Løft tungt, bli slank

Nei, større vekter gjør deg ikke større. Her får du vite hvordan du løfter stort og trener styrke for å få din mest sexy kropp til nå.
Amy Rushlow

Skroll gjennom Kate Uptons Instagram-konto, og du vil se fantastiske bortklipte bilder fra photo-shoots, teite ting fra kulissene og nusselige valper. Du finner også Sports Illustrated-modellen som løfter ekstremt tungt. Som hundre kilo. Vi snakker om å dra et tau festet til en 70-kilos slede og heve en stang med 100 kilo på. Overveldende tungt – noe å skrive hjem om.

Chelsea Handlers innlegg tegner et liknende bilde. Der finner vi komikeren mens hun skyver en slede fylt av seks vektskiver … med hennes mannlige trener på toppen. Og så er det en annen komiker, Whitney Cummings, som hofteløfter 140 kilo, og spøker med feminismen forbundet med å trekke en mann på en metallslede rundt i treningssalen. Hva slags likestilling er det?

Med tanke på at kvinner feilaktig er blitt fortalt at vi ikke bør løfte tunge vekter, føles dette som starten på en treningsrevolusjon som kaster gamle, slitte treningsideologier brutalt på dør. Men hvem er treneren bak all løftingen, og hvordan overbeviste han modeller, skuespillere og A-kjendiser til å gjøre det tyngre og hardere? Han er Los Angeles-treneren Ben Bruno. WH engasjerte en skribent (som er svært modig og i svært god form) til å teste programmet hans.

Ned i kjelleren

Jeg har akkurat dobbeltparkert på Roxbury Drive i Beverly Hills da Bruno, en mørkhåret muskelbunt av en mann, løper ut og peker mot et underjordisk parkeringshus som vil føre meg til Granite Gym, et privat treningsstudio som er åpent kun etter avtale og skjult fra paparazzi-fotografer og turister.

Mens jeg snor meg nedover etasjene, begynner jeg å bli nervøs: Hva har jeg begitt meg ut på? (Jeg har tross alt sett de tidligere nevnte Instas fra hans kunders svetteøkter. De var ingen hallusinasjon.) Det er for sent. Idet jeg kjører inn på én av seks parkeringsplasser, får jeg øye på en
30–35 meter lang stripe med grønt gress, en romaskin, noen vekter og en tredemølle stuet vekk i et hjørne. Ingen fancy varme håndklær, garderobeprodukter i luksusklassen eller smoothiebarer i sikte. Ikke akkurat hvor jeg forestilte meg at Victoria’s Secrets catwalkmodeller trente. Men i denne dårlig opplyste, nøkterne kjelleren av et treningsstudio bringer Bruno for dagen en treningsteori som har dvelt i skyggene altfor lenge.

Treningsdag

For kontekstens skyld (ikke #snikskryt) bør jeg antakelig avsløre at jeg er i ganske god form. Ok, de fleste ville faktisk si at jeg er i svært god form. Jeg skriver om trening, jeg har syslet med triatlon, jeg sykler masse, og jeg løfter vekter regelmessig. Så jeg overbeviser meg selv om at dagens en-til-en-treningsøkt med Bruno vil bli tøff, men ikke for tøff.

Etter en kjapp oppvarming går vi over til vektsleden, Brunos personlige favorittutstyr. Han demonstrerer korrekt utførelse og lesser 45 kilo på den solide metallrammen. Nå er det min tur: Jeg lener meg fram, griper håndtakene og presser beina til å skyve den over gresset, før jeg umiddelbart snur meg og bruker tauet som er festet på til å dra den tilbake dit jeg startet. Dette er ikke så ille, sier jeg til meg selv. Så angrer jeg øyeblikkelig på den selvtilfredse tanken – for han får meg til å gjøre det igjen. Og igjen. Hver gang med mer vekt.

Fem minutter senere føles lungene og lårmusklene som om jeg nettopp har sprintet opp fem etasjer. Etter 15 minutter, 10 runder eller så, gir Bruno meg en pause. Mens jeg får igjen pusten, kan jeg ikke annet enn å undres: Gjør Kate Upton virkelig disse greiene? Bruno drar fram telefonen sin og viser meg en video. Nettopp. Jepp, hun gjør det – bortsett fra at hun gjør det med 225 kilo. Dobbelt så mye som jeg skjøv rundt på det siste settet. Fy søren, jente. Respekt.

