Den sovjetiske Napoleon

Mikhail Tukhatsjevskij var den unge sovjetstatens største militære begavelse som allerede i 20-årene nådde posisjoner som det var mer vanlig å oppnå i 50-årsalderen. Han bidro i høy grad til at den kommunistiske staten og dens Røde armé, tross alle odds, overlevde sine mer mektige fiender. Allerede i sin samtid ble han sammenlignet med Napoleon – den rekordunge generalen som var et militært geni, karismatisk leder, sofistikert verdensmann og kvinnebedårer, men også en hensynsløs og maktglad person.

Uheldigvis for denne allsidige kraftkaren fantes det dessverre også en sovjetisk Robespierre som ikke lot seg stanse av noe når det gjaldt å befeste sin makt – Stalin. Dermed ble marskalkens skjebne at han ikke kunne lede sine armeer da de sto overfor den apokalyptiske styrkeprøven mot Tyskland han visste ville komme.

Mikhail Nikolajevitsj Tukhatsjevskij ble i 1893 født inn i en lavadelig familie, på en gård nær byen Safonovo som ligger i regionen Smolensk i vestre Russland. Som mange andre fra hans samfunnsklasse ble han som ung gutt sendt til kadettskole og gjorde deretter militærtjeneste i et av de keiserlige garderegimentene i St. Petersburg. I 1914 deltok han i kampene mot tyske tropper og ble raskt forfremmet til løytnant. Hans overordnede la merke til hans ekstraordinære egenskaper som stort personlig mot, men også en evne til å ta raske beslutninger og lederegenskaper.

I de katastrofene som rammet de tsarrussiske armeene mot de tyske, ble Tukhatsjevskij tatt til fange og havnet i fangeleir. Den energiske og rastløse unge russeren rømte flere ganger fra disse leirene, men ble tatt til fange på nytt og havnet til sist i den rømningssikre festningen Ingolstadt der spesielt problematiske offiserer som var tatt til fange ble forvart. Charles de Gaulle satt som fange der samtidig.

«At den røde armé klarte å overleve den første, kritiske tiden og til og med å gå over til å angripe, var et resultat av Lenins fanatiske besluttsomhet og Trotskijs evne til å organisere, men også av hengivenheten og den dynamiske hensynsløsheten hos de ofte unge offiserene, slik som Tukhatsjevskij.»

Du kan lese mer i bokasinet Taktikk og strategi.