Slaget ved Gettysburg 1863

USA var splittet. Sørstatenes forsøk på å bryte ut av unionen hadde ført til full krig mot Nordstatene. Etter to år med voldsomme kamper møttes hovedhærene på markene rundt den søvnige småbyen Gettysburg i Pennsylvania. Her skulle det avgjøres om USA skulle bestå som én nasjon eller om utbryterstatene i sør skulle vinne sin uavhengighet.

En lang kolonne av mennmarsjerte nordover langssølete landeveier. De lange geværene de bar på skuldrene viste at de var soldater, menellers minnet de mest om engjeng loslitte bønder. Soldatene var kledd i alle mulige nyanser av grått og brunt, og mange hadde fargerike sammenrulledetepper slynget over skulderen. De vanligste hodeplaggene var svarte eller brunebredbremmede filthatter i ulike fasonger. Over kolonnen blafret røde flagg med blåkryss besatt med 13 hvite stjerner.

Dette var soldatene i general Robert E. Lees legendariske «Army of Northern Virginia». Hardbarkede veteraner som hadde forsvart Virginia med stort hell og vunnet en rekke strålende seire mot tallmessige overlegne og bedre utstyrte fiendehærer. Nå var de på vei nordover for å invadere fiendens territorium og vinne uavhengighet for Amerikas Konfødererte Stater, også kjent som Sørstatene.

 

Krig i industriell skala

Det var i slutten av juni 1863, og den amerikanske borgerkrigen hadde rast i over to år. Krigen var et resultat av en langvarig splittelse mellom de nordlige og sørlige delstatene i USA. Splittelsen hadde mange årsaker. Mens Nordstatene var på full fart inn i den industrielle tidsalder, var Sørstatene et mer ensidig jordbrukssamfunn. I nord fant det sted en enorm økonomisk vekst samtidig som folketallet økte dramatisk, til dels på grunn av innvandring fra Europa.

Sørstatene sakket akterut i denne utviklingen. I 1860 var folketallet i sør bare 9 millioner, mot 22 millioner i nord. Slike forskjeller førte til stadig sterkere interessekonflikter mellom nord og sør, blant annet om tollsatser og andre viktige økonomiske spørsmål.

«Bak lees høflige og reserverte fasade skjulte det seg en usedvanlig aggressiv hærfører. Lees varemerke var å angripe med stor kraft mot svake punkt i fiendens posisjoner.»

Du kan lese mer i bokasinet Den amerikanske borgerkrigen.