Dette var bare første fase i treningen. Nå er vi i vektstudioet for en 30-minutters vektløftingsseanse for hele kroppen. Rommet er lite, men ikke overfylt, selv med to andre klienter som trener med personlige trenere. Vi spretter rundt i utkanten av gulvet og bruker en rekke vektskiver, manualer, kettlebells og knebøystativer. Vi slår til med en serie knebøy og markløft ved å bruke en landmine, et annet av Brunos favorittverktøy (se for deg en vektstang med den ene enden festet til gulvet). «Kate gjør vanligvis tre sett av disse, men jeg vil ikke slite deg ut», forteller han meg. Jeg protesterer ikke. Han har rett; ett sett er nok.

Mens vi roer ned og går mot kafeen ovenpå for lunsj, føles kroppen min sliten, men ikke ødelagt. Jeg føler meg tilfreds og styrket, ikke demoralisert og overvunnet. Stor takk til Bruno for at han får til dette; fyren har noe ved seg som bare får deg til å føle at du kan beseire verden – eller i det minste en vektskive til.

Strategisk modellering

Å løfte tungt eller ikke å løfte tungt, det er egentlig ikke spørsmålet. Eller ifølge Bruno ikke det riktige spørsmålet. På en eller annen måte fortsetter det imidlertid å være et av de største stridstemaene innen treningsfilosofi. «Det finnes fortsatt mye der ute som avskrekker kvinner fra styrketrening», sier Bruno mens jeg spiser den proteinfylte veggisomeletten min. (Må gi drivstoff til de musklene vi nettopp bygget!) «Du har mange trenere som ber kvinner unngå vekter – om bare å løfte halvannenkilos eller bare gjøre kroppsvektsøvelser – for ellers vil de bli store. Så har du andre som sier at det er umulig for kvinner å bli store, fordi de ikke har testosteronet som gutta har.» Og dette, kjære lesere, er hvor Bruno kanskje overrasker dere. «Men det er ikke umulig. Noen kvinner har tilbøyelighet til å bygge muskler lettere enn andre, så det er ikke så enkelt som å få alle til å løfte så mye som de bare kan.»

Brunos tilnærming havner et sted i midten. Han slutter opp om tunge løft, men ikke i hver eneste øvelse. «Mine kunder ønsker å se slanke ut, men også faste og sterke», sier han. (Dette går hjem hos kvinner: En WH-studie fant ut at våre lesere ønsker å se ord som fast, slank, og sterk på forsidene.) For å få dem dit tar Bruno for seg steder som kvinner spør om igjen og igjen: «Vanlige ønsker er: ‘Jeg vil jobbe med rumpa, området rundt bh-stroppen og triceps’, avslører Bruno. «Så vet du hva? Jeg jobber med rumpa, området rundt bh-stroppen og triceps!»

Nesten alle kundene hans er usikre på om de vil dra flere titalls kilo – inntil de begynner å se resultater. «Og det neste jeg hører dem si, er: ‘Hei, jeg vil gå ned to buksestørrelser!’» Bruno tilskriver det en skreddersydd treningsstil. «Du må bli sterkere for å forandre kroppen, noe som betyr at du må utfordre den. Men det er visse ting som jeg presser kvinner til å bli virkelig sterke i, og visse ting som jeg ikke gjør med kvinner.»

Ta markløft og roing. Han er ikke redd for å få kvinner til å legge på mye vekter på de øvelsene, fordi de styrker de store musklene på baksiden av kroppen, noe som bidrar til å bedre holdningen, forme rumpa og gjøre magen flatere. Og la oss snakke om sledeskyvingen som Bruno er så glad i. Skyvingen og trekkingen aktiverer primært setemuskler og hamstrings, noe som gir en strammere rumpe med mer «sprett» og fastere, slankere bein. Dessuten sender den pulsen skyhøyt i løpet av minutter, så du får de kaloriforbrennende fordelene av kardiotrening mens du trener styrke. Og selv om du legger på mer og mer vekt (som hvis du er Chelsea Handler, betyr opptil 225 kilo!), kommer det til å lirke deg nærmere målet om en slank kropp fordi det er den rette øvelsen å kjøre tungt på. På minussiden letter Bruno byrden på vektstangs-knebøy og unngår øvelser som skulderhev, som kan bli for mye for allerede sterke lårmuskler eller bygge opp skuldermuskler som kan få nakken til å virke bredere.

Dette er en yin-yang-formel som fungerer for hans berømte kunder. Og ifølge Bruno vil øvelsene til høyre få det til å fungere for deg også.

Du kan lese mer i bokasinet Women’s Health treningsguide 2018.