Hvordan forbrenner kroppen fett?

Uavhengig av kroppstype har du milliarder av fettceller som ligger mellom huden og musklene. Det er ikke antall fettceller som bestemmer en persons kroppsvekt, men størrelsen på fettcellene. Dette varierer, avhenging av hvor mye fett de lagrer.

Så hvordan bryter kroppen ned disse fettlagrene når du desperat prøver å slanke deg? I grove trekk er det en biokjemisk prosess som gjør om de store fettmolekylene til forbrenningsenergi.

Denne prosessen starter når du øker aktivitetsnivået og reduserer kaloriinntaket; kalorier er en målenhet som viser hvor mye energi det er i ulike mattyper. Ved å ta inn færre kalorier enn det du forbrenner gir du kroppen beskjed om at den må begynne å sende ut fettmobiliserende hormoner. Disse gir i sin tur signaler til viktige enzymer som hjelper til med å bryte ned fett til energi. Det er litt mer jobb for kroppen, den vil mye heller bruke karbohydrater/sukker.

Det viktigste enzymet er lipase. Lipase stimulerer fettceller til å slippe ut triglyserider (formen fett har inne i en fettcelle). Hvert triglyseridmolekyl brytes så ned til glyserol og tre fettsyrer. Glyserolet brytes ytterligere ned av leveren til energi kroppen kan bruke. De tre fettsyrene transporteres direkte til musklene via blodomløpet. Enzymet lipoprotein lipase hjelper musklene å absorbere fettsyrene, som så kan forbrennes til ekstra energi.