Reiser anno 2050

Det er år 2050, og det å reise på ferie er blitt enklere enn noen gang, takket være de siste teknologiske gjennombruddene. På de neste sidene vil vi guide deg gjennom hvert steg på reisen, fra planlegging og bestilling til selve reisen og hvordan du får mest mulig ut av oppholdet.

Noe av teknologien som er involvert, kan virke usannsynlig, men alt dette var faktisk virkelig, eller under utvikling, i 2016. Ta for eksempel bestillingsprosessen. Du har kanskje brukt sammenliknende nettsider for å finne de beste tilbudene, men nå trenger du ikke taste inn opplysninger, siden nettreisebyråene allerede kjenner dine preferanser. Gareth Williams, CEO og medgründer i reiseselskapet Skyscanner sier at «reisesøk og bestilling vil bli like enkelt som å kjøpe en bok fra Amazon».

Du trenger heller ikke drive med gjetting når du skal velge reisemål, noe Nick Gupter, Skyscanners hotelldirektør, forutså i 2016: «Om en ti års tid vil turister kunne ta en virtuell spasertur gjennom hotellet som de ønsker å besøke, så kan de bestille rom i resepsjonen samtidig. I 2016 sa Melissa Weigel fra designstudioet Moment Factory at «i nær framtid vil flyplassene være en del av ferieopplevelsen». Siden den gang har automatisk innsjekking og hurtig sikkerhetsskanning gjort ombordstigningen på flyet til en hyggelig og rask affære.

Feriedestinasjonene vil også ha forandret seg en hel del, som futuristen Daniel Burrus har spådd: «Temmelig rimelige flyvninger i lav bane rundt Jorda gjør at du kan oppleve noen minutters vektløshet. Det er nært forestående». Nå sikter vi mot Månen og Mars.

Om bord på flyet

Reisen går unna på et blunk når du blir kjent med underholdningen om bord.

I stedet for å vente ved gaten står du fritt til å bruke ventetiden til å utforske flyplassens takhager, kunstutstillinger og butikker, i trygg forvissning om at en holografisk 3D-assistent vil dukke opp og fortelle deg når ombord­stigningen er i gang.

Hologrammer har eksistert siden laseren ble utviklet i 1960-årene, men med de siste teknologiske framskrittene har de blitt langt mer imponerende. De ble opprinnelig skapt ved å splitte en laserstråle i to og å rette hver stråle mot et objekt ved hjelp av speil. Strålene ble deretter reflektert bort fra objektet, og der de møttes, ble det dannet et still-hologram av originalobjektet. Senere har vi klart å lage bevegelige hologrammer, noe som skaper ultra­realistisk 3D-innhold til bruk innen underholdning og mer nyttige bruksområder.

Når det er tid for å gå om bord i flyet, vil du oppdage at konseptkabinen til Airbus er blitt virkeliggjort, og du begrenses ikke lenger til ditt eget sete. Første klasse og økonomiklasse er erstattet med soner tilpasset forskjellige behov, enten du vil hvile, omgås andre passasjerer eller spille spill.

Du har nådd bestemmelsesstedet

Reisen vil fortsette å være uten stress med det smarte hotellrommet.

Når du har gått av flyet og raskt og enkelt kommet deg gjennom ankomstkontrollen med ditt biometriske kort, vil du finne en førerløs drosje som er klar til å frakte deg til hotellet. I stedet for å måtte hente romnøkkelen ved innsjekkingsskranken kan du gå direkte til rommet ditt og låse det opp ved hjelp av smarttelefonen, et system som tidlig ble tatt i bruk av hotellkjedene Hilton og Marriott.

Bagasjen leveres til rommet av en robotbutler, slik som Boltr, droiden som er ansatt av Aloft Hotels ved deres hoteller i California. Han kan tilkalles via en app hvis du trenger toalettsaker eller noe annet du har glemt å ta med. Kanskje du trenger noe å bite i etter en lang reise?

Akkurat som hjemme er alt på hotell­rommet knyttet til Internett, alle rommets innretninger er smarte og dessuten intuitive. Du kan også laste inn temperatur­innstillingene hjemmefra til rommets Nest-termostat og vise familiebilder på de digitale veggskjermene, slik at du virkelig kan føle deg som hjemme.

En god natts søvn er garantert, ettersom Sleep Number x12-sengen har sensorer som overvåker søvnen din, passer på at alarmklokka vekker deg til optimal tid og kan vinkle putene slik at partneren din slutter å snorke. All denne teknologien fantes allerede i 2016, men den har vunnet stor utbredelse i hoteller verden over.

Framtidens hotellrom: rommet er fylt med intuitive dingser slik at du føler deg som hjemme. Blant annet en robotbutler.

Romturisme

Hvis du virkelig vil komme deg bort fra alt, hva med å forlate planeten fullstendig? Rom­turisme er et milliardmarked i år 2050, og det er flere selskaper som tilbyr turer. Blue Origin, selskapet til Amazon-gründeren Jeff Bezos, kan tilby svimlende utsikt fra sitt romskip New Shepherd der du svever mer enn 100 kilometer over jordoverflaten.

Du må ankomme utskytningsstedet i Vest-Texas to døgn før avreise, slik at du kan begynne på astronauttreningen. Du får oversikt over reisen og fartøyet, en dyptgående gjennom­gang av sikkerheten og instrukser til hvordan du beveger deg i vektløs tilstand. Når dagen for avreisen kommer, er det tid for å stige opp i oppskytningstårnets trapper og klyve om bord gjennom luken i kapselen, som står øverst på en 18 meter høy rakett.

Når du har spent deg fast og fått endelig klarsignal for oppskytning, vil nedtellingen begynne. Den ekstreme akselerasjonen presser deg bakover i setet, og du får en påkjenning på 3 g i 150 sekunder. Deretter slukker rakettmotoren, mens du glir ut i rommet. Kapselen skilles fra raketten, og i den full­stendige stillheten får du et signal om å løsne beltet.

Når du svever ut av setet og undrer deg over den vektløse frihetsfølelsen, glemmer du at du beveger deg fortere enn mach 3, tre ganger lydens hastighet, og ser tilbake mot Jorda gjennom kapselens vindu. Før nedstigningen vender du tilbake til setet og spenner deg fast for returen. Krefter på over 5 g presser mot deg før fallskjermene utløses og thrusterne tennes, farten reduseres og du svever langsomt tilbake mot jordoverflaten. Når du har landet, bare noen få kilometer fra oppskytningsstedet, kan du skaffe deg noen gratis suvenirer fra den spennende reisen. Nemlig, man har nøkkelringer også i 2050.

Undervannshoteller

I 2016 var det nærmeste du kom en under­vannssuite femstjernershotellet Atlantis, The Palm, i Dubai. Utsikten til et akvarium i full takhøyde skapte en så spektakulær illusjon at kjendiser som Kim Kardashian var villige til å øse ut penger for å bo der.

Men et fullverdig undervannsparadis som Water Discus Hotel, var bare et konsept i 2016. Dets dører ble åpnet i Dubai i 2050. Når du ankommer med båt eller helikopter fra kysten, kan du slappe av på rommet og se sjødyrene svømme forbi, eller melde deg på et dykkerkurs for å komme enda nærmere begivenhetene. Du trenger ikke engang å komme deg opp til overflaten for å gå ut i vannet, ettersom det er atkomst til havet rett fra undervannsskiven.

Konsept: havhotell i Dubai