Slik blir du verdensmester: myrsnorkling

Kan du svømme som en ål og unngå blodiglene? 

Myras mester

En stor myr med en gjørmete blanding av brunt, surt vann og visne blader strekker seg mot horisonten. Kald, tykk tåke lurer over bakken, som er fullstendig mettet med vann. Dette er ingen vanlig idrettsplass, men så er ikke myrsnorklere helt vanlige idrettsutøvere, heller.

Myrsnorklere konkurrerer mot klokken og hverandre gjennom en 55 meter lang vollgrav som er skåret ut i torvmosen. Deres eneste beskyttelse mot kulden og gjørma er en snorkel, svømmeføtter og kanskje et teit kostyme.

Denne galskapen begynte i 1976, da stamgjester på puben «The Neuadd Arms» i den lille walisiske byen Llanwrtyd Wells satt oppe til langt på natt og diskuterte hvordan man kunne samle inn penger til lokal veldedighet. I sin ølinspirerte klokskap, bestemte de seg for å gå opp til den lokale myra og svømme gjennom guggen.

Første dykk

Selv om konkurransen finner sted i en vollgrav full av vann, er ikke dette noen klassisk svømmekonkurranse. Klumper av gjørme og torv krever en mer allsidig teknikk. Den nåværende verdensmesteren,  Kirsty Johnson, gjorde butterfly den første lengden, crawl etter vendingen og butterfly ned den siste lengden. Dermed avsluttet hun på fantastiske 1 minutt og 22,56 sekunder.

Men før du begir deg til VM, bør du trene litt. Det kan du gjøre gjennom å delta i noen av de andre gjørmedykkerkonkurransene som finner sted i Wales, Irland, Australia og Sverige. Blir du flink nok, kan du teste svømmeføttene dine i myrsnorklingstriatlon eller i mountainbike-myrsnorkling.

Du kan lese mer i bokasinet Slik blir du verdensmester.