Jakten på den hellige Gral

Her er den sanne historien om vår største legende.

 

Jakten på Den hellige gral har besatt alle fra middelalderpoeter og korsfarere til moderne prester, historikere, arkeologer, filmmakere, romanforfattere og naziledere – likevel vet vi ikke hvordan den ser ut, eller om den overhodet eksisterer.

 

I den vanligste versjonen av historien er Den hellige gral en kalk som ble brukt av Jesus under det siste måltidet, og som senere ble benyttet som beholder til blodet hans. Den ble tilsynelatende smuglet gjennom Det hellige land og Europa til Storbritannia. Til tross for en rekke mystiske gralvoktere, fra Fiskerkongen til Tempelridderne, forsvant kalken på et tidspunkt.

 

Det hellige sølvbegeret ble blandet med andre legender, gitt mytisk kraft og stjålet av konspirasjonsteoretikere og demagoger. Pat Kinsella skiller de få faktaene vi har fra den det rikelige oppspinnet som fortsetter å vokse fram rundt denne flyktige relikvien.

 

En legende blir til

 

Hvor kom den hellige kalk fra? Og hva kan den være?

 

Hellige relikvier som påstås å stamme fra Jesu tidlige liv, er felles valuta i den katolske verden. Forskjellige kirker hevder at de har alt fra Jesu forhud til naglene som ble brukt under korsfestelsen, men den mest

legendariske og ettertraktede suveniren av alle er imidlertid den evig unnvikende hellige gral.

 

Den stadige besettelsen for Den hellige gral får næring av at dens form, lokalisering og selve eksistens er en fullstendig gåte. Folk flest tror at den er et beger som ble brukt under Jesu siste måltid, og deretter benyttet av Josef fra Arimatea til å samle opp Jesu blod da han ble gjennomboret av et spyd mens han hang

på korset. Noen avbildninger framstiller den imidlertid som en bolle eller en tallerken, eller til og med Maria Magdalenas livmor, i et scenario hvor hun bærer Jesu barn.

 

Den hellige kalken fra Jesu siste måltid er henvist til i Matteus-, Markus- og Lukasevangeliene, som historikere mener ble skrevet ca. 80–100 e.Kr. Men det var først 1000 år senere at fortellingen om gralen ble populær. Da begynte middelalderens romantikere å skrive dikt om den og spant den inn i Arthur-sagaene.

 

Den franske poeten Chrétien de Troyes kom med den første kjente referansen til gralen i Perceval, le Conte du Graal (som kan oversettes med «Parsifal, historien om gralen»), et ufullendt dikt skrevet en gang mellom 1181 og 1190. Chrétien oppgir en bok som kilde, men det opprinnelige verket forblir et mysterium.

 

Parsifal – en av kong Arthurs riddere – besøker Fiskerkongen, den siste av en rekke menn som var betrodd å oppbevare gralen. Der får han se flere relikvier, blant annet en graal («gral»). Det er en forseggjort skål som kongen spiser et nattverdsbrød fra. Selv om gralen er mer støttespiller enn hovedrolleinnehaver i dette diktet, inspirerte det andre forfattere til å utvikle konseptet.

 

I Joseph d’Arimathie, skrevet mellom 1191 og 1202, slo franskmannen Robert de Boron sammen den hellige kalken som ble brukt ved Jesu siste måltid, med Den hellige gral, en beholder som inneholdt Jesu blod. Josef fra Arimatea fikk rollen som gralens beskytter, den første i en lang rekke voktere som også

inkluderer Parsifal.

 

Tidlig på 1200-tallet utviklet den tyske poeten Wolfram von Eschenbach historien i Parzival, et episk dikt der helten prøver å vinne tilbake gralen. Den walisiske romansen Peredurfortsatte temaet, men historien tok virkelig form i Vulgate-syklusen, en serie Arthur-legender skrevet anonymt på 1200-tallet.

 

To århundrer senere oversatte sir Thomas Malory disse legendene til engelsk i Le Morte D’Arthur, og krønikene, spesielt jakten på gralen, har vært gjenstand for bølger av popularitet hele tiden siden og har blitt gjenfortalt av en fargerik samling fortellere fra Wagner og Tennyson til Monty Python, Spielberg og Dan Brown. Men finnes det noe fakta innimellom all fantasien?

 

Spor etter gralen

 

I århundrer har oppdagere jaktet på gralens skygge over hele verden.

 

Selv om de fleste populære versjoner av historien peker mot at kalken ble flyttet til England, har engasjerte

graljegere lett etter den hellige relikvien i hele verden. Ethvert spor fra de gamle tekstene er omhyggelig fulgt, mens skudd i blinde og søkte teorier har ført tilhengerne til heller usannsynlige steder.

 

Over 200 kirker og steder rundt i verden har gjort krav på nåværende eller historisk eierskap til enten eller både Den hellige kalk og Den hellige gral. Noen strekker troverdighetens grenser mye lenger enn andre.

