Krigsåret 1942

Da balansen ble forskjøvet, led aksemaktene nederlag i Stillehavet og i Afrika. Men de hadde også store seire.

Med USA i de alliertes rekker var krigen i starten av 1942 blitt verdensomspennende. De første månedene ga aksemaktene framgang, men da de allierte utviklet samarbeidsstrategier, skulle maktbalansen forskyves.

Japan kjempet mot britiske, nederlandske og amerikanske styrker. De erobret mange øyer i Stillehavet og store områder på det asiatiske fastlandet, blant annet Myanmar, Malaysia og Singapore.

Men henimot sommeren blir japanerne stadig mer underlegne mot den amerikanske marinemakten. Slaget i Korallhavet og om Midway ga USA avgjørende, men kostbare seire. Deretter begynte USA å ta tilbake stillehavsøyene og først Guadalcanal.

Operasjon Barbarossa kilte seg fast ved Stalingrad, og tusenvis av soldater kjempet om den ødelagte byen. Samtidig kriget de allierte og aksemaktene om strategiske punkter i Nord-Afrika. Ved slutten av året hadde Rommel flyktet fra Egypt til Tunisia.

Tross militære tilbakeslag fortsatte nazistene sin antisemittiske linje. Fullførelsen av Auschwitz-Birkenau raffinerte ytterligere prosessen med massakrer av jøder og andre de betraktet som fiender.