Operasjon Frankton

Ti britiske marinesoldater hadde et helt spesielt oppdrag under andre verdenskrig. De skulle padle inn i Bordeaux havn og minelegge tyske lasteskip. Oppdraget ble kalt «Operasjon Frankton».

Ikke før de var om bord i ubåten «HMS Tuna» på vei fra Skottland til det iskalde vannet i Nord-Atlanteren, fikk de 12 mennene i major Herbert «Blondie» Haslers nyopprettede spesialenhet beskjed om hva de egentlig hadde sagt ja til å være med på.

I åtte måneder hadde de trent beinhardt med kanoene, og etter sigende skulle de til Norge. Men i stedet satte de kursen mot Bordeaux. Nå skulle spesialstyrken skrive historie.

Allerede under rekrutteringen til «Royal Marines Boom Patrol Detachment» (RMBPD) – som var en del av Churchills nydannede, kombinerte operasjonshovedkvarter, hadde Hasler tydelig sagt ifra at sannsynligheten var liten for at de som ble med i hans enhet, ville nå pensjonsalder. Flesteparten av de unge mennene hadde allerede en mistanke om at dette var en enveisbillett. Hasler nølte ikke med å bekrefte dette under den første brifingen.

Oppdraget de hadde fått, var å padle seks tomannskanoer oppover en 12 mil lang elvemunning i ly av vintermørket. De skulle padle i tre netter og snike seg inn i verdens kanskje strengest bevoktede havn. Her skulle de feste miner til tyske lasteskip, før de trakk seg tilbake. Men de kunne ikke returnere til ubåten, for det ville være altfor farlig å vente på dem.

«Hvordan kommer vi oss hjem igjen, sir?» spurte en av soldatene.

«Til fots», svarte Hasler. «Dere går gjennom det okkuperte Frankrike, over Pyreneene, inn i det nøytrale Spania og videre til Gibraltar». Hasler tullet ikke. Sannsynligheten for å bli gammel hadde aldri virket mindre. Soldatene snakket ikke engang fransk.

Du kan lese mer i bokasinet Historiens største eventyr.