 

Det å ha en delvis troverdig relikvie eller en god mirakelhistorie kan gi et oppsving i turismen til ellers avsidesliggende destinasjoner. Siden folk er helt besatt av gralfortellingen, og den viser få tegn på å svekkes, blir slike relikvier big business over hele verden …

Over til Albion

Gralmytene er like sammenvevd med britisk folklore som med verdenshistorien.

Etter at Jesus ble korsfestet forflyttet historien om Den hellige gral seg raskt fra Det hellige land til det grønne og hyggelige landet England. Hvorfor? Det vet vi ikke. Det kan skyldes dikterisk frihet og politiske og økonomiske hensyn, mer enn historiske fakta.

I henhold til legender som har versert i minst 800 år, kom vokteren av gralen, Josef av Arimatea, til England i det første hundreåret e.Kr. Han krysset Somerset Levels (da oversvømt) med båt, og fortsatte til fots for å komme seg til Glastonbury Tor. Dette lå på en øy kjent i Arthur-mytologien som Avalon.

Ved foten av Wearyall Hill, rett under Tor, satte den slitne misjonæren staven sin i bakken og hvilte. Om morgenen hadde staven ifølge historien slått røtter og vokst til en orientalsk tornebusk som vi i dag kjenner som Glastonbury Thorn.

Josef grunnla så Glastonbury kloster og begynte å omvende de lokale til kristendommen, med overveldende suksess. Allerede i 600 e.Kr. hadde England en kristen konge: Æthelbert. I mellomtiden var gralen, som i henhold til noen historier ble begravd ved inngangen til underverdenen i Glastonbury, blitt sterkt flettet inn i myter om kong Arthur og ridderne av Det runde bord.

Samtidige nedtegnelser nevner imidlertid ikke noe om dette, og historien ble først populær etter utgivelsen av Robert de Borons fantasirike dikt Joseph d’Arimathie på slutten av 1100-tallet. Området kan ha vært et betydningsfullt sted for førkristne samfunn, men Glastonbury kloster ble med stor sikkerhet etablert av britonere tidlig på 600-tallet.

GOD PUBLISITET

Historier som forbinder stedet, Arthurlegenden, nærværet av Den hellige gral og mirakler utført av «kjødelige slektninger» av Jesus med hverandre, var alle utmerkede markedsførere av pilegrimshandelen i Glastonbury. De lokale munkene støttet helhjertet fablene, helt til klosteret ble oppløst i 1539, under den engelske reformasjonen.

Et tidlig eksempel på dette ser vi da en brann i 1184 ødela de fleste klosterbygningene i Glastonbury. Noen få år senere, rundt den tiden Joseph d’Arimathie ble utgitt, ble kong Arthur og dronning Guineveres grav mirakuløst oppdaget på gravlunden. Dette førte til en økning i pilegrimstrafikken og midlene som trengtes for å gjenoppbygge klosteret.

Den hellige gral, oppslag

En god historie

Gralen har gitt oss århundrer med underholdning, fra middelalderdikt til moderne actionfilmer.

I to tusen år har legenden om Den hellige gral blitt fortalt og forvrengt av fantasifulle poeter, malere, forfattere, komikere og filmskapere. Derfor er de få faktaene vi har blitt stadig vanskeligere å skille fra en overveldende mengde spekulative eller rent kunstneriske ideer.

Amatørhistorikere og profesjonelle forfattere har tatt seg friheter og generert utallige pesudo-historiske bøker som gir seg ut for å være seriøs faglitteratur.

Dette har ført til en enorm mengde spinkle og fantasifulle «bevis» for å støtte tvilsomme teorier. Slik har gral-historien fått sitt eget liv – et liv som stadig spilles ut på boksider og nettsteder, på tv-skjermer og kinolerreter. Hver generasjon konsumerer grådig en ny versjon av historien.

Heil Grail!

Den besynderlige historien om nazistens jakt på gralen.

Hvordan legger du enda litt mer historisk surrealisme i en historie som allerede oser av symbolisme, intriger og søkt fantasi? Enkelt! Du introduserer en av de mektigste menn i Nazi-Tyskland i handlingen.

Heinrich Himmler, den eksentriske lederen for SS, var interessert i mystisisme og det okkulte hele livet. Han var en tidligere kyllingbonde som på slutten av trettitallet hadde jobbet seg opp i nazi-maskineriet og blitt en av Hitlers fremste menn. Der Führer selv betraktet Himmlers okkulte tro som «nonsens».

Himmler ledet SS som om den var en del av Den tyske orden, og viet mye ressurser på å sette seg inn i gamle myter og legender. Disse prøvde han å føye sammen med sine radikale teorier om raserenhet og de nordiske og ariske menneskenes overlegenhet.

