Jorda rundt på 72 dager

Møt Nellie Bly, journalisten som reiste rundt jorda på mindre enn 80 dager, i et kappløp mot den fiktive Phileas Fogg og en virkelig konkurrent som reiste i motsatt retning …

Med sin klassiker fra 1873, Jorda rundt på 80 dager, trollbandt mesterfortelleren Jules Verne en hel verden. Folk kunne formelig føle hvordan kloden krympet under beina på dem.

I 1869 begynte den første transkontinentale jernbanen å gå tvers over Amerika. Dessuten åpnet Suezkanalen og forbandt Middelhavet, Rødehavet og Det indiske hav. Et år senere begynte Den indiske jernbanen å gå over det indiske subkontinentet. Nyheten virket som en katalysator for Vernes handling. Det er dette som er bakgrunnen for at hovedpersonen Phileas Fogg inngår et veddemål om at han skal rekke fra Londons Reform Club, rundt hele jorda og tilbake igjen på 80 dager.

Ingen undersøkte om det faktisk var mulig, før 17 år senere, i 1889. Da bestemte to personer samtidig seg for å ta utfordringen. Det mest sjokkerende på den tiden, var at begge var kvinner. Ingen av dem ville sluppet inn på Foggs herreklubb, men begge viste seg å være vel så flinke som en hvilken som helst viktoriansk fantasiglobetrotter – og særlig én av dem ble en mester i å overkomme vanskeligheter relatert til kjønn.

«Siden jeg aldri hadde feilet, ante jeg ikke hva det innebar …» 
Nellie Bly

Du kan lese mer i bokasinet Historiens største eventyr.