Kerouac & Cassady gjennom Amerika

Kerouac og Cassady tilhørte den såkalte beatgenerasjonen og dro på legendariske roadtrips som inspirerte til boken On the Road. For flere generasjoner har denne reiseguiden vært like hellig som en bibel.

Jack Kerouacs bok On the Road tar deg med på kryss og tvers gjennom Amerika. Forfatteren har skrevet om en rekke roadtrips han gjorde mellom 1947 og 1950. De to hovedpersonene, Sal Paradise og Dean Moriarty, representerer forfatteren og hans frigjorte venn Neal Cassady. Sammen reiste de rundt på kontinentet i en evig jakt på fester, damer, rus, innsikt og opplevelser.

Sent på 40-tallet dro Kerouac og Cassady på flere turer sammen. De reiste alltid vestover fra New York, vanligvis via Denver til San Francisco, men de var også innom Mexico City og New Orleans. Vanligvis reiste de med buss eller bil når de bega seg inn i et hedonistisk landskap sammen med kjente personer som Allen Ginsberg og William S. Burroughs. De to mennene ville oppleve mest mulig og eksperimenterte med så mange stoffer de bare kunne.

Da manuset var ferdig skrevet i april 1951, var det så kontroversielt at det knapt kunne utgis. Likevel skulle nettopp denne boka definere en gruppe mennesker som Kerouac kalte beatgenerasjonen – et kallenavn som gir både positive og negative assosiasjoner. Gruppen har også blitt sammenliknet med «Den tapte generasjonen» fra 1920-årene, en annen etterkrigsepoke preget av usikkerhet. Selv beatgenerasjonens egne ledere virket ute av stand til å bli enige om det var samfunnet som trykket dem ned, eller om de ble løftet opp av den evige jakten på sin egen uttrykksform.

«Bak oss lå hele Amerika og alt Dean og jeg hittil hadde visst om livet»
Jack Kerouac, On the Road

Du kan lese mer i bokasinet Historiens største eventyr.