Slik blir du verdensmester: strutseløp

HØNSEHJERNE

Dette høres kanskje ut som en sport som ble funnet opp av noen gale, sydafrikanske gutter etter et par glass øl for mye, men strutseløp er faktisk en idrett som er mer enn 2000 år gammel. En gruppe arkeologer som undersøkte en gammel grav, kom over en statue av den egyptiske dronningen Arsinoe II (født i år 316 f.Kr.) som red på en struts.

Men selv om idretten er urgammel, er det på ingen måte enkelt å delta. Med en topphastighet på hele 70 km/t er strutsen verdens raskeste tobeinte dyr. Strutsen blir opptil 2,74 meter lang, kan veie hele 154 kilo og gir deg en skikkelig humpete ridedur! Hvert steg kan være hele fem meter langt. Du rir en struts på samme måte som du rir en hest; med sal, tøyler og bitt, men en struts er mye mer uforutsigbar enn en veloppdragen hest. Fuglen din kan bestemme seg for å bråstoppe uten noen logisk grunn, legge seg rett ned på bakken eller begynne å gå bakover eller til siden. Vær forsiktig dersom du blir kastet av, for ville strutser forsvarer seg ofte mot rovdyr med kraftige spark. Det finnes historier om strutser som har drept løver på denne måten. Alle disse faktorene gjør naturligvis strutseløpet enda mer spennende.

Kom igjen, cowboy!

Chandler Ostrich Festival i Arizona ble arrangert første gang for 29 år siden og er et av verdens beste strutseløp. Konkurransen er imidlertid bare for erfarne ryttere, så dersom du ønsker å lære deg strutseridning, bør du heller begi deg til Sør-Afrika. Her er det flere steder du kan trene, blant annet Oudtshoorn i ørkenregionen Karoo.

Du kan lese mer i bokasinet Slik blir du verdensmester.