Manetsjøen i Paulau

Hvis du tar en titt under den rolige overflaten i denne sjøen, blir du mer enn mo i knærne.

Utenfor Kororkysten i Det filippinske hav ligger Palau, en steinete øy som ikke er bebodd av mennesker. Her finner du en enorm koloni av maneter. Ongeim’l Tketau-sjøen, bedre kjent som Manetsjøen, er bare en av fem innsjøer i Palau som er bebodd av disse klebrige skjønnhetene. Denne innsjøen er i gjennomsnitt 30 meter dyp og er tilknyttet havet gjennom sprekker og lange, smale åpninger i berggrunnen.

De kjemiske parameterne i innsjøen er uvanlige og markerer tydelige skillelinjer. Den øverste delen av vannet inneholder mye oksygen, men 15 meter under overflaten finner du startpunktet for den anoksiske bunndelen av vannet. Dette er en oksygenfri sone som består av mye hydrogensulfid, noe som gjør det umulig for dykkere å ferdes der.

Men svømming i den øverste delen av innsjøen er derimot tillatt, og anbefalt, siden det myldrer av gylne maneter og glassmaneter. Det er ikke farlig for mennesker å komme borti disse manetene.

Årsaken til at disse fascinerende dyrene kan vokse og bli til en så stor gruppe er at denne innsjøen skaper et trygt og lukket økosystem med svæt få rovdyr. Men sjøanemonen som lever i innsjøen, er spesielt glad i spise maneter. Sjøanemone er en gruppe av vannlevende rovdyr.

Hver dag foregår det et enormt trekk når manetene flytter seg til den østlige delen  av innsjøen om morgenen og så tilbake til den vestlige delen om kvelden. Denne forflytningen skjer fordi de følger etter sollyset. Trolig hjelper dette daglige trekket manetene til å unngå de skyggefulle områdene langs kystlinjen der de manetsultne anemonene ligger og lurer i påvente av et enkelt måltid.