I 1935 var han med på å grunnlegge organisasjonen Ahnenerbe («forfedrearv») som skulle finne «nye bevis på tyske forfedres prestasjoner og bragder ved å bruke eksakte vitenskapelige metoder». Noen av disse diskutable prosjektene kan leses som forslag til handling i en Indiana Jones-film og ble avvist for å være altfor mye av det gode. Blant forslagene er å lete etter den tapte byen Atlantis, en ekspedisjon som ble godkjent av Himmler i 1937, for å bevise at tidlige ariere hadde erobret deler av Asia i 2000 f.Kr., og at Buddha var fra en arisk sidegrein av den nordiske rasen. Himmler trodde videre at Jesus ikke var jøde, men at også han hadde arisk blod i årene.

GERMANSKE RØTTER

Ikke overraskende pirret legenden om Den hellige gral og dens angivelige krefter hans interesse, spesielt fordi en nyskapende tekst som bar fram myten i middelalderen, var skrevet av en tysker. Ikke nok med det, men Wolfram von Eschenbachs Parzival var senere blitt omskapt til en treakters opera – Parsifal – av alle nazisters favorittkomponist, Richard Wagner. Det eneste som manglet, var en erfaren profesjonell med spesialkunnskap og lidenskap for temaet. Og det var da Otto Rahn entret scenen.

Rahn var en tysk arkeolog som allerede var lidenskapelig opptatt av gralen, og ville prøve å finne den ved hjelp av å studere Parsifal. Han var overbevist om at den var skjult  rundt Montségur slott i Languedoc-regionen i Frankrike. Dette var en gang en festning for katarer, en kristen middelaldersekt som ble feid ut av katolske styrker i 1244. Før de ble utslettet skal tre katarmunker ha flyktet og tatt med seg  en veske som inneholdt en mystisk skatt. Var dette gralen? Rahn regnet med det.

I løpet av sommeren 1931 hadde Rahn gjennomsøkt området rundt Montségur, og han oppdaget et kompleks av grotter som hadde vært brukt av katarene som en underjordisk katedral. Selv om han ikke hadde funnet selve kalken, skrev han en bok han kalte Kreuzzug gegen den Gral (Korstog mot gralen), der han skisserte teorien sin. Det var slik Himmler ble oppmerksom på ham.

Himmler tilbød ham 1000 riksmark per måned for å skrive en bok nummer to. Rahn samtykket, kanskje naivt uvitende om at denne uhellsvangre avtalen også krevde at han skulle finne en relikvie som hadde vært tapt i 2000 år. Han sluttet seg til SS og kom på lønningslisten.

«Hva skulle jeg gjøre?» sa han tydeligvis senere til en venn, «avvise Himmler?»

HÅPEFULL HIMMLER

Himmler hadde så stor tro på at hans mann ville skaffe varene, at han gjorde klar en sokkel i kjelleren på Wewelsburg, et renessanseslott i Westfalen, til gralen som skulle komme.Dessverre for Rahn forble gralen vanskelig å finne. Uten gralen skrev han desperat en ny bok, der han forklarte sin søken ytterligere: Luzifers Hofgesind, eine Reise zu den guten Geistern Europas (Lucifers hoff: en reise til Europas lysbringere).

Boken var full av pseudo-vitenskapelig vrøvl og utbroderte mystiske referanser som Himmler slukte. Da Rahn leste korrektur, oppdaget han imidlertid at et antisemittisk avsnitt var blitt lagt til. Og her er ironien, Rahn skal ha vært jødisk.

Og han var i hvert fall åpen homoseksuell. Seksualiteten hans gjorde at han havnet i konflikt med sine SS-pamper, men det var hans brå oppvåkning om naziregimets sanne natur som forseglet hans skjebne. For en indiskresjon ble han dømt til tre måneder som vakt i Dachau konsentrasjonsleir, en erfaring som knuste ham. Han prøvde å trekke seg fra SS, noe som aldri var et alternativ, da han ble klar over at Gestapos snikmordere forberedte seg på å drepe ham. I 1939 klatret den 34 år gamle arkeologen høyt opp i Tyrol i Østerrike, tok gift og døde. Hans arv var å gi inspirasjon til figuren Indiana Jones.

Et år senere fortsatte Himmler oppdraget selv og besøkte Montserrat kloster i nærheten av Barcelona, en annen kandidat til «det praktfulle slottet Montsalvat Pyreneene» beskrevet i Parsifal. Der avhørte han munker om hvor gralen kunne befinne seg, men han ble skuffet.

I 1943 var Himmler for travelt opptatt som Reichsführer-SS, øverste sjef for det tyske politiet, innenriksminister og hovedarkitekten bak Holocaust til å fortsette jakten på hellige relikvier. Et av de mer bisarre kapitlene i søkenen etter gralen var dermed over.

Du kan lese mer i bokasinet Historiens største mysterier.