Slik blir du verdensmester: gjørmefotball

Skitne spillere er velkommen

Hvis du noen gang har spilt fotball en regnfull marsdag, har du kanskje allerede prøvd gjørmefotball. I Finland tar de imidlertid denne sporten enda noen hakk lenger. I utgangspunktet dreier det seg om vanlig fotball, men spillet foregår i gjørme som er så bløt at hvert eneste skritt er en atletisk prestasjon. Det er nesten helt umulig å løpe, for ikke å snakke om å sende en anstendig pasning.

Ta med skiftetøy

Det er ikke bare straffeområdet og midtsirkelen som består av glatte flekker med opptrampet jord og gress. Hele banen er dekket av et 15-40 centimeter tykt lag med leire.

Denne sporten er mer krevende enn vanlig fotball, og reglene er derfor noe annerledes:

• Omgangene er bare tolv minutter lange for at spillerne skal orke å fullføre. En annen årsak er at det etter hvert blir nesten umulig å se hvilken spiller som tilhører hvilket lag.

• Ved hjørnespark, straffe og innkast slipper du bare ballen ned på foten din.

• Ingen offside.

• Hvert lag har seks spillere på banen, men har et ubegrenset antall medlemmer og inbyttere. 

I dag finnes det om lag 260 gjørmefotballag i verden. Verdensmesterskapet avholdes i Finland i juni hvert år og noen uker senere arrangeres verdenscupen i Skottland. Selv om laget ditt ikke vinner, har du likevel gjort kroppen din en stor tjeneste. I flere hundre år har mennesker behandlet huden sin med gjørme for å gjøre den vakrere, og effektene av gjørmefotball er ikke noe unntak. Skyll av deg skitten, og oppdag hvor glatt huden din er og hvor fine roser du har i kinnene. Men husk å ikke overlate klesvasken til mamma …

Du kan lese mer i bokasinet Slik blir du verdensmester.