Slik blir du verdensmester: konebæring

Hopp om bord, kjære!

Løp over klipper, gjennom sand og vann, og forsér en rekke gjerder. Plask over bekken, og fullfør banen lynraskt for å slå konkurrentene dine, slik at du kan få tittelen verdensmester. Forresten, vi glemte en liten detalj: Du må bære kona di på ryggen hele veien.

Slik begynte det

Konebæring er et finsk påfunn, og det lokale navnet på sporten er «eukon­kanto». Sporten dukket først opp i Sonka­järvi, en kommune øst i Finland som er omgitt av tykke skoger og hundrevis av innsjøer, og er inspirert av en bandeleder fra 1800-tallet som het Herkko Rosvo-Ronkainen. Han bodde dypt inne i de finske skogene og livnærte seg ved å plyndre lokale byer. Men Rosvo-Ronkainen var slett ikke noen Robin Hood. Han og banden hans stjal fra de rike og beholdt byttet selv. Alt etter hva de hadde lyst på, stjal bandittene poser med mat eller forbipasserende kvinner de likte. Flukttaktikken var den samme uansett hva de tok: De hev byttet over skulderen og løp. En mindre fargerik versjon av historien er at Herkko fikk mennene sine til å trene styrke og hurtighet ved å bære tunge sekker på ryggen. Etter hvert ble denne treningsformen til en utholdenhets-konkurranse, som gradvis har fått den formen den har i dag. Uansett om legenden er sann eller ikke, ble det første verdensmesterskapet i konebæring avholdt i Sonkajärvi 1992.

Reglene

Konkurransen går ut på at den mannlige deltakeren skal bære kvinnen rundt en hinderløype på kortest mulig tid. To og to par er på banen samtidig. Dermed består mesterskapet av mange mindre konkurranser – noe som gjør det hele mer spennende. Vinneren er det paret som har best tid sammenlagt, og premien (bortsett fra heder og ære) er fruens vekt i øl.

Dette er slett ikke en konkurranse bare for de yngste og sprekeste; det finnes også et seniormesterskap for par fra 40 år og oppover. Dessuten deles det ut priser til det mest underholdende paret, det beste kostymet og den sterkeste konebæreren. Damene må veie minst 49 kilo. Veier de mindre, må de ha på seg en ryggsekk som kompenserer for undervekten. Mesterskapsreglene er svært tydelige når det gjelder kvinnene som skal fraktes rundt banen: «Kona som skal bæres, kan være din egen, din nabos eller en annen du har fått låne, men hun må være eldre enn 17 år».

Den aller viktigste regelen er imidlertid kanskje denne: «Alle deltagerne må ha det gøy!»

Teknikktips

En stabil bærestil er avgjørende. Mister du kona di, koster det deg viktige sekunder, og dessuten er det sannsynlig at du påfører henne et visst ubehag. Hvilken bærestil man velger, er avhengig av flere faktorer, blant annet parets størrelse. Små damer er lettest å bære på ryggen eller over skulderen som en brannmann. Den mest populære stilen er likevel den «estiske metoden», der hun henger opp ned med beina rundt mannens skuldre og holder rundt midjen hans. Dette er konebæringens Fosbury flop. I følge legenden brukte estiske menn denne teknikken når de bar sin kjære hjem over tøft terreng.

Hvor og når du kan delta

Den opprinnelige konkurransen avholdes hver juli i Sonkajärvi. Hvis du ikke har mulighet til å reise til Øst-Finland, kan du også delta i konebæringsmesterskap i Maine, Wisconsin og Michigan i USA, Kerala i India, Hongkong, Estland, Storbritannia og Australia. I Australia har de utjevnet kjønnsrollene ved å gjøre det til et mesterskap i partnertrekking. I blant dukker det også opp konkurranser i Sverige, så hold øynene åpne.

Du kan lese mer i bokasinet Slik blir du verdensmester.