mot kreft, eller at du presterer bedre både sportslig og seksuelt dersom du spiser det, har overhodet ingen rot i virkeligheten.

C STÅR FOR CHLORELLA

Chlorella pyrenoidosa er en encellet ferskvannsalge som har blitt forsket på som en mulig næringskilde fordi den er rik på proteiner og kalorier. Som medisinsk preparat er effekten derimot heller tvilsom. Flere studier har lett forgjeves etter antioksidanter, gunstig effekt på blodtrykket og den påstått slankende effekten.

Enkelte resultater kan tyde på at algen kanskje påvirker immunforsvaret positivt, og at den kan redusere symptomer på fibromyalgi. Det trengs imidlertid ytterligere forskning for å bekrefte dette.

D STÅR FOR DONG QUAI

Dong quai blir ofte kalt «kvinnens ginseng» og er i slekt med angelika-roten. Det er roten til kvann som vi har brukt som medisinplante siden vikingtiden. Innen kinesisk medisin brukes planten for å lette plager ved menopause og menstruasjon. Undersøkelser i laboratoriet har vist at den virker avslappende på muskulaturen i livmoren, og dessuten på muskulaturen i våre minste blodårer. Studier har imidlertid avslørt at planten ikke har annen medisinsk effekt, og at den derfor må regnes som placebo. For enkelte kan det til og med være farlig å ta dong quai, ettersom den påvirker blodlevringen.

E STÅR FOR  ECHINACEA

Du kjenner den sikkert best som rød solhatt, planten som på latin heter Echinacea purpurea, og som inneholder polysakkarider som skal aktivere immunforsvaret. Det er gjort flere studier for å undersøke om planten har effekt mot vanlig forkjølelse, og resultatene er definitivt blandet. En stor studie som ble gjennomført i 2007, konkluderte med at rød solhatt reduserte både sannsynligheten for å bli forkjølet og lengden på forkjølelsen. To andre studier, finansiert av National Center for Complementary and Integrative Health, fant ingen merkbar effekt av planten.

F STÅR FOR FOLISYRE

Folsyre/folat, eller vitamin B9, kan ikke lages i kroppen, så vi er nødt til å få i oss tilstrekkelige mengder gjennom kosten. Det finnes i kornprodukter, belgfrukter, grønne grønnsaker og i lever. Siden 1998 har FDA (det amerikanske helse- og sosialdepartementet) krevd at folsyre tilsettes brød, kornprodukter, ris og pasta. Det er spesielt viktig for fosterutviklingen i første halvdel av svangerskapet. Kvinner som er – eller som planlegger å bli – gravide, bør få i seg minst 0,4 mg folat hver dag for å minske risikoen for fosterskader og for tidlig fødsel. Svært overraskende viste en studie gjort i 2013 at fosteret også kan påvirkes av at far har lite folat. Folsyre kan nemlig påvirke hvilke gener i sædcellen som blir aktivert. Det er derfor viktig at menn i fruktbar alder også får i seg nok B9 dersom man planlegger å få barn.

G STÅR FOR GRØNNSAKSEKSTRAKT

Grønnskjellekstrakt fra New Zealand inneholder visse fettsyrer som er kjent for å ha betennelsesdempende effekt. Derfor er det gjort studier for å finne ut om grønnskjell-ekstrakt kan brukes til behandling av artritt. Resultatene er nedslående da flere av studiene konkluderer med at behandlingen ikke er bedre enn placebo. Årsaken kan være at den aktive ingrediensen mister sin virkning når den ekstraheres og produseres i tablettform.

H STÅR FOR  HYALURONSYRE

Akkurat nå har du om lag 15 g hyaluronsyre i kroppen. Hyaluronsyre er kroppens smøremiddel for ledd, øyne og hud og brukes av plastiske kirurger for å gjøre leppene dine fyldigere. Dessuten er hyaluronsyre en vanlig komponent i fuktighetskremer. Det finnes ingen indikasjoner på at denne forbindelsen har noen effekt hvis du spiser den, men enkelte studier har vist at hyaluronsyre kan redusere symptomene på artritt i knærne.