Midgardsormen

I vikingmytene hadde guden Loke tre monstre av noen barn; ulven Fenris, den grusomme gudinnen Hel og selveste Midgardsormen.

Selv gudene var redde for Midgardsormen. Odin bestemte seg for å kvitte seg med denne grusomme skapningen ved å kaste den på havet. Her vokste ormen så stor at den til slutt omsluttet hele verden. Sjøfolk som reiste på havene, fryktet alltid at Midgardsormen skulle reise seg opp fra havets dyp og knuse skipene i den enorme kjeven og ødelegge dem med den dødelige giften sin.

Midgardsormen i kunsten

Runesteinen i Altuna i Sverige fra 1000-tallet og den utskårne steinen i Gosforth i England er begge utsmykket med Tor som fisker etter Midgardsormen. Dette tyder på at mytene som de norrøne bosetterne tok med, var kjent og ble verdsatt i England. Minnesteinene har detaljer som stemmer overens med de ulike versjonene av historien som er nedskrevet. På den svenske steinen er guden avbildet med hammeren Mjølner. Kraften i kampen med monsteret i den andre enden av snøret er så stor at foten går gjennom bunnen av båten. På Gosforth-steinen har Tor med seg en kjempe som kutter snøret da Tor skal til å løfte ormen opp av vannet.

Les mer i bokasinet Vikinger.